Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-06-2019, 08:00:08

Wszyscy się boimy :/ Dlatego jesteśmy na tym forum. G.
gość
27-06-2019, 09:10:20

witam. Spondyloza tu.
a propos pętli Glissona, jacyś niedouczeni lekarze - u mnie lekarz rehabilitacji tez mi to zalecił w 2017 r. Jakaś masakra, było bardzo źle.. może i u mnie tak by się skoczyło tj. operacją. Jakoś żyję bez...
każdy fizjoterapeuta był w szoku że tak jeszcze rehabilitacja dyskopatii wygląda na NFZ
Jak trakcja to ręczna ale po dobrej diagnostyce mri i pewności, że nie Zaszkodzi
Pozdrawiam
gość
27-06-2019, 09:27:21

Zosia, co zlego uczynila pętla? Jakie było mri? G.
Forumowicz
27-06-2019, 10:27:27

Odnośnie pętli Gibsona.
Fakt, tą metodę stosowano ( w razie potrzeby) ale od chyba co najmniej 10 lat jest niestosowana.
Co do skutków - dla mnie pętla Gibsona była wspaniałym ćwiczeniem. Po sesji - przez miesiąc czułem się wspaniale, byłem taki bardziej energiczny, żyć się chciało.
Szkoda że jest już zakazana.
gość
27-06-2019, 11:04:34

KAWO.. HELLO...
Ta metoda jest dozwolona ale w sposób cywylizowany tylko pod kontrolą terepeuty..
2 lata temu mi ją lekarz przepisał... więc nie wiem czy jest zakazana jak piszesz? mam wątpliwość
gość
27-06-2019, 11:19:15

nie każda dysfunkcja kręgosłupa szyjnego pozwala na takie NIEKONTROLOWANE naciąganie szyi.
fizjoterapeuta powiesił mnie i poszedł na kawę jak domniemywam ...
po zabiegach - 10 sesji kręgosłup szalał, pogłębił się problem, ból i niestabilność kręgosłupa.
Lekarz, KTORY KIEROWAŁ nawet nie oglądał mojego mri
trzeba było uciekać póki czas.. ale cóż człowiek mądry po szkodzie
Ja osobiście nie polecam a bynajmniej nie pętle
SPONDYLOZA
Forumowicz
27-06-2019, 15:58:23

Gość 2019-06-27 13:04:34
KAWO.. HELLO...
Ta metoda jest dozwolona ale w sposób cywylizowany tylko pod kontrolą terepeuty..
2 lata temu mi ją lekarz przepisał... więc nie wiem czy jest zakazana jak piszesz? mam wątpliwość
Sorry, źle się wyraziłem. Powinno być - nie wskazana.
Neurolog (z dużym doświadczeniem) , jak kiedyś poprosiłem o tą pętlę to powiedział mi, że od jakiegoś czasu od tej metody odstąpiono i jest niezalecana. To mogło być około 10 lat temu. Od tego czasu nikt mi jej nie przepisywał. Były ćwiczenia, prądy, magnesy ...... ale pętli nie.
gość
27-06-2019, 16:55:47

No I dobrze. robi szkode petla choc trakcja to metoda terapeutyczna nawet skuteczna I to tez jaki terapia manualna ale jak mowie ostroznie pozdrowionka
gość
27-06-2019, 19:07:06

G, trudno mi napisać co złego zrobiła pętla Glissona, gdyż wcześniej miałam tylko rtg , w którym był standardowy opis- zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze i obniżenie przestrzeni międzykręgowych c5-6-7.
G, dałaś mi niezłą lekcję do odrobienia:) Musiałam sięgnąć do domowego,przepastnego archiwum medycznego. Napiszę kilka słów jako ciekawostkę iż w naszych przypadłościach nie zawsze wszystko jest oczywiste i zgodne z wiedzą książkową.
MRI:
-c5-6 rozległa przepuklina jądra miażdżystego tylno centralna, zbaczająca w stronę prawą, z uciskiem rdzenia kręgowego
-c6-7 rozległa przepuklina j.m. tylno boczna lewostronna z uciskiem rdzenia i lewego korzenia nerwowego
-kręgozmyk na poziomie c5-6
-zaawansowana osteofitoza
I teraz ta ciekawostka. W badaniu przez neurochirurga- niedowład m. dwugłowego i trójgłowego ramienia po stronie prawej, osłabiony odruch ścięgna ramienia str. prawa, całkowity brak odruchu ścięgna m trójgłowego obustronnie, zaburzenia czucia obustronnie.
W MRI uciśnięty lewy korzeń a objawy neurologiczne i z tego co pamiętam, znacznie silniejsze bólowe po stronie prawej.
Napisałam o tym tak szczegółowo sięgając do wypisu i wyników, na wypadek gdyby ktoś z was miał taką niejasną sprawę a lekarz upierał się, że tak boleć nie może itp. Celują w tym orzecznicy ZUS.
G, wracając do Twojego pytania, w rtg przed pętlą nie było mowy o kręgozmyku i myślę, że on załatwił sprawę radykalnie. Jak trzon kręgowy przesuwa się względem sąsiadującego trzonu to może zrobić niezły bałagan w tych mikro przestrzeniach, gdzie nie ma miejsca na taką samowolkę kręgów. Zasłabnięcie (zawisłam jak flak na tej uździe) mogło być skutkiem ucisku na tętnice kręgową. Na szczęście fizjo nie zdążył zaparzyć kawy, bo skutki nie tylko kręgosłupowe mogły być znacznie gorsze. Ocknęłam się jak mnie pakowali w kołnierz. Na szczęście rehabilitacja była na terenie szpitala, kołnierz był na stanie. W każdym razie ja mimo upływu 15 lat od tego wydarzenia mam złe wspomnienia i odradzam doświadczenia na tym muzealnym sprzęcie, gdzie nie ma kontroli nad niestabilnością.
gość
27-06-2019, 20:19:08

Niech twoje slowa beda przestroga dla chorych szyjek... rehabilitacja tak (o ile mozna) ale z glowa😁 sluchajmy swojego ciala. To silna czesc ciala ale paradoksalnie w jakims sensie slaba. Ta slabosc objawia sie tym, ze uszczerbek na jednym elemencie burzy ta sile... I zaczynaja sie problemy. Trzymajce sie zdrowo. A propo goscia z takimi doswiadczeniami bardzo wspolczuje zdrowia zycze

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: