Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29020)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-08-2018, 18:10:05

Byłem kilka dni temu u ortopedy . Czas na wizytę 10 minut, lekarz nawet przyjemny, tylko że połowę z tego rozmawiał z innym pacjentem telefonicznie , później weszła pielęgniarka z zabiegowego zapytać o innego pacjenta i tak czas mijał, a ja sobie grzecznie siedziałem . W końcu szybka diagnoza i skierowanie na zabiegi typu ; interdyn na odc. C oraz masaż suchy na odc. C , ..wszystko x 10 . Z tego co sie pobieżnie zorientowałem , terminy na NFZ są w maju przyszłego roku . Podczas , gdy do kontroli mam przyjść z za dwa miesiące . Trochę nie spodobało mi się , że zabrał płytkę z prześwietleniem RTG , przecież ma papierowy opis .
Przy okazji podpytałem, czy sytuacja nie kwalifikuje do wystawienia zaświadczenia o niemożliwości zakładania pasów bezpieczeństwa - chociaż jedna byłaby korzyść z tej sytuacji ..., no niestety powiedział, że nie kwalifikuje . Dopowiem również, iz kupiłem poduszkę lędźwiową z siatki za całe 5,99 zł polskich w sklepie Auchan,..nie żebym sie chwalił , drobna rzecz a cieszy . Zwłaszcza teraz ,gdy musimy zwracać uwagę na postawę całego kręgosłupa, a nie tylko na odcinku szyjnym .Kiedyś do tego nie przykładałem takiej wagi .
Gość 2018-08-04 11:35:50
Zainteresowanym, chorym i cierpiacym ze wzgl. na problemy z kregoslupem, chetnie wskaze droge, ktora wyzej opisalem.
Proszę wskazywać drogę. U mnie osobiście co prawda jest w miarę dobrze , ale tu piszą ludzie na rożnym etapie decyzji . Pewnie komus sie przyda , zwłaszcza że może być zrefundowana .
Antoni
gość
11-08-2018, 17:31:25

Witajcie. Proszę o informację czy stan mojego kręgosłupa szyjnego nadaje się na operację oraz ewentualnie jaką rehabilitację powiniennem podjąć. Byłem z wynikiem rezonansu u neurologa na NFZ, ale niczego mi nie zaproponował oprócz brania betaserc (na zawroty głowy), a na wizytę czekałem pół roku :( W tej chwili doskwierają mi głównie odczucie niestabilności i zaburzenia równowagi natomiast nie odczuwam żadnych bólów.
"Badanie MR odcinka szyjnego kręgosłupa
Badanie MRI wykonane w sekwencji SE, obrazy T1 i T2-zależne uwidoczniło:
- przepuklinę tylną centralną na głębokość 2 mm krążka międzykręgowego C5-C6,
która uciska worek opony twardej
- przepuklinę tylną centralną na głębokość 2,5 mm krążka międzykręgowego C6-C7,
która uciska worek opony twardej
- obniżenie sygnału w obrazach T2-zależnych z w/w krążków, co przemawia
za ich zwyrodnieniem (odwodnienie krążków)
- pozostałe krążki międzykręgowe prawidłowe w obrazie MR
- osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów C5 i C6 powodują zwężenie prawego
otworu międzykręgowego
- trzony kręgów o prawidłowym sygnale i prawidłowej wysokości
- rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych
- zniesienie fizjologicznej lordozy w górnym odcinku kręgosłupa szyjnego"
gość
11-08-2018, 17:38:47

Witam.
W skrócie opiszę swoją dolegliwość.
Kręgosłup szyjny - na 7 kręgów 5 jest do wymiany. Wyglądają jakby ich ktoś wziął między dłonie i mocno ścisnął. Przewężenia, jakaś narośl, itp.
Objawy: mrowienie z tyłu głowy tuż przy samej czaszce. (Niby to ból ale taki ból to nie ból). Najgorsze jest, że jak siedzę przy biurku ( komputer) to na 95 % złapie mnie ta dolegliwość. Wówczas chodzę jak pijany, taki osowiały, taki nie do życia, w klatce piersiowej - kłuje mocno.
Na kłucie w klatce piersiowej mam sposób - muszę sie mocno poprzeciągać "w tył" i po jakimś czasie mija. Na szyję sposobu radykalnego ne znalazłem. Oczywiście ćwiczę tą szyją, kręcę na różne strony, ściskam brodę do klatki, .... Minie po jakimś czasie i do następnego razu. W zasadzie nie pamiętam dnia aby było bez dolegliwości. Mniejsza czy większa ale jest.
Tak mak od 4-5 lat.
Neurochirurg zdiagnozował - póki co nie potrzeba operować ponieważ nie wiadomo co i w którym miejscu. Jakby był wyraźny defekt to tak.
Moje zapytanie: czy ktoś z Szanownego grona czytelników też tak ma, miał ?
Czy faktycznie trzeba się z tym męczyć.
Pozdrawiam
Karol
( nawet teraz podczas pisania musiałem zrobić przerwę - głowa patrzy na klawiaturę, szyja sztywnieje, ból w klatce ogromny)
gość
12-08-2018, 20:11:37

Gość 2018-08-11 19:31:25
Witajcie. Proszę o informację czy stan mojego kręgosłupa szyjnego nadaje się na operację oraz ewentualnie jaką rehabilitację powiniennem podjąć.
Witaj , obawiam sie że nikt Ci nie napisze konkretnie czy nadajesz się na operacje, typowe pytanie na które musi odpowiedzieć lekarz . Natomiast co do ćwiczeń, to chyba trzeba pójść do dobrego osteopaty prywatnie, chociaż na jedna wizytę , bo tak będzie najszybciej . On na postawie wywiadu dobierze indywidualny zestaw ćwiczeń . Wydaje mi sie że masz objawy górnego odcinka szyjnego . Sam czekam na rehabilitacje z NFZ za 2 miesiące .Udało się przyspieszyć termin znajdując gabinet w terenie 16 km poza miastem .
Gość 2018-08-11 19:38:47
Moje zapytanie: czy ktoś z Szanownego grona czytelników też tak ma, miał ?
[/CYTAT
U mnie raczej nie . Przez dwa - trzy miesiące miałem jakieś porażenie nerwowe i nie mogłem pisać na komputerze oraz wyciągać rękę na wprost, bo zaraz drętwiała i te objawy ustąpiły .Na chwile obecną kark pobolewa podczas przechyłu głowy w prawo z jednoczesnym ruchem ramienia - czuje tępą sztywność .Szczerze mówiąc zaczynam powątpiewać, czy całkowicie można z tego wyjść. To tylko pokazuje jak każdy z nas jest innym przypadkiem i jak trudno znaleźć złoty środek, skoro sytuacja może trwać nawet 5 lat.
Antoni
gość
12-08-2018, 20:47:52

Ćwiczenia postularne i odbuduwujące lordoze. Dodatkowo chód sportowy. To, że szyja jest chora często wynika, że cały kręgosłup jest krzywy. Wzmocnienie mięśni głębokich odbuduje kształt kręgosłupa i zredukuje naciski na nerwy. Proces jest bardzo powolny nie należy się zrażać, walcze już 8 miesięcy, dolegliwości na tą chwile, cierpnięcie połowy dłoni w nocy i sztywność po prawej stronie szyi.jak wprowadziłem ćwiczenia rozciągające mięśnie szyli i ręki to objawy redukuje. Trzeba ĆWICZYĆ i to dużo, pojedyńcze wizyty u fizjo za dużo nie dadzą, ja miałem 23. Opisuje wyłącznie swój przypadek.
gość
20-08-2018, 13:08:17

Czy ktoś mógłby polecić dobrego neurochirurga w Warszawie ?
Forumowicz
21-08-2018, 14:54:13

piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
21-08-2018, 14:57:18

Pozdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI PRZED I PO I W TRAKCIE.Dawno mnie nie było ale jestem.Biore sie za czytanie zaległości -co tam słychać u DWORU.POZDRAWIAM Z WYSPY UZNAM.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
23-08-2018, 17:14:51

Witam wszystkie Szyjki
Kochani połączyłam i ja do waszego grona.
We wrześniu będę miała operację w Warszawie na Banacha.
W badaniu MR wyszło
-zniesienie lordozy C2-C6
zmiany zwyrodnieniowe z ideologią brzeżną trzonów C4-C7
-przepukina tylno-jednostronna krążka C4/C5 z uciskiem worka pionowego i wyczerpaniem rezerwy płciowej rdzenia
-duża przepuklina tylno-lewostronna szerokopodstawna krążka C5/C6 i zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze po lewej stronie z wyczerpaniem rezerwy płynowej rdzenia i modelowaniem rdzenia po lewej stronie oraz zwężeniem lewego schyłku bocznego otworu i uciskiem lewego korzenia C6
-wypuklina tylno-lewostronna szerokopodstawna krążka C6/C7 z naciskiem worka oponowego zwężenie lewego otworu
-rezerwa płynowa kanału wyczerpana na C4/C5 i C5/C6.
Trochę się tego nazbierało .
Mam nadzieję że ból po operacji ustąpi i będę mogła wrócić do pracy.
Czy Ktoś miał podobne MR
Pozdrawiam milutko😉😘
gość
24-08-2018, 18:17:53

Olu peek c6/c7
Oczywiscie dostałam skierowanie na rezonans wykazał dyskopatie odcinka ledźwiowego przyjęłam ponad 20 zastrzyków na rwę kulszową inic nie pomogło. Neurochirurg stwierdził że nie ma potrzeby operacji wiec od dzis zaczełam terapie fala uderzeniową. Mam nadzieje że pomoże. A moja szyja ma sie super juz 2 miesiace po operacji ale nie rehabilituje jeszcze musze wyleczyc te rwe kulszowa nieszczesna.
Pozdrawiam Kasia (juz bez kołnierza)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: