Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
24-01-2011, 18:34:53

Witajcie.
3 tygodnie i nareszcie bez opatrunku,lekarz stwierdził,że kolega który tak martwił się o moją szyjkę przesadził. Mam większą bliznę,dlatego że wstawiane miałam 2 implanty,ale jest o key.Stosuję się do rad Ewy i używam oceniseptu ,poprawa jest zdecydowana.Po wygojeniu myślę ze blizna będzie mało widoczna.
Jeśli chodzi o fatalny wynik rezonansu a niezłe samopoczucie jestem tego żywym przykładem.Wskazanie do operacji miałam 5 lat temu,ale czułam się nie najgorzej myślałam więc(operacja to ostateczność) i się rehabilitowałam,ćwiczyłam,rehabilitowałam......Ostatni rok tak mi dał w kość,że byłam gotowa błagać o operację,na szczęście lekarz zdecydował że stan jest bardzo ostry i natychmiast skierował mnie pod nóż. Niestety gdybym cięła się 5 lat temu,miałabym robiony jeden dysk i dostałabym implant ruchomy.Teraz przy tak zaawansowanych zmianach zwyrodnieniowych mogłam o tym zapomnieć.Z perspektywy czasu myślę,że jeśli neurolog kieruje do neurochirurga a ten stwierdza że trzeba się operować to wie o czym mówi,przecież jest fachowcem.Nie sądzę by zdarzyło im się ciąć zdrowego człowieka bo tak lubią.Decyzję każdy musi podjąć sam.
Pozdrawiam Ela
Forumowiczka
24-01-2011, 20:24:45

Witajcie!

Co byście powiedzieli na kolejne spotkanie w naszym gronie w Warszawie?

Może bliżej wiosny - w marcu?
gość
24-01-2011, 20:57:16

Bardzo dziękuję za rady odnośnie maści na bliznę. Sama nie wiem smarować czy nie. Wiem doskonale,że blizna to mały problem w porównaniu z tym co mam za sobą oraz z tym co jeszcze mnie czeka. Mam spory niedowład ręki - ( wynik zaniku mięśni ), drętwienia dłoni. Od jutra zaczynam spotkania z rehabilitantem, delikatne usprawnianie. Tak bardzo chciałabym wreszcie zacząć w pełni ruszać ręką. Mała
Początkująca
24-01-2011, 21:05:29

Elu tak masz racje,neurochirurdzy nie operuja na zapas nigdy,jeżeli stwierdzą operować to operować.
Ze mna było tak samo nagle dolegliwosci się pojawiły rezonans i na stół,nawet nie sniła mi się zadna rehabilitacja,strata czasu i jezeli jest ucisk na nerwy nie ma mocnych,stan czekania tylko pogorszy nasz stan zdrowia bo tkanka nerwowa dłużej sie regeneruje po długim ucisku,ale cóz decyzja nalezy do kazdego indywidualnie,rozumiem to i rozumiem strach i obawy,ale w dzisiejszej dobie nowoczesnej medycyny i specjalistów dobrych specjalistów taki zabieg to jak kiedys wyrostek wiec do dzieła nie pozwólcie aby ból zawładnoł waszym życiem.Trzymajcie kciuki dzisiaj dwa miesiące po zabiegu jutro jadę na pierwszą kontrolną wizyte.

pozdrawiam Ewa
Początkująca
24-01-2011, 22:59:49

Witajcie Kochani:) dlugo mnie nie było ale po części nadrobiłam "lekturkę" forum:) niestety na początku lutego poznam termin reoperacji lekarz tylko nie potrafił mi odpowiedziec co jest przyczyną czy niedokładnie wyczyszczona przepuklina czy nowa narośl... pewnie sie dowiem po albo i nie:) cholerka wiecie co boję się bardziej niż za pierwszym razem:) no i depreska jakaś mnie dopadła...

Pozdrawiam Basia z Warszawy
gość
25-01-2011, 13:12:41

Śledzę wasze mądre opinie i proszę o radę co mam dalej począć! Jestem po operacji usunięcia dysków C4/5,C5/6 i C6/7 ze stabilizacją implantami. Chociaż operację miałam w kwietniu 2010 nie czuję się zbyt dobrze. Na dodatek odezwał mi się w znacznym stopniu L-S. Cały czas po operacji uczęszczam na rehabilitację. Teraz dowiedziałam się że prawdopodobnie czeka mnie druga operacja,której bardzo boję się poddać. Pamiętam jak się czułam po pierwszej!!!Mój wynik MRI po operacji: Lordoza szyjna zniesiona. Na poziomie C5/6 osteofity z bocznych krawędzi trzonów zwężają lewy otwór mk. Na poziomie C3/4 centralna przepuklina krążka mk ogranicza rezerwę płynową rdzenia. Rdzeń kręgowy w zakresie badanym bez zmian ogniskowych. Obniżenie wysokości i sygnału krążków mk na poziomach L4/5 i L5/S1. Na poziomie L4/5 centralna przepuklina krążka mk modeluje worek oponowy i ogranicza światło zachyłków kanału kręgowego. Na poziomieL5/S1 centralno-boczna przepuklina krążka mk modeluje worek oponowy i nieznacznie ogranicza światło zachyłka kanału kręgowego. Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych. Proszę o waszą opinię i radę co mam zrobić!!!
Forumowiczka
25-01-2011, 14:10:38

Powyższy Gościu - jak masz na imię i skąd jesteś?
gość
25-01-2011, 14:46:52

Witam! Na imię mam Agnieszka i jestem z Bydgoszczy. Tam właśnie miałam pierwszą operację tzn. w szpitalu wojskowym. Jestem pod opieką neurochirurga i rehabilitację też mam w tym szpitalu. POZDRAWIAM.
gość
25-01-2011, 15:36:26

Witam wszystkie szyjki.
Jestem właśnie po pierwszej kontroli,niby jest ok ale niestety nie wiem jaka politykę prowadzi mój neurochirurg 3 miesiąc kołnierza do 22 lutego zwolnienie wtedy zrobi rtg stwierdzi czy jest zrost i zakonczy leczenie,widocznie tak ma być tylko nie wiem jak będą się miały moje mięśnie po 3 m kołnierza ale cóż chyba chłopak wie co robi,najważniejsze ,że nie ma żadnych ubytków neurologicznych.
Pozdrawiam Ewa
Forumowiczka
25-01-2011, 16:40:13

Gość 2011-01-25 15:46:52 Witam! Na imię mam Agnieszka i jestem z Bydgoszczy. Tam właśnie miałam pierwszą operację tzn. w szpitalu wojskowym. Jestem pod opieką neurochirurga i rehabilitację też mam w tym szpitalu. POZDRAWIAM.

Agnieszko, nic się nie martw.
Dzwoniłam do naszego Janusza.
On jest chyba najlepiej obeznany w Toruniu i Bydgoszczy.
Powiedział, że zajrzy na forum .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: