Witaj Dorota.
Rzadko obecnie odzywam się na forum bo czas i poprawa formy powoli pozwalają zapomnieć o
dyskopatii.
Pytasz o posiadaczy 3 implantów. Na tym forum jest nas trochę, niektórzy jeszcze wsparci stabilizacją płytą.
Fakt,że różnie przebiega okres rekonwalescencji i powortu do aktywności. U nikogo chyba ta operacja(cje) nie była przeprowadzana ,,na zapas'' bez wykorzystania możliwości leczenia zachowawczego.
I to chyba nie sam ból jest głównym kryterium a współistniejące ubytki neurologiczne.
Nie sposób komuś radzić, bo część z nas tak jak Romka oczekujac na termin modliła się o każdy tydzień a potem dzień dzielący od operacji uwalniającej od bólu.
W kwestii skuteczności leczenia zachowawczego przy ewidentnych wskazaniach do operacji może wypowie się Irek, który dzielnie walczy.
Stabilizacja implantami sztywnymi to,,dobro'' które posiadamy na całe życie. Nie podlegają zużyciu.Ich istota polega na usztywnienienu i zachowaniu przestrzeni międzytrzonowej. Z czasem ulegają zrostowi z trzonami.
Ja mając stabilizację c4-5-6-7 mam wystarczający zakres ruchu do normalnego funkcjonowania.
Implanty dynamiczne chyba nie mają u nas tak długiej historii żeby ocenić ich trwałość.
Istnieje opinia ,że z czasem mogą ulec zesztywnieniu na skutek procesu kostnienia i staną się stabilizacją
Do niedawna zmagałam się z nie dającym się opanować bólem. Skuteczna okazała się osteopatia prowadzona tylko na tkankach miękkich.
Ale to odmienna sytuacja od Twojej kiedy w szyi masz tykającą bombę.
Tu jest potrzebna ogromna rozwaga z Twojej strony i super odpowiedzialność i znajmość tematu każdego terapeuty, który do wielopoziomowej dyskopatii przykłada ręce. Odpowiedzialny nie podejmie ryzyka w sytuacji zagrażającej pacjentowi.
Najwłaściwszą osobą będzie Twój neurochirurg, który oceni ryzyko neurologiczne terapii manulanej w Twoim konkretnym przypadku, znając wynik MRI oraz objawy.
http://www2.wum.edu.pl/sknfizjo/files/TM_geriatria_3.pdf
Dorota,może ten link będzie chociaż w części pomocny.Co prawda dotyczy starszej grupy pacjentów, ale zwróć szczególną uwagę na dział
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA I PRZECIWWSKAZANIA DO LECZENIA MANUALNEGO.
Jeśli chcesz zweryfikować opinię neurochirurga, wielu uznanych specjalistów znajdziesz na portalu
Znany Lekarz
http://www.***/ranking-lekarzy/neurochirurg/Łódź
Pozdrawiam Z.