Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
20-01-2011, 19:09:22

Witam wszystkie szanowne szyjki,podziwiam Kobiety które są jak robokopki... zapewne nie powinno tak się dziac ,ale nasze zycie jest takie a nie inne ...podziwiam i chylę czoła....,a wciąż chyba marudzę.Proszę mi powiedzieć czy po wyjściu ze szpitala na wypisie sz zalecenia i skierowanie na zabiegi lub sanatorium,czy też jak to życie pokazuje nasze znajomości i dociekliwość oraz inne sztuczki pozwolą nam na tego typu pomoc w powrocie do normalnego życia ,no chba że to dom i nasze wcześniej na chwilkę odłózone sprawy pochłoną nas i dotrą pełnej sprawności gduz takie jest życie...Miło słyszeć jak ludziska opowiadaja sobie swe doznania i dzielą się z nimi ..serio ,to naprawdę działa ...pozdrawiam szyjki .Artur
gość
20-01-2011, 19:10:16

Witam wszystkie szanowne szyjki,podziwiam Kobiety które są jak robokopki... zapewne nie powinno tak się dziac ,ale nasze zycie jest takie a nie inne ...podziwiam i chylę czoła....,a wciąż chyba marudzę.Proszę mi powiedzieć czy po wyjściu ze szpitala na wypisie sz zalecenia i skierowanie na zabiegi lub sanatorium,czy też jak to życie pokazuje nasze znajomości i dociekliwość oraz inne sztuczki pozwolą nam na tego typu pomoc w powrocie do normalnego życia ,no chba że to dom i nasze wcześniej na chwilkę odłózone sprawy pochłoną nas i dotrą pełnej sprawności gduz takie jest życie...Miło słyszeć jak ludziska opowiadaja sobie swe doznania i dzielą się z nimi ..serio ,to naprawdę działa ...pozdrawiam szyjki .Artur
gość
21-01-2011, 08:43:31

Arturze, zbyt wiele wymagasz od służby zdrowia! Ciesz się,że wykonali zabieg. Wypis niczego konkretnego nie zawiera, najwyżej notka oszczędny tryb życia.U mnie na drugi dzień po zabiegu przychodzi rehabilitant, który pokazuje jak wstawać nie masakrując zbytnio operowanej szyjki.
O sanatorium nikt nie mówi/ że należy się poszpitalne dowiedziałam się po trzecim zabiegi i to od ludzi nie związanych ze szpitalem/.
Sztuczek nie ma, tylko spokój i odpoczynek. Możesz jeszcze pochodzić za orzeczeniem o niepełnosprawności/ 26 staję czwarty raz na komisji/.
Tylko życie, normalne i oby mniej bolesne.Nie panikuj, zdaj się na lekarzy a potem poleci samo.Wszyscy to przeszliśmy i żyjemy!!
Pozdrawiam Vika
gość
21-01-2011, 13:20:57

O skierowanie do SZPITALA REHABILITACYJNEGO poproś przed wypisem albo w dniu wypisu lekarza, który Cie prowadzi. Możesz przesłac je bezpośrednio do upatrzonego szpitaka, zadzwoń i spytaj jakich dokumentów wymagają. Potem możesz od lekarza rodzinnego dostać wniosek do szpitala uzdrowiskowego - tryb pooperacyjny i to skierowanie niesiesz do właściwego Ci oddziału NFZ. Na załatwienie obu pobytów masz 3 miesiące po opuszczeniu oddziału. Ja tak zrobiłam i teraz w jednym oddziale czekam na miejsce z zastrzezeniem ze jade juz bez kolnierza, stąd z mojej strony opoznienie a do NFZ wyslę w przyszłym tygodniu. Nie chgcę żeby mi wyjadzy wypoadły w jednym terminie, bo w sumie tych wyjazdowych rehabilitacji mam cztery
Jak sie zachować po operacji nie wiem, bo sama to jeszcze ćwiczę, ale staram się jak mogę dostosować do rad doświadczonych Szyjek.
Pozdrawiam robokopka Ania
gość
21-01-2011, 17:16:37

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Wybaczcie,ze podpinam sie pod ten watek ale jest najblizszy mojemu problemowi i licze na jakiekolwiek informacje.Zaczne od wyniku z Rezonansu Magnetycznego odcinka szyjnego i prosze o Wasze opinie.
MR: Tomografia rezonansu magnetycznego kregoslupa w odcinku VC1-VTh5 wykazuje na poziomie VC5-VC6 zmiany zwyrodnieniowe krazka miedzykregowego w postaci jego dehydratacji oraz centralnej przepukliny jadra miazdzystego,modelujacej worek oponowy,bez ucisku na korzenie nerwow rdzeniowych.Wymiar strzalkowy kanalu kregowego na tym poziomie wynosi 13,5mm.
Na poziomie VC6-VC7 niewielka centralna wypuklina krazka miedzykregowego nieznacznie modelujaca worek oponowy,bez ucisku na korzenie nerwow rdzeniowych.Wymiar strzalkowy kanalu kregowego na tym poziomie wynosi 14,5mm.
Prosze o Wasze opinie.
Początkująca
22-01-2011, 17:57:33

do gościa Ja próbowałam metody mcKenziego ze skutkiem negatywnym. Podczas dwóch tygodni ćwiczeń ból się nasilił tak , że prawie wcale nie spalam w nocy.Rozmawiałam o tym z panią doktor , która zleciła mi te ćwiczenia i powiedziała , że widocznie był za duży ucisk, który podczas ćwiczeń jeszcze się pogłębił.Teraz chodzę na terapię manualną, byłam na 9 zabiegach i pomału zbliżam się do końca, ból ciągły ustąpił mi zupełnie, tylko czasami czuję mrowienie w ręce lub taki chwilowy ból w barku.
Irku pytałam panią doktor od rehabilitacji jak to możliwe, że rezonans jest zły , a człowiek czuje się dobrze. pani doktor wyjaśniła mi, ale też nie potrafię tak w 100% przekazać.Chodzi oto , że wynik rezonansu też nie jest 100% wiarygodny, ale powiedziała mi jedno bardzo mądre zdanie,że nie operuje się rezonansu tylko człowieka i jeśli czuję się dobrze to mam stosować dalej terapię manualną , bo operacja to już ostateczność.Tylko dla neurochirurgów nie ma innej opcji niż operacja.
Jeszcze do wszystkich nie spieszcie się z powrotem do pracy po zabiegu. Ja po operacji lędźwiowego byłam 9 miesięcy na zwolnieniu w tym sanatorium i powiem szczerze , że to jest chyba potrzebny okres do dojścia do pełnej formy. pozdrawiam wszystkie szyjki Dorota K.
gość
23-01-2011, 16:19:10

Witam wszystkich. Operację C5/C6 miałam 6 tygodni temu, szwy zdjęte 28 grudnia. Mam pytanie czy mogę już zacząć stosować maść? jakie maści stosowaliście na blizny? Zastanawiam się nad zakupieniem żelu silikonowego DERMATIX. Czy ktoś z was stosował tę maść? Co będzie lepsze Dermatix czy Contratubex
Mała
Początkująca
23-01-2011, 16:57:40

Mała,jeśli strupki juz odpadły, to możesz zacząć stosować maści. Ja używam Dermatixu od ok.półtora miesiąca i w sumie ciężko mi cokolwiek powiedzieć ...blizna zrobiła sie miękka i chyba to wszystko. Nadal jest czerwona:/ być moze za krótko jeszcze smaruję. Natomiast contractubex zastosowałam dwa razy i odstawiłam , bo po jej użyciu blizna strasznie mnie szczypała i swędziała...więc contractubex nie dla mnie zdecydowanie.
Początkująca
23-01-2011, 19:00:31

Witam.
Jesli mogę coś doradzic to Contratubex stosuje się głównie na blizny po oparzeniach,natomiast mój lekarz zabronił mi stosowania jakichkolwiek masci na bliznę na szyji,ponieważ skóra jest delikatna i te masci penetrują głeboko i może wytworzyc sie przetoka,wiec ja nie kombinuje sama blizna jest zagojona a chyba w całym problemie kregosłupa szyjnego blizna jest najmniej wazna.

Pozdrawiam wszystkie szyjki
gość
24-01-2011, 08:52:32

Witam.
Ja tez nie stosuję żadnej maści na bliznę,a jak miałam jeszcze niteczki na ranie przemywałam ja zwykłym SZARYM MYDŁEM -rano i wieczorem.Po pierwszej operacji tez tak robiłam i blizny mam bardzo ładne,jasne i cienkie jak zmarszczka ale jak pisała Ewa to blizny nijak się maja do bólu przed zabiegiem.
Zalecam naprawdę szare mydło ,żadne chemikalia tak nie leczą ran jak ten przedwiekowy środek.
Pozdrawiam Grażyna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: