Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
22-11-2024, 13:35:44

Malgana- bardzo, bardzo dziękuję za tyle informacji. I dobrze jest dowiedzieć się, że jakaś operacja i czas po niej przebiegły w sumie bezproblemowo. Wiadomo- każdy przypadek jest inny, ale to pozwala mieć nadzieję, że nie będzie tak strasznie. A jak się czujesz teraz, kiedy minął rok i kilka miesięcy? Wszystko w porządku? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc. K.
Początkujący
22-11-2024, 17:24:10

katarzyna.a.
Oczywiście, każdy z nas to indywidualny organizm i różnie reagujemy a ręce operatora i aparatura też robią swoje, tyle, że teraz chyba wszędzie są dobrzy (tak myślę) neurochirurdzy i sprzęt - dogoniliśmy Świat :)
Co do samopoczucia: naprawiany przedmiot już nigdy nie będzie jak nowy, lekarz tylko reperuje, łata nas ale cudów nie zrobi. W każdym razie u mnie operacja wiele pomogła - minęły silne bóle potylicy, zawroty głowy, ograniczona ruchomość i moc ręki ale n.p. drętwienie rąk wróciło po ok. 2 m-cach. Uważam, że to malutka cena za zysk jaki otrzymałam. Teraz wystarczy kilka ruchów głowy aby drętwienie przeszło, kiedyś mogłam ruszać bez końca i nic.
Ponad to: nigdy nie jest tak, że tylko na jednym poziomie coś się dzieje. Operują tylko wtedy i tylko tam, gdy/gdzie mamy ucisk na rdzeń, innych poziomów nie ruszają, jeśli jego nie ma. A wiadomo, że jak w jednym miejscu coś poprawią to za jakiś czas jest "szansa", że następne poziomy też będą wymagały reperacji. W moim rezonansie wyszły przepukliny na wszystkich poziomach ale tylko jedna wpychała się do rdzenia i właśnie w tym miejscu odciążyli kręgi.
W każdym razie, teraz się śmieję, że mogą mnie operować co miesiąc.... gdybym znowu została skierowana (oby nie) na podobną operację to tym razem zgodziła by się bez tego poprzedniego stresu i lęku :)
Jeśli jeszcze chcesz o coś spytać to śmiało, jeśli będę znała odpowiedź to chętnie udzielę
Serdeczności :)
Początkujący
25-11-2024, 11:18:13

Malgana- po raz kolejny dziękuję za informacje i wsparcie. To takie ważne, gdy operacja zbliża się wielkimi krokami…
Podobnie jak w Twoim przypadku mam (mniejsze czy większe) problemy z kręgosłupem na wielu poziomach, zobaczymy co będzie dalej. Na razie operacja szyjnego – dwa dyski do wymiany. Pomimo wielkiego zaufania do mojego lekarza stres jest. Kilkanaście dni przed planowanym terminem dochodzi zamartwianie się, żeby nie złapać jakiejś infekcji przed operacją, żeby wyniki mnie nie zdyskwalifikowały (u mnie żądają badań wykonanych w ciągu ostatnich 7 dni).
Gdybyś mogła jeszcze napisać ile czasu po operacji można się zobaczyć z kimś z rodziny (np. z mężem). Tego samego dnia? Kolejnego? Po jakim czasie można zadzwonić do tych, którzy zostali w domu i się martwią🤔 ?
I takie nietypowe pytanko, może wiesz ze swojego lub nie swojego 😊 doświadczenia: czy 9-10 dni przed operacją i narkozą można farbować włosy? Różne są przeciwwskazania, informacji o tym jakoś nigdzie nie mogę znaleźć… Pozdrawiam serdecznie. K.
Początkująca
25-11-2024, 16:50:15

Katarzyna już malgana odpowiedziała ci na wiele pytań . Ja tak jak ona gdyby zaszła potrzeba kolejnej operacji decydowałabym się odrazu . Mam implanty za dwa kręgi . Co do odwiedzin to odpuściła bym sobie odrazu po operacji bo możesz spać . Można poprosić w razie czego kogoś z sali by dał znać jak ciebie przywiozą by się nie martwili . Do domu puszczają często po 2-3 dniach . Ja miałam kołnierz zlecony przed operacją i odrazu założony , nosiłam 6 tygodni . Po miesiącu kontrola . Głowę myłam od początku sama . Co do mycia nad umywalką będzie problem . Mnie nie bolało po operacji , tylko miałam wymioty po narkozie . Jak dla mnie nie ma tragizmu . Wiele dowiesz się z tego co wcześniej było napisane . No i pytaj jak jeszcze coś .
Początkujący
25-11-2024, 17:32:15

katarzyna.a.
Dziewczyno, farbuj włosy tylko paznokci raczej nie maluj - anestezjolog je obserwuje w czasie operacji (pierwsze sinieją-jakby co)
Nie wiem ile byłam w sali pooperacyjnej - jakoż mnie to nie zainteresowało - ale chyba nie długo. Obudzili mnie po przewiezieniu do sali, przy łóżku stał już mój partner i........ sfilmował mnie sierotę aby wysłać wiadomość do dzieci :) Ja akurat po tym przebudzeniu (ok godz.13:00) nie spałam do wieczora - jakoś tak miałam.
I myślę, że jeszcze jedno powinnaś wiedzieć - staraj się - koniecznie!!! - zrobić siusiu po operacji (niestety w pampersa a to psychicznie trudne), żeby nie daj losie nie musieli Cię cewnikować. Cewnik to raczej wątpliwa przyjemność a dodatkowo często są różne podrażnienia i zapalenia.
Ze mną było tak, że po dwóch godz. po przebudzeniu pielęgniarka pozwoliła mi wypić taki zagęszczony sok i zakrztusiłam się, zaczęłam kasłać i .......mój partner powiedział, że w życiu nie widział takiej błogości, ekstazy na mojej twarzy jak wtedy, bo kaszląc zrobiłam siusiu. Byłam szczęśliwa, że ominął mnie cewnik :)))
Początkująca
26-11-2024, 08:10:32

U nas cewnika nikomu nie zakładali . Pampersa też nie . Ja jeszcze z nerwów chyba dzień wcześniej dostałam okres , przerąbane . Szybko załatwiałam te majty z siateczki . Tak że po operacji najbardziej zależało mi by zmienić tampon i podpaskę . 🫣 Na drugi dzień kiedy mogłam wstać poszłam pod prysznic i na spacer po parku szpitalnym .😁
Początkujący
26-11-2024, 11:12:36

Malgana, Alina74- dziękuję! Nawet nie wiecie, ile w tej chwili znaczą dla mnie historie operacji osób, które przeszły je w miarę dobrze i twierdzą, że to nic przerażającego.
Alina 74- czy dobrze rozumiem, że po operacji obudziłaś się już w kołnierzu? U mnie pewnie też będzie noszenie kołnierza, bo już przy skierowaniu na operację lekarz kazał mi kupić kołnierz CAMPA (ten sztywny, niewygodny), może również będzie to trwało kilka tygodni, łącznie ze spaniem. Z jednej strony podobno koszmarnie spać w czymś takim, ale bez bałabym się , że coś zepsuję , bo we śnie trudno się kontrolować. Spacer drugiego dnia po operacji? Niesamowite, podziwiam.
Malgana – dzięki za informację o farbowaniu włosów, nigdzie nie mogłam znaleźć info na ten temat (obawiam się zrobić coś , co uniemożliwi mi operację, a z kolei po wszystkim szybko nie będę mogła farbować, więc wolę teraz, oczywiście w rozsądnym odstępie czasu, nie tuż przed zabiegiem) Z malowaniem paznokci – wiem, że nie wolno (i nie planuję tego), a jeśli już ktoś ma pomalowane to usuwają lakier przynajmniej z jednego, aby anestezjolog mógł widzieć w razie czego, że sinieją i coś jest nie tak.
Widzę, że z pampersami, cewnikiem jest różnie, pewnie zależy od szpitala. Malgana- dziękuję za wskazówki w razie czego😊, a Alina 74- dzięki za nadzieję, że może mnie to ominąć.😊 Na pewno nie jest łatwo skorzystać z pampersa... Moja znajoma operowana przez mojego lekarza (ale zabieg odbył się w innym szpitalu) mówiła, że po operacji musiała, cytuję: „ cały czas leżeć i wstawała tylko do toalety” – prawdę mówiąc zdziwiło mnie, że mogła w ogóle wstawać, ale o pampersach i cewnikach nie mówiła. Okaże się co mnie czeka😊
Malgana, Alina 74- jeszcze raz dziękuję pięknie i pozdrawiam. K.
gość
26-11-2024, 13:15:37

Ja włosy farbowałam dzień przed operacja . Tak w kołnierzu byłam odrazu po operacji założyli mi odrazu na sali . W dniu operacji dopasowali mi i ustawili by dobrze pasował . Wcześniej nie kupowałam . Zapłaciłam w szpitalu . Przede wszystkim jak będziesz mieć trzeba w nim spać bo w nocy się nie kontrolujesz . Miałam nadzieję że może po kontroli po 4 tygodniach będę mogła odpuścić kołnierz, ale nie . Ale po operacji już po przebudzeniu czułam ulgę i różnicę . Tak że spoko kołnierz nie taki zły . Do tego dobra poduszka ortopedyczna .
Jeśli mogę doradzić to po operacji poproś o skierowanie na oddział rehabilitacyjny . Taka rehabilitacja 3 tyg dużo daje .
Początkująca
26-11-2024, 13:17:03

To wcześniej ja pisałam .Tylko zapomniałam się zalogować .😁
Początkujący
26-11-2024, 16:05:28

katarzyna.a.
A kiedy ta operacja? Odezwij się już po wszystkim i opowiedz wrażenia :)
Jak widzidz/czytasz ja z Alinką zupełnie różnie miałyśmy w szpitalu ale obie jesteśmy zadowolone.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: