Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
01-09-2018, 17:41:49

Witam, rezonans najpierw oglądał ortopeda do którego chodzę już od lat. Powiedział mi, że z tym schorzeniem raczej operacja ale powiedział również, żebym skonsultowała to jeszcze z neurochirurgiem. Neurochirurg wypytał mnie o objawy, poczym zajął się oglądaniem płytek z MR. Przepukliny w odcinku szyjnym mam trzy ale jedna uciska na tyle mocno rdzeń kręgowy, że grozi mi paraliż. Mam 42 lata, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Bóle coraz bardziej mi dokuczają, dwa razy złapał mnie konkretny ból wraz z paraliżem, po lekach przechodziło po kilku dniach ale nie chciałabym tego z nowu przechodzić. Wcześniej opisałam już resztę moich dolegliwości. Tak, jestem zdecydowana na operację. Mnóstwo osób opisuje tutaj swoje historie. Wiele z nich po operacji czuje się znacznie lepiej. I ja też idę z takim nastawieniem, że będzie lepiej, a nie gorzej. Swój MR opisałam tylko częściowo, jest w nim szerszy opis i to nie jedyne przepukliny jakie mam (szyja).
Pozdrawiam
gość
01-09-2018, 17:54:52

evag76
Witaj
Nie może być inaczej ,wszystko się uda i będzie już tylko lepiej .Trzymam kciuki i to bardzo mocno.
Ja też byłam na 3 konsultacjach ,aby się upewnić czy w moim przypadku konieczna jest operacja.Ja już za parę dni (13.09)maszeruję naprawiać swoją szyjkę.
Pozdrawiam milutko
gość
03-09-2018, 11:13:45

Witam
Kochani jak to jest czy potrzebne jest szczepienie przeciw żółtaczce typu B i jakie badania mieliście zlecane szykując się do operacji kręgosłupa szyjnego.Jedni lekarze mówią że się zaszczepić,a drudzy że nie.Proszę o odpowiedź wszystkie zoperowane szyjki .Pozdrawiam milutko
gość
10-09-2018, 20:08:10

Myślałam, że moja szczepionka od żółtaczki to już na zawsze działa. Ja bez szczepionki i bez żadnych badań krwi. Pobyt w szpitalu to 1 noc w moim wypadku.
Pozdrawiam,
Asia
gość
10-09-2018, 21:40:55

Operacja w WIM na Szaserów badania ,RM ,rentgen klatki ,szczepienie przeciw żółtaczce ,ekg cała morfologia i grupa krwi ,mocz analiza .1,7 miesięcy po c5/c6 implant i 10 miesięcy po L4/L5 prawa 3 lata L4/L5 lewa stronabez implantu jest ok ,jeśli pamiętam że miałam 3 operacje jak się zapomnę to wieczorem troszkę dokucza . Są przypadki że można żyć bez operacji ale moje każda na cito ratująca od paraliżu .
gość
11-09-2018, 21:03:29

Słuchajcie wykonałem sobie rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa z uwagi na niepokojące objawy i wyszła przepuklina na dwóch poziomach. Czy z wynikiem rezonansu powiniennie udać się teraz do ortopedy, aby ewentualnie zarezerowować sobie termin operacji na fundusz? Jaka w skrócie była Wasza droga od stwierdzenia przepukliny do jej operacyjnego usunięcia (bo chyba innej możliwości na to dziadostwo nie ma)?
gość
12-09-2018, 10:39:31

Ja z wynikiem rezonansu byłam u neurologa bo on mnie na niego skierował.Następnie dostałam skierowanie do neochirurgia na konsultacje .Neurolog po obejrzeniu rezonansu powiedział mi że na 100% będę miała operację ale wizyta u neochirurgia konieczna .Przepukliny na 3 kręgach .Teraz oczekuję na operację .Miała być jutro a będzie dopiero w październiku
Początkująca
12-09-2018, 13:02:09

Witaj Renatko, a ja właśnie o Tobie myślałam, że zaraz masz operację. Dlaczego przełożyli? Którego października? Ja mam się stawić w szpitalu 09.10 ale operacja pewnie 10.10
Do pana pytającego do kogo się zgłosić z wynikiem rezonansu - do dobrego neurochirurga.
Pozdrawiam szyjki
gość
12-09-2018, 18:22:56

evag76
Witaj kochana .
Przełożyli operację z powodu zaległych operacji ,mieli nieczynną jedną z sal operacyjnych i zrobiła się kolejka .No cóż trzeba czekać cierpliwie.Do szpitala mam się stawić 4.10 a 5.10 już operacja,pan doktor powiedział że mam być w gotowości bo może się zwolnić jakieś miejsce wcześniej to będą do mnie dzwonić.To ja Ewuniu będę pierwsza ,będzie co pisać jak już będziemy po operacji.Kochana trzymam mocno kciuki .Odezwij się jak wszystko poszło
Pozdrowienia dla wszystkich Szyjek tych przed i tych po....
Początkująca
12-09-2018, 20:46:39

Renatko odezwę się na pewno, będę też z niecierpliwością czekać na informacje od Ciebie, Trzymam kciuki bardzo mocno

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: