G, trudno mi napisać co złego zrobiła pętla Glissona, gdyż wcześniej miałam tylko rtg , w którym był standardowy opis- zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze i obniżenie przestrzeni międzykręgowych c5-6-7.
G, dałaś mi niezłą lekcję do odrobienia:) Musiałam sięgnąć do domowego,przepastnego archiwum medycznego. Napiszę kilka słów jako ciekawostkę iż w naszych przypadłościach nie zawsze wszystko jest oczywiste i zgodne z wiedzą książkową.
MRI:
-c5-6 rozległa
przepuklina jądra miażdżystego tylno centralna, zbaczająca w stronę prawą, z uciskiem rdzenia kręgowego
-c6-7 rozległa przepuklina j.m. tylno boczna lewostronna z uciskiem rdzenia i lewego korzenia nerwowego
-kręgozmyk na poziomie c5-6
-zaawansowana osteofitoza
I teraz ta ciekawostka. W badaniu przez neurochirurga-
niedowład m. dwugłowego i trójgłowego ramienia po stronie prawej, osłabiony odruch ścięgna ramienia str. prawa, całkowity brak odruchu ścięgna m trójgłowego obustronnie, zaburzenia czucia obustronnie.
W MRI uciśnięty lewy korzeń a objawy neurologiczne i z tego co pamiętam, znacznie silniejsze bólowe po stronie prawej.
Napisałam o tym tak szczegółowo sięgając do wypisu i wyników, na wypadek gdyby ktoś z was miał taką niejasną sprawę a lekarz upierał się, że tak boleć nie może itp. Celują w tym orzecznicy ZUS.
G, wracając do Twojego pytania, w rtg przed pętlą nie było mowy o kręgozmyku i myślę, że on załatwił sprawę radykalnie. Jak trzon kręgowy przesuwa się względem sąsiadującego trzonu to może zrobić niezły bałagan w tych mikro przestrzeniach, gdzie nie ma miejsca na taką samowolkę kręgów. Zasłabnięcie (zawisłam jak flak na tej uździe) mogło być skutkiem ucisku na tętnice kręgową. Na szczęście fizjo nie zdążył zaparzyć kawy, bo skutki nie tylko kręgosłupowe mogły być znacznie gorsze. Ocknęłam się jak mnie pakowali w kołnierz. Na szczęście rehabilitacja była na terenie szpitala, kołnierz był na stanie. W każdym razie ja mimo upływu 15 lat od tego wydarzenia mam złe wspomnienia i odradzam doświadczenia na tym muzealnym sprzęcie, gdzie nie ma kontroli nad niestabilnością.