Mam na imie Marcin mam 31 lat.Zaczeło sie w pazdzierniku 2010r. Wrócilismy z żona i synkiem z wymarzonych wakacji ( 2 tyg.allinclusive),potem jeszcze tydzien w domu.
Wrocilem do pracy,skierowanie na badania okresowe jak co roku.Okulista i laryngolog ok,ide do neurologa i lipa.
Drzenie rąk,pomyslalem po urlopie i mowie,ze ostatnie 3 tyg.troszke drinkowalem,ale kładę sie,wstaje i lekki zawrót głowy.Kobita przerazona ,czasami zdarzały mi sie takie male zawroty,nie przejmowalem sie tym.
Skierowanie USG dopplera zył,szyjnych,rezonans magn.głowy.Pomyslalem,ze ona jest jakas powalona,czułem sie dobrze,jak kazdy facet do lekarza nie lubie chodzic.
No i zaczelo sie ,neurolog,ortopeda i milion badań.
Mri wykazało torbiel pajęczynówki-ale po przeglądnieciu stwierdzono ze mam to od urodzenia.I tak ma zostac.
Myslalem,ze na tym sie skonczy.Poczatek listopada,pstryk w barku.Odnowiona kontuzja z przed 3-4 lat-jeszcze boli czasami.
Kolejne skierowania,rtg jedno,potem, drugie,mri kregoslupa szyjnego.
Poczatek stycznia (dwa tygodnie temu w piatek),szybko rozladujemy kontener,szybko do domu.
Cos przeskoczylo pod łopatka,ale nie bolało-jeszcze.
Wytzrzymalem do środy,o godz. 15:00 padłem.
Teraz jestem na zwolnieniu.1 lutego wizyta u neurochirurga :[
Rtg kr.Szyjnego AP+bok - Prawostronne skrzywienie kregosłupa w odc. szyjnym.Zniesiona fizjologiczna
lordoza C.Blok kostny wrodzony trzonów kregowych i wyrostków na poziomie C6-C7.Obnizenie przestrzeni m-kregowej C5-C6.Zmiany zwyrodnieniowe w stawach miedzykregowych.
Rtg kr.szyjnego-skosy - zweżony otwór miedzy kregami na poziomie C5-C6 po stronie lewej.Blok kostny C6-C7z węższym otworem miedzykregowym po stronie lewej.
Mrikr.szyjnego w sekwencji SE i FSE w obrazach T1,T2 zaleznych w trzech płaszczyznach-strzalkowej,czołowej i poprzecznej - widoczny jest wytworzony blok kostny na poziomie C6/C7 od tyłu i strony lewej.Szczatkowa tarcza miedzykregowa widoczna fragmentarycznie w czesci przedniej i prawostronnie.Wytworzenie bloku powoduje zaburzenie osi kregosłupa i skolioze prawowypukłą.Trzony w odcinku szyjnym z niewielkimi kostnymi wyciagnieciami na krawedziach.Na poziomie C3/C4 centralna wypuklina na 2mm dokanałowo.Na poziomie C4/C5 centralno-szeropodstawna wypuklina takze na 2mm dokanałowo.Wymiar strzałkowy kanału 10 mm.Na poziomie C5/C6 centralno-dwuboczna wypuklina krążka miedzykregowego na 2mm dokanałowo towarzyszaca kostnym zmianom zwyrodnieniowym.Zwezony jest lewy otwór miedzykregowy na tej wysokosci.Rdzen kregowy w odcinku szyjnym bez cechposzerzenia ani patologicznych ognisk srodrdzeniowych.
Narazie mysl o operacji wogule nie dociera domnie.