Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
28-05-2010, 18:38:14

Cześć. Wam wszystkim.Jestem tu od niedawna.Czytam wasze wypowiedzi i dużo się z nich dowiaduję.mam podobne problemy jak wy,ale przede mną jeszcze długa droga.Część z was jest po operacjach,ja dopiero mam iść na konsultację do neurochirurga.Moja neurolog kieruje mnie na operację.Cieszę się,że tu jesteście.Nie jestem sama ze swoimi problemami.pozdrawiam was bardzo serdecznie.
Małgorzata.
gość
28-05-2010, 18:45:22

Nie rozmawiałam na temat poduszki z lekarzem a korzystałam z porad forum. Jedyne co ,to pytałam rehabilitanta w szpitalu czy mogę na niej spać. Powiedział, że zraz po zabiegu nie/ nie dało się , próbowałam!/ ale po miesiącu już było dobrze. Fakt jest ryzyko, że nie naśpisz na niej, ale warto spróbować. Ja kołnierza nie nosiłam z tzw. przymusu ale kupowałam przed zabiegiem i nosiłam dla odciążenia sztywny a do spania i po tym ostatnim zabiegu gąbkowy. Nazw nie znam ale są w każdym sklepie medycznym. Zapytaj w szpitalu gdzie będzie zabieg jaki wskazany.Poczytałam-sztywny to firmy ortorech 4090, regulowana wysokość. a miękki schanza.
Vika
gość
28-05-2010, 18:47:55

Aha, kuleczkowe są w dobrych sklepach z kołdrami i poduszkami ale układają się źle, zbijają no i są miękkie. To tak jakby upychać jasiek
Forumowiczka
30-05-2010, 10:01:19

Witam Szyjki
Odpowiadając na pytanie Ani dotyczące kołnierza -w tym na F... prawdopodobnie chodziło o Philadelphię .
Możesz sobie wygooglować również przez F żeby sprawdzić z jakim golfem przyjdzie Ci się zaprzyjaźnić.
Zakupu lepiej nie odkładać na ostatnia chwilę. Kołnierz wymaga dobrego dopasowania.Jest kilka modeli i miary trzeba dokonać na spokojnie.
Na kołnierz specjalista może wystawić zlecenie, które potwierdza się w NFZ i przysługuje refundacja.
To samo dotyczy każdego rodzaju kołnierza jeśli są długotrwałe wskazania jako element leczenia wspomagającego.
Zakup w slkepach rehabilitacyjnych gdzie obok szyldu jest napis-kontrakt z NFZ

Dla osób dokonujących wyboru poduszki ortopedycznej -tak jak napisała Vika najlepiej żeby był to bezpośredni zakup w sklepie rehabilitacyjnym gdzie można dobrać wybrać odpowiednią dla siebie wysokość - w leżeniu na boku bark nie może być uciśnięty , twardość-optymalne są średnie a w poduszkach z pamięcią kształtu np.z tworzywa memory są nawet względnie przytulne.
Przykładowy wzór na co zwrócić uwagę to wycięcie pod szyję
http://www.gortomed.pl/poduszki_ortopedyczne.php

Przy dobrym wyborze można się z poduszką ortopedyczną zaprzyjaźnić na stałe
Pozdrawiam Z.
gość
30-05-2010, 13:11:09

Zosiu, czy to ja decyduję jaki kołnierz sobie kupię? Jakoś wypadło mi z głowy zeby podczas rozmowy z lekarzem oprócz pytania czy będę miec kołnierz dopytać jaki to będzie. Operacja będzie dotyczyła przynajmniej trzech poziomów, więc chyba usztywnienie powinno byc porządne
Forumowiczka
30-05-2010, 14:53:11

Aniu, o rodzaju zalecanego kołnierza decyduje neurochirurg.
Często w oddziałach są jednakowe preferencje ale wobec rozległości Twojej operacji lepiej dowiedzieć się,, u źródła''
Forumowiczka
31-05-2010, 15:18:09

zanzibar 2010-05-28 16:58:04 Witajcie właśnie dzisiaj wróciłem z szpitala więc krótko bo czuję się jeszcze osłabiony

Mam nadzieję, ze Janusz ma się lepiej. Chyba się jeszcze nie wydało, że świetny z niego przewodnik po Toruniu . Korzystając z "uroków" prewencji ZUS w Ciechocinku spotkałam się w piernikowym mieście z Wielebnym. Nareszcie solidnie się wyspowiadałam i mam nadzieję na odpust zupełny .
Januszu, pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do jak najlepszej formy (żebyś mógł jak najszybciej odwiedzić Warszawę! Już my się z Zosią Tobą wtedy zajmiemy...)

W czwartek kończę mój pobyt prewencyjny. Nieco się obawiam, co mi w wypisie napiszą. Cudownie ozdrowiona się nie czuję, zakres ruchu barku nic się nie zwiększył mimo sumiennych ćwiczeń
Warunki, które proponuje ZUS pozostawiają wiele do życzenia - ale to już zupełnie inna historia...
gość
31-05-2010, 17:06:11

Witam, Spinke

Nie przejmuj się wypisem. Wiem, pisałem prewencja z ZUS nie jest zawsze trafionabrak fachowców, tam pracują tylko zazwyczaj wyrobnicy lub nieudacznicy, taka prawda. Dużo przez ostatnie dwa lata miałem do czynienia z rehabilitacją i coś wiem na ten temat. Spineczko głowa do góry.

A kiedy zahaczycie o Kraków, zapraszam.

Janusz, myślę że jest coraz lepiej, również życzę Tobie "żebyś mógł jak najszybciej..."
==================================

Pewnemu księdzu zaginął ptaszek, a więc przy niedzielnej mszy zapytał parafianów:
- Czy ktoś ma ptaszka?
Podniósł ręce chór mężczyzn.
- Nie o to mi chodzi, czy ktoś widział ptaszka?
Podniósł rękę chór kobiet.
- No nie o to mi chodzi, czy ktoś widział mojego ptaszka?
Podniósł rękę chór ministrantów.

==================================

Miłego wieczoru, Irek
gość
01-06-2010, 13:41:19

Witam Dziękuje za Miłe życzenia Spinko zawstydziłaś mnie cały jestem czerwony Mam nadzieję że spacer po tym naszym mieście nie nadwyrężył Twojego zdrowia i będziesz miała co wspominać jeśli chodzi o przewodnictwo no nie jestem zawodowcem i jedynie laikiem i mogłem jedynie opowiedzieć o tym co wiem to i tak mało

I Tu Twoja Spowiedź czy odpust zupełny Spinko jasne że odpust zupełny został Tobie udzielony

Dziękuje wszystkim którzy na forum lub priv składają mi życzenia szybkiego powrotu do zdrowia jutro idę na kontrolę i być może ściągnięcie szwów Pozdrawiam wszystkich WIELEBNY
gość
01-06-2010, 16:27:02

Witam Wszystkich !!!

Janusz miło ,że troszeczkę lepiej się czujesz i zajrzałeś do nas na forum Ja jutro robię zdjęcia i jadę do lekarza zobaczymy co powie,a czuję się dalej niezbyt dobrze.

Pozdrawiam Wszystkich i zyczę miłego wieczorku

Marysia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: