Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
29-11-2023, 19:40:48

Jestem 4 dni po operacji. Mam takie jak by skurcze w.kaltce piersiowej w mostku. Czy ktoś tak miał. Są co jakiś czas może to od intubacji ale mnie to martwi. Ponadto jak leżę na boku i łykam sline właśnie w tym miejscu w mostku czuje ból.
Początkujący
29-11-2023, 23:01:09

Cześć Gościu, rozmawiałaś/eś z lekarzem? Zgłosiłaś/eś to? Mnie po operacji bolały łopatki i kręgosłup piersiowy (choć w nim nie mam problemu) i lekarz powiedział, że to normalne bo nerwy są trochę poruszone i może tak być. Rzeczywiście przeszło. Może u Ciebie też tak jest?
gość
01-12-2023, 20:20:21

Może dzisiaj lepiej trochę wczoraj nie się flegma z krowa odrywała. Lekarz powiedział przez telefon że to od odsysania przy intubacji. Dzisiaj już lepiej.

Generalnie jako 5 dzień można powiedzieć że nie boli prawie nic. Troszkę łopatki . No wiadomo rana bo spuchnięta. Boli mnie przełyk ani chleb ani nic nie przechodzi same zupki i papki.

Bardzo bałam się narkozy. Nie jest to przyjemne ale wiem że warto dla zdrowia bo moja przepuklina uszkadzała rdzeń.

Oby nie zrobiły się inne.
Początkujący
01-12-2023, 20:34:08

Cieszę się, że lepiej. Jak widać po tym forum, każdy z nas inaczej odczuwa okres pooperacyjny. Jeszcze troszkę czasu i zapomnisz o operacji. Co do tych innych, to hmmm..... niestety często historia się powtarza między innymi kręgami, trzeba uważać i oszczędzać się.
gość
04-12-2023, 11:20:04

gość 07-11-2021, 23:24:04
Witam,
Czekam na zabieg usunięcia przepukliny c5/c6. Mam mieć bezwzględna operacje stenoza 9mm. Od dwóch lat mam fascykulacje mięśni i odruchy wygórowane , a od 2 miesięcy doszły prądy w nogach i rękach, ból karku i głowy, zawroty, gula przy przełykaniu, czuję jak włosy na nogach się elektryzują, mrowienie w kroczu . Wg Rm nie ma mielopatii, ale resztę objawów podobna, co myślicie? Przemek
gość 07-11-2021, 23:24:04. Czy po operacji przeszły objawy???
Witam,
Czekam na zabieg usunięcia przepukliny c5/c6. Mam mieć bezwzględna operacje stenoza 9mm. Od dwóch lat mam fascykulacje mięśni i odruchy wygórowane , a od 2 miesięcy doszły prądy w nogach i rękach, ból karku i głowy, zawroty, gula przy przełykaniu, czuję jak włosy na nogach się elektryzują, mrowienie w kroczu . Wg Rm nie ma mielopatii, ale resztę objawów podobna, co myślicie? Przemek
gość
05-12-2023, 18:16:28

Mam jeszcze pytanie do osób po. Jestem z tych przewrażliwionych czy ipmalnt łatwo o przesunięcie no podczas źle opartej głowy itp. wiem że łatwo przy nagłym obrocie. Ale ja np źle się oparłam jak siadałam i trochę mnie zabolało.

Po drugie rehabilitacja wiem że jest wskazana jak najwcześniej ale czy to nie grozi przeciążeniem.
Jestem tydzień po staram się dużo leżeć ale wiadomo jak to w domu a to to a to tamto. Czego najbardziej unikać czy można prasować

Jak myślicie głowę
gość
05-12-2023, 18:57:38

Witajcie.Jestem trzy miesiące po operacji,jest bardzo dobrze,nic nie boli.przez pierwszy miesiąc miałam zalecenie leżenia i nic nie robić.po miesiącu rehabilitacja wzmacnianie mięśni, wykonuje wszystkie czynności bez podnoszenia ciężarów max 3kg.właśnie wróciłam do pracy.zdrówka życzę
gość
05-12-2023, 19:54:26

Czy naprawdę udało się tak oszczędzać miesiąc. Dla mnie to udręka już po tygodniu szczególnie jak mam przedszkolaka na pokładzie Ja właśnie nie dostałam konkretnych zaleceń tylko na wypisie jest miesiąc bez przedniej rotacji czyli chyba skłonów głowy do klatki chyba że się mylę. Zła jestem ze tak to wszystko obeszło się bez konkretnych wskazań.
gość
05-12-2023, 20:11:01

Ja przez miesiąc po operacji nosiłam kołnierz . Szczególnie na noc nie wolno mi go było ściągać . Operacja była w marcu . Do pracy mimo że neurolog nie chciała mnie puścić wróciłam we wrześniu . Ważna jest szybka rehabilitacją . Niestety fizykoterapeuta załatwiałam sama . Na NFZ rehabilitację czeka się do 6 miesięcy .
gość
05-12-2023, 20:16:32

No kołnierzem mam zakładać tylko na zewnątrz na wyjścia. Rehabilitacja też na NFZ na sierpień więc za jakieś dwa tyg będę załatwiać prywatnie chociaż trochę mam obawy do takiej świeżej rany. Kontrola za 5 tyg Najgorzej to się obawiam takiego zginania przy zmywaniu takich codzienych czynnościach żeby coś nieświadomie nie zrobić za mocno

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: