Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
01-04-2023, 11:18:29

Halina1967 2023-04-01 03:39:42
Kryzys! Kryzys!!!! Plecy mnie bolą, tablety nie pomagają, rana się goi wiec swędzi, połykanie zaczyna być kłopotliwe !!! 😏😏 trzeba zjeść tablety na sen i przespać to ,,,,,, macie tak czasami ??? dziś 5 doba „po”
Spokojnie Halinka przeszłaś operację kręgosłupa szyjnego, musi boleć.
Mi też tabletki nie pomagały a po innych miałam ogromny ból głowy. Biorę Ketonal 2 x 50 na raz i jest ok. Musisz przetrwać spokojnie, poboli, poboli i przestanie a ucisk w gardle niedługo zniknie, ja już nie mam w ogóle a jestem 9 dobę po operacji, będzie dobrze 😊😍
Wtajemniczona
01-04-2023, 11:20:31

Kika05 2023-04-01 11:04:03
Halina1967 2023-04-01 03:39:42
Kryzys! Kryzys!!!! Plecy mnie bolą, tablety nie pomagają, rana się goi wiec swędzi, połykanie zaczyna być kłopotliwe !!! 😏😏 trzeba zjeść tablety na sen i przespać to ,,,,,, macie tak czasami ??? dziś 5 doba „po”
Też tak mam 4doba po. Jeden dzień bym chciała świat zwojować, a na drugi leżę plackiem.
Spokojnie Dziewczynki, trzeba czasu, będzie dobrze 😘
gość
01-04-2023, 19:23:44

Gość KM tak dla pocieszenia to trzy tygodnie są najgorsze zwłaszcza spanie , gardło z reguły szybciej po intubacji ale nie zawsze, wcześniej pisałam operowana byłam trzy razy dwie operacje dotyczyły niższych poziomów a trzecia C3/C4 i tutaj lekarz ostrzegł mnie o tym , że po tej operacji nie wrócę do formy tak jak przy poprzednich i mówił, że mogę mieć kłopoty z mówieniem i połykaniem do końca życia, przecinane miałam pod samą żuchwą no i faktycznie oprócz zwykłego bólu przy połykaniu nie działały mi te mięśnie od połykania a po trzech dniach przestałam mówić, przeżyłam szok, mówienie powróciło po tygodniu a przełykać zaczęłam po paru miesiącach, miałam też takie coś jak chomik co zjadłam to mi tam wpadało dusiłam się aż to wykaslalam, minęło po roku ale teraz też mi się zdarza ale rzadko, opracowałam technikę jedzenia. Pozdrawiam będzie lepiej to okres pooperacyjny cudów teraz nie będzie trzeba zaakceptować i czekać bo.
Forumowiczka
01-04-2023, 22:26:06

Florentynka, Kika lepie już lepiej, w środę idę zdjąć szwy👍 jednak zawsze mi się rodzą pytania ,,,,, czy mogę Coś zepsuć co naprawił lekarz, ostatnio poszalałam upiekłam ciasto, obiad jakiś szybki gyros z TM nosiłam ten pojemnik On trochę wazy i mnie teraz plecy bolą, mogłam coś schrzanić ,,,,???,,, podpowiedzcie, za miesiąc dopiero wizyta kontrolna z zdjęciem rtg,!!!!!! Druga rzecz ćwiczycie same w domu ? Dostałyście plany ćwiczeń wychodząc ze szpitala ?
Forumowiczka
01-04-2023, 23:19:53

Halina1967 2023-04-02 00:26:06
... jednak zawsze mi się rodzą pytania ,,,,, czy mogę Coś zepsuć co naprawił lekarz, ostatnio poszalałam upiekłam ciasto, obiad jakiś szybki gyros z TM nosiłam ten pojemnik On trochę wazy i mnie teraz plecy bolą, mogłam coś schrzanić ,,,,???,,, podpowiedzcie
Może akurat tymi wymienionymi czynnościami nie schrzaniłaś, ale jeżeli pieczonym ciastem była duża blacha sernika (ciężkie) i wkładałaś go do nisko położonego piekarnika (wymaga pochylenia, trzymania ciężkiej brytfanki w wyciągniętych rękach) to już bym się zastanowiła nad swoim rozsądkiem. Forum liczy prawie trzy tysiące stron więc nie przywołam konkretnych wpisów, ale jak sięgam pamięcią , w pierwszym tysiącu, co kilkanaście stron pojawiały się pytania po domowych szaleństwach, które jednocześnie były ostrzeżeniami przed nadmierną aktywnością w pierwszych tygodniach pooperacyjnych. A co jest nadmierną aktywnością- wszystko, co wzmaga ból, napięcie mięśni, powoduje konieczność przyjęcia niefizjologicznej pozycji, nadmiernego ciężaru. Z moich zaleceń od neurochirurga pamiętam- dźwiganie do 2 kg. rozłożone na obie ręce i taki ogólny wpis- oszczędzający tryb życia. Tu niech każdy sam sobie odpowie czy to co robi w kilka, kilkanaście dni po tak obciążającej operacji jest oszczędzającym trybem życia. Piszę to wszystko z pozycji "mądrzejszej po szkodzie" na podstawie własnego doświadczenia, jak i tych osób, z którymi miałam długi kontakt nie tylko na forum ale również osobisty czy przez komunikatory. Więc jako ta "mądrzejsza" wyrażę swoje zdanie, że robienie swoistej konkurencji, kto szybciej, kto więcej jest delikatnie mówiąc nierozsądne. Większość z nas to osoby, które przed nasileniem objawów były bardzo aktywne, to niezastąpione panie domu, bo kto zrobi lepiej jak nie my. Tylko warto pomyśleć, że z jakiegoś powodu ta dyskopatia powstała, coś było jej przyczyną, między trzonami została usunięta naturalna amortyzacja (była nią do czasu) a został zamontowany sztywny implant, ciało obce, które musi się zrosnąć z trzonami, żeby było stabilne, (nie dotyczy osób z płytką, bo ona stabilizuje) niemniej są inne warunki anatomiczne u każdego i potrzeba czasu na adaptację w tych nowych warunkach. Zrost trzonu z implantami trwa kilka miesięcy. trzeba też brać pod uwagę, że przy usztywnionych poziomach jest większe przeciążenie na sąsiednich. Dyskopatyczna szyja przez ból była odciążana, mięśnie osłabione, a to one stanowią podporę dla stabilności ruchów.
Ja i znane mi kilka osób, które miały powtórną operację w niedługi czasie po pierwszej, same przyczyniłyśmy się do takiego stanu przez łamanie ograniczeń, a też byliśmy z siebie dumnie, że tak szybko i tak dużo. Mało tego, nawet ci, którzy słyszeli od neurochirurga, że po miesiącu to już zapomina się o operacji i można żyć jak za starych dobrych czasów, przekonywali się na własnej skórze, że potrzeba znacznie więcej czasu. Nie chcę przez to powiedzieć, że tylko leżeć, ale zastanowić się nad tym co przekracza oszczędzający tryb życia i słuchać każdego sygnału z organizmu.
Forumowiczka
01-04-2023, 23:23:41

Prośba do moderatora o nieusuwanie linku, chociaż ma pewne elementy reklamy, ale jednocześnie jest doskonałą wskazówką czym kierować się przy doborze odpowiedniej poduszki ortopedycznej, a to pytanie pada na forum bardzo często.
https://www.youtube.com/watch?v=wWUcNgMJubw
Po otworzeniu pojawia się kolejny, z jakiego materiału jest najlepsza.
Forumowiczka
02-04-2023, 05:05:26

hamer 2023-04-02 01:19:53
Halina1967 2023-04-02 00:26:06
... jednak zawsze mi się rodzą pytania ,,,,, czy mogę Coś zepsuć co naprawił lekarz, ostatnio poszalałam upiekłam ciasto, obiad jakiś szybki gyros z TM nosiłam ten pojemnik On trochę wazy i mnie teraz plecy bolą, mogłam coś schrzanić ,,,,???,,, podpowiedzcie
Może akurat tymi wymienionymi czynnościami nie schrzaniłaś, ale jeżeli pieczonym ciastem była duża blacha sernika (ciężkie) i wkładałaś go do nisko położonego piekarnika (wymaga pochylenia, trzymania ciężkiej brytfanki w wyciągniętych rękach) to już bym się zastanowiła nad swoim rozsądkiem. Forum liczy prawie trzy tysiące stron więc nie przywołam konkretnych wpisów, ale jak sięgam pamięcią , w pierwszym tysiącu, co kilkanaście stron pojawiały się pytania po domowych szaleństwach, które jednocześnie były ostrzeżeniami przed nadmierną aktywnością w pierwszych tygodniach pooperacyjnych. A co jest nadmierną aktywnością- wszystko, co wzmaga ból, napięcie mięśni, powoduje konieczność przyjęcia niefizjologicznej pozycji, nadmiernego ciężaru. Z moich zaleceń od neurochirurga pamiętam- dźwiganie do 2 kg. rozłożone na obie ręce i taki ogólny wpis- oszczędzający tryb życia. Tu niech każdy sam sobie odpowie czy to co robi w kilka, kilkanaście dni po tak obciążającej operacji jest oszczędzającym trybem życia. Piszę to wszystko z pozycji "mądrzejszej po szkodzie" na podstawie własnego doświadczenia, jak i tych osób, z którymi miałam długi kontakt nie tylko na forum ale również osobisty czy przez komunikatory. Więc jako ta "mądrzejsza" wyrażę swoje zdanie, że robienie swoistej konkurencji, kto szybciej, kto więcej jest delikatnie mówiąc nierozsądne. Większość z nas to osoby, które przed nasileniem objawów były bardzo aktywne, to niezastąpione panie domu, bo kto zrobi lepiej jak nie my. Tylko warto pomyśleć, że z jakiegoś powodu ta dyskopatia powstała, coś było jej przyczyną, między trzonami została usunięta naturalna amortyzacja (była nią do czasu) a został zamontowany sztywny implant, ciało obce, które musi się zrosnąć z trzonami, żeby było stabilne, (nie dotyczy osób z płytką, bo ona stabilizuje) niemniej są inne warunki anatomiczne u każdego i potrzeba czasu na adaptację w tych nowych warunkach. Zrost trzonu z implantami trwa kilka miesięcy. trzeba też brać pod uwagę, że przy usztywnionych poziomach jest większe przeciążenie na sąsiednich. Dyskopatyczna szyja przez ból była odciążana, mięśnie osłabione, a to one stanowią podporę dla stabilności ruchów.
Ja i znane mi kilka osób, które miały powtórną operację w niedługi czasie po pierwszej, same przyczyniłyśmy się do takiego stanu przez łamanie ograniczeń, a też byliśmy z siebie dumnie, że tak szybko i tak dużo. Mało tego, nawet ci, którzy słyszeli od neurochirurga, że po miesiącu to już zapomina się o operacji i można żyć jak za starych dobrych czasów, przekonywali się na własnej skórze, że potrzeba znacznie więcej czasu. Nie chcę przez to powiedzieć, że tylko leżeć, ale zastanowić się nad tym co przekracza oszczędzający tryb życia i słuchać każdego sygnału z organizmu.
Forumowiczka
02-04-2023, 05:14:18

Zosia, dziękuje twój przekaz jest bardzo wyraźny i przemówił mi do rozumu. Przypominam sobie teraz, ze czytałam wcześniej o tych paniach domu - najlepszych😟można by rzec stara i głupia tym bardziej, ze mąż cały czas zwraca mi uwagę , pocieszyłam się stwierdzeniem , ze może nie schrzaniłam - dziękuje i to forum jest dlatego takie potrzebne z takimi ludźmi jak Wy aby wstrząsały ludźmi takimi jak Ja 😘
Forumowicz
02-04-2023, 19:42:09

Halina1967 2023-04-02 07:14:18
... forum jest dlatego takie potrzebne z takimi ludźmi jak Wy aby wstrząsały ludźmi takimi jak Ja 😘
Czuj się wstrząśnięta ....... lepiej ?
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
02-04-2023, 19:48:03

Takie małe pytanko. Lekarz nie zlecił kołnierza, a czy ktoś z was nosi mimo tego np przy wyjściu z domu, albo do auta?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: