Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
01-08-2016, 15:12:22

witam. Zepsyty termoforek miodzio na lędzwiowy.Co do szyjnego to gorący prysznic w moim przypadku dawał ulge polecam.Z ćwiczeniami to bym uwazał no i ostrożnie.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
01-08-2016, 22:18:44

Hej,
witam po długiej przerwie spowodowanej stabilizacja mojego stanu :)
Nie czytałem forum od kilku miesięcy i nie wiem o wszystkim co sie działo - mea culpa.
Moja rehabilitant przywrócił mnie do dobrego stanu. Pomimo stwierdzonej na poczatku 2014r. dyskopatii szyjnej az na 3 poziomach - do tej pory odbylo sie bez operacji (na którą, wtedy przy ostrym bólu, w marcu 2014 kwalifikowalo mnie 2 neurochirurgow, jeden z Polski drugi z Niemiec)
Minęło prawie 2,5 roku w trakcie których rehabilitowalem sie u Adriana Wawrzyniaka w Szczecinie (1 -2 razy tygodniowo, w zaleznosci od tego kiedy bylem w Polsce). Mam nadal pojawiające się czasem niewielkie dolegliwości np. gdy przeciążę się podnoszeniem czegoś ciężkiego lub długotrwałym siedzeniem w niewygodnym krześle.
Regularnie ćwiczę, codziennie spaceruję minimum 10 tys kroków, tygodniowo 2 -3 razy wykonuję ćwiczenia spirometryczne za pomoca SpiroTiger a gdy jestem w Szczecinie to chodzę na rehabilitację do Adriana, śpię na poduszce Natiwa - ortopedycznej o regulowanej wysokości dodatkowo gdy nadarza się okazja chodzę na pływanie na plecach i na saunę :)
Dwa lata temu, po ok. 3 pierwszych miesiącach rehabiliacji - wróciłem do mojej wcześniejszej aktywności zawodowej i niezawodowej, schudłem ponad 10 kg :) Pracuję w Berlinie, ale podróżuję służbowo również do klientów w różnych częściach Europy.
Prywatnie: właśnie wróciłem od 3 tygodniowej wycieczki objazdowej po USA. Miałem obawy czy się na to pchać bo jechaliśmy rodzinnie ale przy odrobinie ostrożności i planowaniu zamiarów na siły - wszystko udało się zrealizować. Zwiedziliśmy NYC, Waszyngton, Filadelfię, New Haven, Boston, Niagarę i Chicago!
życzę dobrego zdrowia i jak najmniej bólu
pozdrawiam Was.
Chemik
PS. Zachęcam do ćwiczeń spirometrycznych na SpiroTiger oraz do spania na poduszce Natiwa (polecam jeśli ktoś z was ma poranne drętwienia palców)
gość
04-08-2016, 11:19:53

6 tygodni po operacji kręgosłupa szyjnego z wstawionym stabilizatorem zaczęłam odczuwać mrowienie na całym ciele czy mam się martwić i robić kontrolny rezonans ?
gość
05-08-2016, 13:36:52

Witam Was. Zastanawiam się czy to bardzo zły wynik rtg czy jeszcze kwalifikuje sie do rehabilitacji.
rtg kręgosłupa szyjnego
Zniesiona lordoza szyjna. Dyskopatia C2/C3, C3/C4, C4/C5, C5/C6 i C6/C7. Wydłużone, zniekształcone wrostki haczykowate.
wn zmiany zwyrodnieniowo-deformacyjne
rtg kręgosłupa piersiowego
Skrzywienie prawostronne kregosłupa piersiowego. Zmiany zwyrodnieniowo-deformacyjne pod postacią osteofitów na przednio-bocznych krawędziach trzonów kręgów oraz wzmożonej podchrzęstnej sklerotyzacji blaszek granicznych trzonów.
Uzupełniająco - Cztery lata temu miałam operację oszczędzającą z powodu raka piersi, usunięto połowę prawej piersi. Zawsze miałam bardzo duży biust zatem różnica ciężaru była znaczna. Chodziłam tak trzy lata, niestety odruchowo miałam niemal non stop krzywe plecy i każde obciążenie szło na jedna rękę. Pół roku temu miałam symetryzację, staram się kontrolować plecy. Przez cały okres leczenia onkologicznego bardzo przytyłam. W sumie były cztery operacje i radioterapia, z ruchem kiepsko chociaż zawsze byłam wysportowana i sprawna. Wiem, że z rehabilitacją będzie krucho, bo mam historię onkologiczną.
gość
05-08-2016, 16:25:22

zawsze można, to nie wyrok
gość
12-08-2016, 05:20:46

Przykre, że wszyscy z tej strony uciekli na fb. Tutaj na tej stronie było prościej, przyjemniej i łatwiej wyszukać co kogo interesuje. Nie lubię fb i na nic tam nie mogę trafić, co by mi było potrzebnie i interesowałoby mnie. Szkoda!😣
Forumowicz
25-08-2016, 12:45:40

też tak myślę ,że było łatwij i przyjemniej POZDRAWIAM WYTRWAŁYCH. i kolejne zdjecie
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
26-08-2016, 05:38:19

kasiafo 2013-01-04 01:24:06
Witam szyjki :)
Ojj ale się tu smutno zrobiło :( człowiek nabiera pewności jak same dobre wieści słyszy a tu tyle bólu ostatnio wypłynęło :(
dana i lidka dziękuję wam bardzo za opisy pobytów w opolu. Po moim falstarcie czyli odwołanym terminie w katowicach właśnie w Opolu dr Łątka zapisał mnie na 2 połowę lutego. tak więc rady dla mnie jak najbardziej przydatne. Cały czas mam nadzieje że już nikt nic mi nie przesunie i że PO będzie tylko lepiej choć ostatnie posty lekko wyhamowały mój optymizm.
w przytaczanych wypowiedziach zosi pojawiły się opisy o drętwieniu języka twarzy itp. u mnie jest kilka własnie takich nietypowych dla dyskopatii objawów i lekarze upieraja się przy szukaniu jakiejś 2 ukrytej przypadłości czym przyprawiaja mnie o zawał bo ja chcę być zdrowa!
Na razie we wtorek mam 2 podejście do położenia mnie na neurologie w celu badań...mam nadzieje ze poczatek roku oznacza ze kasa w NFZ jest w miarę pełna bo skoro sie co miesiąc dokładam do tego biznesu to bym chciała w końcu cos sie poleczyć :/ ale to chyba temat znany wielu z nas... odwołane czy odległe terminy...ehhhh :(
lidka2 czy dobrze sie doczytałam ze mąż był przy tobie przed i po operacji? w szpitalu? myślałam ze ganiaja wszystkich "niepotrzebnych"
a co do poduszek...kupiłam sobie - niestety po wielu próbach dogadania sie z nią poszła w kąt:( teraz śpię bez poduszki dziekujac producentowi za pomysłowe oparcie mojej sofy idealnie komponujące sie z moją szyją i głowa...wyniosłam się z sypialni ale przynajmniej śpię w nocy :D
a co do szyjek pełnych juz zwątpienia...dobrze was rozumiem... są dni takie kiedy krzycze juz przez łzy- niech mi ktoś ten łeb odrąbie bo nie moge.... mam uczucie że głowa mi już już sie przechyla i spadnie że kręgosłup zaraz pęknie wręcz czuję jego napiecie i wygięcie pod ciężarem, chciało by sie rękami tą głowę trzymać ale nie mogę bo lewej nie podniosę prawej nie mogę zgiąć w łokciu, czasami rzucam się do mebli bo nagla podłoga umyka spod nóg, jakikolwiek wysiłek okupuję godzinami bólu i kolejnymi dawkami ketanolu...
tak wiec siędze, leże i zawiązuje sadełko :( masakra :D
i tym miłym akcentem zegnam życząc dobrej nocki szyjki :D
Początkująca
26-08-2016, 05:39:35

kasiafo 2013-01-04 01:24:06
Witam szyjki :)
Ojj ale się tu smutno zrobiło :( człowiek nabiera pewności jak same dobre wieści słyszy a tu tyle bólu ostatnio wypłynęło :(
dana i lidka dziękuję wam bardzo za opisy pobytów w opolu. Po moim falstarcie czyli odwołanym terminie w katowicach właśnie w Opolu dr Łątka zapisał mnie na 2 połowę lutego. tak więc rady dla mnie jak najbardziej przydatne. Cały czas mam nadzieje że już nikt nic mi nie przesunie i że PO będzie tylko lepiej choć ostatnie posty lekko wyhamowały mój optymizm.
w przytaczanych wypowiedziach zosi pojawiły się opisy o drętwieniu języka twarzy itp. u mnie jest kilka własnie takich nietypowych dla dyskopatii objawów i lekarze upieraja się przy szukaniu jakiejś 2 ukrytej przypadłości czym przyprawiaja mnie o zawał bo ja chcę być zdrowa!
Na razie we wtorek mam 2 podejście do położenia mnie na neurologie w celu badań...mam nadzieje ze poczatek roku oznacza ze kasa w NFZ jest w miarę pełna bo skoro sie co miesiąc dokładam do tego biznesu to bym chciała w końcu cos sie poleczyć :/ ale to chyba temat znany wielu z nas... odwołane czy odległe terminy...ehhhh :(
lidka2 czy dobrze sie doczytałam ze mąż był przy tobie przed i po operacji? w szpitalu? myślałam ze ganiaja wszystkich "niepotrzebnych"
a co do poduszek...kupiłam sobie - niestety po wielu próbach dogadania sie z nią poszła w kąt:( teraz śpię bez poduszki dziekujac producentowi za pomysłowe oparcie mojej sofy idealnie komponujące sie z moją szyją i głowa...wyniosłam się z sypialni ale przynajmniej śpię w nocy :D
a co do szyjek pełnych juz zwątpienia...dobrze was rozumiem... są dni takie kiedy krzycze juz przez łzy- niech mi ktoś ten łeb odrąbie bo nie moge.... mam uczucie że głowa mi już już sie przechyla i spadnie że kręgosłup zaraz pęknie wręcz czuję jego napiecie i wygięcie pod ciężarem, chciało by sie rękami tą głowę trzymać ale nie mogę bo lewej nie podniosę prawej nie mogę zgiąć w łokciu, czasami rzucam się do mebli bo nagla podłoga umyka spod nóg, jakikolwiek wysiłek okupuję godzinami bólu i kolejnymi dawkami ketanolu...
tak wiec siędze, leże i zawiązuje sadełko :( masakra :D
i tym miłym akcentem zegnam życząc dobrej nocki szyjki :D
Początkująca
26-08-2016, 05:47:26

Witam...także trafiłam w Opolu do dr Łątki operowal mnie osobiscie ( laminektomia c4-c7) 28.06.2016 . Mam mielopatie szyjna z niestety poważnymi objawami. ...problemy z chodzeniem teraz czekam na rehabilitację i rentę .... chętnie wymienila bym się z panią doświadczeniem mój tel 531 507 414 pozdrawiam życząc zdrówka :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: