Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-09-2021, 09:09:24

agnieszka197311 2021-08-31 19:41:07
Judyta, napisz proszę coś więcej o operacji i o tym zaraz po. Ile poziomów masz zrobione, jak zniosłaś etc. No i kto Cię operował, czy objawy przed były bardzo dokuczliwe?..Ja ma razie odwołałam swój zabieg, po nowym roku ustalę coś, teraz miałam na koniec września ale tak po ludzku za bardzo się bałam..
agnieszka 197311
Miałam operację na trzech poziomach L3-L4,
L4-L5, L5-S1. Zabieg mialm wykonany w Poniatowej w woj lubelskim. Lekarz z Lublina Piotr Kamieniak z bardzo dobrymi opiniami, konkretny. Ja cierpiałam od wielu lat a dwa ostatnie lata, nie mogłam spokojnie spać bo ból nie pozwalał. Po wysiłku czy dłuższym spacerze po prostu musiałam się położyć. Nie mogłam wybrać się na większe zakupy bo po godzinie chodzenia tylko się położyć na środku marketu. Także rwa promieniujaca do pośladka i nogi podczas siedzenia i zaburzenie czucia w boczno- tylnej części lewego uda. Po operacji jest ból ale nie będę Cię straszyć bo zrezygnujesz, a warto trochę jeszcze pocierpieć żeby później było dobrze. Ja już czuję się lepiej, w piątek mam zdjęcie szwów. Dtaram się chodzić ile dam rady a daję coraz więcej. Za miesiąc kontrola u operatora i rehabilitacja.
Judyta
Forumowiczka
01-09-2021, 09:45:24

Witaj Agnieszko- a czy w rezonansie miałaś ucisk na worek oponowy z przechodzeniem już na styku z rdzeniem bo ja mam tak samo jak idę do np Portu handlowego to pół godzinie tez najchętniej rozpłaszczenia się na środku z bólu,mam lewą nogę jak z waty jakby odpływała, stopa mnie boli a jak sie schylę np.do oporządzenia kopytek to nie jestem w stanie bo aż mi słabo z bólu dodatkowo mam sxyjny do operacji 3 poziomy ze stabilizacją - poprostu nie mogę się ogarnąć i nie jestem odwaźna bo tez nie mogę sobie pozwolić na dlugą nieobecność w pracy.( max 2 m- ce nieob. bo powyżej kierownik powiedział, że zwolni mnie bo to za dlugo)
Mojra
Forumowiczka
01-09-2021, 09:51:56

U mnie lędzwiowy jest taki w opisie:
Obnizenie i odwodnienie krążków Th 11-12, L 2-3, L4-5
Centralne uwypulkenie krążka Th 11-12 uciska rdzeń kręgowy.Lewostronne uwypuklenia tarcz L 2-3,L3-4 zwężają otworu mk po stronie lewej z uciskiem jednoimiennych korzeni nerwowych. Uogulniona wypuklina krążka L4-5 symetrycznie zwężą zachylki boczne i otwory mk z uciskiem korzeni nerwów rdzeniowych i worka oponowego. Na poziomie L5-S1niewielka centralna wypuklina modeluje worek oponowy.Zmiany zwyrodnieniowe w stawach mk.. Drobne osteofity krawędziowe
I co z tym zarobić?
Mojra
Forumowiczka
01-09-2021, 09:57:20

A szyjny tak się przdstawia:
Na poziomie C2/C3 - bez zmian patologicznych.
Na poziomie C3/C4 - bez cech wypukliny, mierna nadbudowa krawędzi tylno bocznych trzonów bez
zwężenia zachyłków bocznych.
Na poziomie C4/C5 - tylna wypuklina krążka międzykręgowego wypukla się do kanału kręgowego na gł.
do 3mm, modeluje worek oponowy, odcinkowo znosi przedrdzeniową rezerwę płynową z następową
dyskretną impresja powierzchni przedniej rdenia pośrodkowo.
Na poziomie C5/C6 obniżenie kąta krążka międzykręgowego oraz jego tylna wypuklina, wpukla się dokanału kręgowego na gł. ok. 3,5 mm, wraz ze zmianami wytwórczymi modeluje worek oponowy,
odcinkowo znosi przedrzeniową rezerwę płynową, modeluje powierzchnię brzuszną rdzenia kręgowego,
zwęża zachyłki boczne z ipresja korzeni nerwowych.
Na poziomie C6/C7 - mierna tylna wypuklina krążka międzykręgowego, spłaszcza worek oponowy,wraz
ze zmianami wytwórczymi na krawędziach tylno-lewobocznych spłyca lewy zachyłek boczny, z
prawdopodobna impresja lewego korzenia nerwowego.
Uwidoczniony odcinek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Trzony prawidłowej wysokości, z nadbudową krawędzi przednich i zmianami zwyrodneniowo-
wytwórczymi w stawach wyrostkowych.
Lordoza spłycona
Strasznie mi ręcę dretwieją oraz barki mnie bolą i trzeszczy jak ruszam głową.
Już sama nie wiem za który odcinek wziąć się najpierw
Mojra
gość
01-09-2021, 11:23:13

Mojra44 2021-09-01 11:45:24
Witaj Agnieszko- a czy w rezonansie miałaś ucisk na worek oponowy z przechodzeniem już na styku z rdzeniem bo ja mam tak samo jak idę do np Portu handlowego to pół godzinie tez najchętniej rozpłaszczenia się na środku z bólu,mam lewą nogę jak z waty jakby odpływała, stopa mnie boli a jak sie schylę np.do oporządzenia kopytek to nie jestem w stanie bo aż mi słabo z bólu dodatkowo mam sxyjny do operacji 3 poziomy ze stabilizacją - poprostu nie mogę się ogarnąć i nie jestem odwaźna bo tez nie mogę sobie pozwolić na dlugą nieobecność w pracy.( max 2 m- ce nieob. bo powyżej kierownik powiedział, że zwolni mnie bo to za dlugo)
Mi się wydaje, że Twój opis i objawy bólowe jak najbardziej kwalifikują Cię fo zabiegu, ale tu musi zadecydować lekarz. No i jeszcze problem ze zwolnieniem skoro szefostwo nie pozwala na dluższe zl niż 2 miesiące. Ma też znaczenie jaką pracę wykonujesz, ale po 2 miesiącach za wcześnie żeby np siedzieć przez 8 godz albo dzwigać, bo bez sensu cierpieć żeby wszystko zniszczyć.
Judyta
Forumowiczka
01-09-2021, 19:54:36

Mam prace siedzącą przy komputerze.Jestem ciekawa przy ktorym z odcinków szybciej można wrócić do pracy ale oczywiscie w rozdądnym czasie.Jak zapytalam neurochirurga to powiedział, ze to oczywiscie indywidualna sprawa ale z szyjnym odcinkiem wypowiedział się, ze po miesiacu ludzie też wracają.Dla mnie to jest niewiarygodne, ze ktoś może wrócić po tak krotkim czasie.
Mojra
Forumowicz
05-09-2021, 18:27:47

Mojra44 2021-09-01 21:54:36
... ze po miesiacu ludzie też wracają.Dla mnie to jest niewiarygodne, ze ktoś może wrócić po tak krotkim czasie.
Jak najbardziej wiarygodne. Ja na 3 dzień coś tam wklepywałem po klawiaturze, a po tygodniu to już śmigałem.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
07-09-2021, 16:57:44

Tak ale jak sobie przypominam Ty jesteś na swoim garnuszku i sam decydujesz ile pracujesz a jak mialbyś iść na 8 godz.siedzenia przy komputerze w zakładzie pracy to dałbyś wówczas radę?-tam nikt Ci nie da przerwy tylko jedziesz ciągiem tyle godzin.
Mojra
gość
08-09-2021, 15:54:23

Kawo jesteś bardzo wytrzymały i dzielny, prawie cyborg :)) polski przedsiębiorca z krwi i kości, tylko brać przykład, Twoja sytuacja po operacji daje nadzieje innym którzy mierzą się z decyzja czy się operować czy nie - bardzo Ci dziękuje za wszystkie posty i opis przebiegu Twoich kregosłupowych perypetii.
Podglądam sobie tu Wasze posty od jakiegoś czasu i chciałam wszystkim Wam bardzo podziękować za dzielenie się swoimi doświadczeniami, wątpliwościami, diagnozami jak i frustracjami, daje to dużo więcej niż rozmowy z większością lekarzy, ortopedow i neurochirurgow, którzy przyjmują na wizyty max 20 min gdzie poruszenie wszystkich kwestii jest niemożliwe a potem wywalają i radź sobie człowieku sam w skrócie.
Raz jeszcze bardzo wszystkim z tego forum dziękuje jesteście fantastyczni :) Dzięki Wam przeszłam drogę od stereotypowego myślenia pt „operacja kręgosłupa = wózek inwalidzki” do głębszego zrozumienia tego wszystkiego i wyciagnięcia wniosków jak to wiele z Was tu pisze „nie taki zły diabeł jak go malują”. Widzę tez jak wielu z Was operacja pomogła i zaczynam się zastanawiać skąd są te mity i uprzedzenia. Operacja kręgosłupa to oczywiście poważna sprawa a nie wyrwanie zęba ale jak ktoś potrzebuje takiego zabiegu aby wrócić do życia to należy się na to zdecydować aby dalej żyć , nie popaść w depresje czy nie pogorszyć swojego stanu strachem przed operacja (to moje zdanie ofc). Jak to mówią brak działania również ma swoje konsekwencje…
Nie wiem czy będę tu regularnie pisać bo moje sprawy z kręgosłupem to narazie toczący się roller coaster dlatego nie zakładam konta (jeszcze?:)) ale chciałam chociaż podziękować i życzyć wszystkim wszystkiego dobrego, tym którzy dochodzą do zdrowia samych sukcesów i pozytywnej motywacji a tym którzy są już po tej bitwie aby był to definitywny koniec doświadczeń operacyjnych na kregoslupie szyjnym i nie tylko.
Xoxo,
V.
gość
08-09-2021, 16:02:41

Mojra - jeśli jesteś na umówię o prace masz możliwość wzięcia do 182 dni zwolnienia lekarskiego w trakcie którego pracodawca nie może Cię zwolnić, może warto poinformować swojego jakże wyrozumialego tfu kierownika o tym fakcie a potem jeśli się będziesz ubiegać w ZUS można to przedłużyć do 270 dni i tez mogą Ci skoczyć z tego co sprawdzałam choć to drugie do zweryfikowania. W każdym razie 182 dni zwolnienia lekarskiego na umowę o prace możesz brać a kiero niech spada na szczaw liście liczyć.
Pozdrawiam ciepło,
V.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: