Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
11-08-2021, 10:47:08

Gość 2021-08-08 23:13:51
Czyli operacja raczej.
Szybka diagnoza i plan leczenia Gościu 😉 a jaką operację proponujesz przy takich zmianach?
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
gość
11-08-2021, 15:53:47

Niech neurochirurg sie wypowie. 😂
gość
11-08-2021, 20:09:02

Hej. Niech mi ktoś to wytłumaczy bo ja już nie ogarniam,mój neurochirurg ,neurolog i fizjoterapeuci oraz anastesjolog z poradni bólu też nie. Jestem po operacji odcinka szyjnego,z lędźwiowym męczę się 6 lat. Na szyjnym objawy były ucisku rdzenia i trzeba było szybko operować. Szyja pięknie działa jakby nic nie było,a na lędźwiowym są 2 małe wypukliny,które ledwo co modelują oponę, a dają ciągle silny ból rwy kulszowej. Były wszelkiego rodzaju rehabilitacje,blokady ,stabilizacja . I neurochirurg nie chce tego operować bo mówi, że nie ma czego. Juz nie wiem co mam robić.Może ktoś miał podobnie ? Psychiatra daje mi leki od 2 lat i dał diagnozę, że nie wymyślam sobie bólu bo już tak lekarze twierdzili. To paskudztwo nie pozwala mi chodzić po schodach, o górach mogę zapomnieć.
Mariusz
Wtajemniczona
11-08-2021, 22:58:43

Gość 2021-08-11 22:09:02
Hej. Niech mi ktoś to wytłumaczy bo ja już nie ogarniam,mój neurochirurg ,neurolog i fizjoterapeuci oraz anastesjolog z poradni bólu też nie. Jestem po operacji odcinka szyjnego,z lędźwiowym męczę się 6 lat. Na szyjnym objawy były ucisku rdzenia i trzeba było szybko operować. Szyja pięknie działa jakby nic nie było,a na lędźwiowym są 2 małe wypukliny,które ledwo co modelują oponę, a dają ciągle silny ból rwy kulszowej. Były wszelkiego rodzaju rehabilitacje,blokady ,stabilizacja . I neurochirurg nie chce tego operować bo mówi, że nie ma czego. Juz nie wiem co mam robić.Może ktoś miał podobnie ? Psychiatra daje mi leki od 2 lat i dał diagnozę, że nie wymyślam sobie bólu bo już tak lekarze twierdzili. To paskudztwo nie pozwala mi chodzić po schodach, o górach mogę zapomnieć.
Mariusz
Skoro nie ma istotnych centralnych zmian w MR to może problem jest na obwodzie, np. zwiększone napięcie mięśni, ucisk na nerw kulszowy, zapalenie nerwu kulszowego 🧐. Rozumiem, że ból jest jedynym objawem i brak deficytów neurologicznych. Dobrze tez wykluczyć boreliozę, w przypadku zmian nie wyjaśnionych.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkująca
13-08-2021, 00:29:45

Witam , to mój rezonans , dzieje się tu chyba trochę 🥴
Forumowiczka
14-08-2021, 10:43:45

Witaj Iza a jakie masz objawy?
Mojra
gość
18-08-2021, 12:41:03

Witam
Będę mieć operację na lędźwiowy i nie wiem czy mam sama zakupić sobie gorset. Nie wiem czym się kierować przy wyborze. Może ktoś kto przechodził operację pomoże mi z tym problemem. Proszę o pomoc.
Judyta
gość
18-08-2021, 14:08:21

Gorset lędźwiwy powinien unieruchamiać sąsiednie segmenty. Schodzi lekko na pośladki i niski poziom piersiowego. Do tego trzeba dobrać obwód tak, żeby rzepy dało się zapiąc z lekkim dociągnięciem, ale też żeby dało się oddychać. Wybierz taki, który ma regulację na bocznych powierzchniach.
Po operacji lędźwiowego właściwy jest z pionowymi fiszbinami z tyłu, które wzmacniają stabilizację. W sklepie rehabilitacyjnym doradzą. Zwykle są oznaczone rozmiarówką literową ale bezpieczniej jest zmierzyć. Na gorset po uzyskaniu zlecenia od lekarza, możesz otrzymać refundację.
gość
19-08-2021, 20:57:47

Bardzo dziękuję za pomoc. Tylko, że już zamówiłam sobie na allegro. No trudno, może będzie ok. Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Judyta
Forumowiczka
19-08-2021, 21:15:47

Judyta, a kto kazał Ci kupować gorset po operacji? Pytam, bo sama jestem po zabiegach na obu odcinkach. Samą nie nosiłam gorestu i nikogo na oddziele nie widziałam aby ktoś nosił.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: