Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-06-2019, 13:11:29

Witam. Jestem dwa tygodnie po operacji c5 c6 implant ruchomy NuNec Pioner. Objawy typu mrowienie drętwienie pieczenie rąk zniknęły natychmiast....ból szyi utrzymuje się zwłaszcza w nocy i rano po przebudzenie po po dwóch godzinach mija. Operacja udana byłam oferowana w klinice w Zakopanem operować mnie prof.Tęsierowski o Sienkiel. Klinika super pełny profesjonalizm pielęgniarki przesympatyczne..martwi mnie tylko rana nadal jest opuchnięte i twarde.szyja trochę taka jakby sztywna i problem z przelykaniem wciąż się utrzymuje mam wrażenie ze się duszę...Poza tym wszystko ok.
Forumowicz
23-06-2019, 15:34:11

Ja również dwa tygodnie po operacji. Dyski c4/5;c5/6; c6/7 + płytka + 8 śrub.
Ludzie mówią, że to jakiś chyba "cud" aby już po tygodniu chodzić jakby nigdy nic.
Tak naprawdę to bolą mnie okolice lewej łopatki i rana choć już zagojona to swędzi i jest taka z grudkami. Czasami boli głowa.
Generalnie nie jest źle a powiedziałbym ( oby nie zapeszyć ) że jest całkiem dobrze.
gość
23-06-2019, 21:49:01

Gościu (22.06 godz 18:21:51) pytający o tegretol. Leki przeciwpadaczkowe są stosowane na bóle neuropatyczne mogące wynikać z ucisku na rdzeń/korzenie nerwowe. Ja przy bólach neuropatycznych przyjmowałam topamax a przy kolejnym nasileniu bólu gabapentynę. W sumie z przerwą między jednym a drugim było to kilka miesięcy. Dla mnie były nieskuteczne. Zważywszy na zakres działania tych leków na centralny układ nerwowy i brak efektu żałowałam, że w ogóle w to weszłam ale byłam zdesperowana bólem. Bardziej skuteczne były rożne kombinacje NLPZ i ciepłe okłady żelowe w okolicy bólu i napiętych mięśni. Pokaż MRI neurochirurgowi.
gość
24-06-2019, 09:47:12

Do gościa dziękuję za wypowiedź na temat leku tegretol Mam do Ciebie pytanie jesteś już po operacji kręgosłupa szyjnego? Jeżeli tak jak to znioslas/,es ?
gość
24-06-2019, 12:25:31

Czy po operacji kręgosłupa szyjnego mam się czym martwić jeżeli planuję dziecko? Są jakieś przeciwwskazania, jakies zalecenia? Np cesarskie cięcie?
gość
24-06-2019, 22:59:31

Tak, jestem po dwóch operacjach szyjnego i stabilizacji lędźwiowego. Moja historia jest od pierwszej strony jako gość, później hamer. Obecnie szyję uznaję za w pełni zdrową, ruszam wystarczająco, nie roztkliwiam się nad nią, boli bardzo rzadko i krótko jak przesadzę z byle jakim ułożeniem. Ból ustępuje bez leków. Swoje w rekonwalescencji przeszłam, trochę trwało. Minęło kilkanaście lat, dla mnie obie operacje były najlepszą decyzją.
Jeżeli operacja przebiegła bez powikłań, kontrolne MRI w porządku to trzeba dać sobie czas na regenerację pooperacyjną (trzeba będzie dźwigać niemowlaczka) wypada tylko życzyć radosnego macierzyństwa. Rodzić można siłami natury, tylko uważać podczas parcia z siłowym przyginaniem głowy do klatki piersiowej Z.
gość
26-06-2019, 17:38:47

Zosia!
wspaniale, że wciąż nowe szyjki mogą liczyć na Twoją pomoc.
Możesz opisać twoje pierwsze problemy z kręgosłupem szyjnym, czyli jak to się wszystko zaczęło?
Ja dzisiaj byłam na masażu pleców i ..... bolą jak cholera. G.
gość
26-06-2019, 19:02:57

Dodam, że mam jakieś bolace, pospinane miesnie a wlasciwie punkty na miesniach, ktore trzeba rozmasowac. G.
gość
26-06-2019, 19:44:31

G, wiele lat minęło ale z tego co pamiętam to jakieś 3-4 lata miałam nawrotowe bóle szyi i karku bez żadnego promieniowania. Z diagnostyki tylko rtg i na tej podstawie miałam rehabilitacje na wyciągu pętlą Glissona. Wtedy brakowało mi odpowiedniej wiedzy żeby odmówić tych zabiegów, zresztą ufałam rehabilitantom a zabiegi przynosiły poprawę. Przed laty pętla była powszechnie stosowana w dyskopatii szyjnej. W 2004 miałam kolejny rzut ale już znacznie silniejszych dolegliwości, nadal samej szyi. Pamiętam, że nie mogłam spać z bólu. Ponowne rtg i ta sama metoda z pętlą. Podczas pierwszego zabiegu tuż po zawieszeniu wyciągu zasłabłam, zaczęło się promieniowanie do rąk, koszmarnie bolesne opasujące bóle klatki piersiowej z utrudnionym oddechem. A potem potoczyło się wszystko bardzo szybko. Od razu założyli mi kołnierz, mri tego samego dnia i operacja na cito. Tyle pamiętam. Reszta mojej historii i jak dorobiłam się drugiej operacji jest na forum.
G, nie wiem jak reagujesz na ciepło ale dla mnie przy spiętych mięśniach ulgę przynosiły ciepłe okłady żelowe i masaż bardzo ciepłym prysznicem. Masaż albo bardzo ciepłą kąpiel doradził mi neurochirurg. Podgrzewałam sobie dużego hot/cold packa i układałam się na nim. Pomagało na tyle, że często udawało się zasnąć, ból stopniowo łagodniał. Z.
gość
26-06-2019, 21:36:39

Witam, postanowiłam napisać czeka mnie zabieg cholernie się boję powikłań i narkozy Każdy z nas jest inny ale opowieści koleżanek po zabiegu miały okropne bole ta operacja to jakoś horror Boże ja naprawdę sram gaciami 8

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: