Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-08-2024, 11:17:36

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o polecenie najlepszego neurochirurga w Warszawie 🙂.

Z góry dziękuję.
Lu
gość
15-08-2024, 14:58:16

gość 06-02-2016, 15:45:02
kamiladrzewiecka 2016-02-05 20:19:38
Dla tych którzy mają problem z piersiowym. Kiedy mnie rehabilitowano na ten odcinek to zalecono mi między innymi ćwiczenia oddechowe. Brzmi dziwnie ale prawidłowo wykonywane napinają kręgosłup piersiowy . Ja robiłam je na leżąco - uczył mnie fizjoterapeuta , żeby efekt był. Myślę, że warto spróbować bo są bezpieczne nawet świeżo po operacji szyjki. Warto spróbować.

Pozdrawiam, Kamila

Witam, też miałam problem z piersiowym, oczywiście było to następstwem szyjnego. Były duszności, bóle w okolicach mostka, i takie nieprzyjemne bóle opasujące, jakby ktoś zaciskał w koło mnie jakąś obręcz. Zaczęłam z tym walczyć oddychaniem i ćwiczeniami. Masz rację, odpowiednie oddychanie działa cuda. Dodam, że nic innego nie ma na ten odcinek, jego się nie operuje !!! Dla przypomnienia, walczę już cztery lata z dwiema przepuklinami w szyjnym, ćwiczę, zabiegi profilaktycznie, i jest dobrze! A nawet bardzo ! A był ucisk na rdzeń i propozycja operacji :D
Piersiowy ustąpił, ucisk się zmniejszył, nie grozi już paraliżem.
Tylko higieniczny tryb życia, samodyscyplina, gimnastyka i jest ok. Tak mało, a dało mi tak dużo.
Pozdrawiam :)

Cześć.
Minęło już kilka lat i jestem ciekawa co teraz u Ciebie słychać?
Napisz koniecznie.
Pozdrawiam. Forumowiczka przed operacją.
Początkujący
20-08-2024, 17:06:40

Trochę spóźnione podziękowania za informacje dla Haliny1967, Aliny74 ( spóźnione, bo przez jakiś czas nie mogłam się tu zalogować, pokazywała się wręcz informacja, że strona nie istnieje !, ale w końcu się udało) . Pozdrawiam. K.
Początkująca
21-08-2024, 18:16:46

Alina74 16-05-2024, 18:52:19
Ja nie miałam problemu żeby przeciągać przez głowę , miałam normalne koszulki i chodziłam w getrach . Na noc normalna piżama . Ja jeszcze przez głowę miałam staniki . Wolałam takie niż zapinane z tyłu . Ja szybko wstałam i poszłam odświeżyć się pod prysznic i umyć głowę . Zobaczysz nie ma tragicznie po operacji a poprawa duża . Będzie dobrze 😊

Cześć Alina, a gdzie miałaś wykonywaną operację - nie w Krakowie czasem? 😉
Początkująca
21-08-2024, 18:18:03

Halina1967 15-05-2024, 20:17:54
gość 14-05-2024, 02:10:42
Dziękuję za cenne rady. To forum to naprawdę skarbnica wiedzy... już zapisałam kubek ze słomką oraz słuchawki :)
Cześć i jak poszło? ☺️ Pytam bo ja idę we wtorek 😉

Mam jeszcze pytanko jak długo byliscie jeszcze w szpitalu po operacji... wiadomo ,że każdy przypadek inny...

A druga rzecz .... po jakim czasie czuliście że wróciliście do w miarę OK funkcjonowania?

Mam operację zaplanowaną na 23 maja ... a 15 czerwca Mam wstawę (taki ala bazarek) swoich ilustacji... wszystko już przygotowane I tylko się zastanawiam czy po 3 tygodniach po operacji dam radę sie pojawić... może to takie śmieszne pytanie ale z mojej perspektywy ważne.

Dziękuje!
. Pizamke zapinaną sobie wes bo zakładana przez głowę to kołnierz przeszkadza, ja pisałam w poniedziałek w środę do domu, będzie dobrze nic się nie martw
Początkująca
22-08-2024, 04:47:41

Magdalenka jak tam po operacji ?
Ktoś pytał się czy operacje miałam w Krakowie . Nie w Jastrzębiu Zdroju.
Początkująca
22-08-2024, 21:09:32

Alina74 22-08-2024, 06:47:41
Magdalenka jak tam po operacji ?
Ktoś pytał się czy operacje miałam w Krakowie . Nie w Jastrzębiu Zdroju.

Hej ☺️. To ja pytałam gdzie robiłaś, ale potem się doczytałam na wcześniejszych stronach, że w Jastrzębiu Zdroju 😉. Ja robię w Krakowie we wtorek.
Forumowiczka
23-08-2024, 06:00:31

dziewczyny, które są krótko po operacji a pisałyśmy wcześniej dajcie znać jak się czujecie :)
gość
24-08-2024, 05:48:16

Witam jestem 1.5 roku po operacji szyjnego dwa poziomy
Przez pierwsze pół roku było ok
Teraz niestety jest bardzo kiepsko
Bóle wróciły i są nie do wytrzymania, problemy z chodzeniem na dłuższy odcinek ,zawroty głowy ,mdłości ,drętwienia rąk byłam na RM i taki mam wynik
Może ktoś się zna bo wizytę mam dopiero za miesiąc

Opis badania Badaniem objęto odcinek kręgostupa od C1 do Th3, Sptycona lordoza szyjna. Wysokość i morfologia sygnatu trzonów kręgów zachowana. Nierówności blaszek granicznych na poziomach C6/C7 z cechami zwyrodnieniowego obrzęku (typu Modic 1) przyległych części trzonów. Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów kręgów C3-C7. Artroza w stawach m- kręgowych. Częściowa dehydratacja z obniżeniem wysokości krążków m-kregowych C3/C4 i C6/C7. Poziomy C4/C5 i C5/C6- stan po discectomi. C3/C4: Paracentralna prawoboczna protruzja krążka m-kręgowego oraz otaczające ją osteofity powodują asymetryczny ucisk na worek oponowy i jego P zachytek z cechami impresji P korzenia nerwowego. Widoczne również, gtównie kostne, ograniczenie wejścia do L otworu m-kręgowego oraz światła obustronnych otworów m-kręgowych z cechami ucisku L korzenia i obustronnych nerwów rdzeniowych,. C4/C5: Poziom operowany. Przyotworowe osteofity, wyraźnie większe po stronie P otaczające uwypuklony krążek m-kręgowy asymetrycznie uciskają na worek oponowy i P korzeń nerwowy. Kostne ograniczenie otworów m-kręgowych: po stronie P stenoza z uciskiem P nerwu rdzeniowego, C5/C6: Dokanałowe uwypuklenie krążka m-kręgowego z modelowaniem worka oponowego i przewężeniem kanału kręgowego do 10mm w wymiarze strzatkowym. Kostne (gtównie osteofitarne) ograniczenia otworów m-kręgowych z możliwością ucisku nerwów rdzeniowych.
C6/C7: Paracentralna prawoboczna protruzja krążka m-kręgowego oraz dokanatowe osteofity dość znacznie modelują worek oponowy z jego przewężeniem do ok. 9mm. Kostne ograniczenie otworów m-kregowych z cechami ucisku korzeni nerwowych.
Pozostate krążki m-kręgowe bez uchwytnych dokanatowych uwypukleń. Otwory mkr wolne. Rdzeń kregowy bez uchwytnych
Początkujący
24-08-2024, 14:38:07

Pytanie do gościa powyżej (1,5 roku po operacji). Pół roku po operacji było ok, a jak było przed operacją czy podobne dolegliwości jak teraz ? Mniejsze? Większe? Sama jestem przed operacją stąd to pytanie. O wynikach się nie wypowiem, nie jestem lekarzem. Pozdrawiam. K.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: