Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
30-08-2016, 14:57:27

Prośba o interpretację wyniku TK kregosłupa szyjnego.Lordoza szyjna zniesiona,W odc.C2-C7przednie i boczne krawędzie trzonów kręgów ze zmianami zwyrodnieniowo-wytwórczymi-dziobkowate wydłużenia tylnych krawędzi trzonów w odc.C2-C6 oraz tylne wypukliny krążków miedzykręgowych zwęża jąświatło kanałukręgowego na poziomach krążków m/kręgowych C2-C3,C4-C5,C5-C6 i C6-C7 o 3mm.W części centralnej krążka m/kręgowego C2-C3 cechy zwyrodnienia tłuszczowo-gazowego.
gość
01-09-2016, 15:24:19

Witam. Jestem tu nowy chodz o dyskopatii czytam na tym forum od dawna. Sam mam problemy z dyskopatią, która pojawiła się u mnie w kwietniu poprzedniego roku. Prosiłbym o zinterpretowanie MRI mojej szyjki. Mam 30 lat i już uczucie lekkiego drętwienia w palcach u dłoni.
W pozycji leżącej widoczne niewielkie spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej.
Wysokość trzonów kręgów zachowana.
Struktury stawu szczytowoobrotowego
bez cech patologii.
Na poziomie C4C5
tylna przepuklina krążka międzykręgowego do ok. 2 mm spłycająca przestrzeń płynową
przedrdzeniową, bez widocznego ucisku struktur nerwowych.
Na poziomie C5C6
niewielka dehydratacja krążka międzykręgowego oraz jego nieregularna tylnolewoboczna
przepuklina do ok. 3 mm, nieznacznie uciskająca lewy korzeń nerwowy.
Tylna komponenta uwypuklonego krążka międzykręgowego lokalnie spłyca przestrzeń płynowa przedrdzeniową ze
śladowym modelowaniem brzusznej powierzchni rdzenia kręgowego po stronie lewej.
Na poziomie C6C7
zmiany o podobnym charakterze (nieco wyraźniej widoczne), z wyraźniejszym uciskiem lewego
korzenia nerwowego.
Rdzeń kręgowy na tej wysokości nieuciśnięty.
W porównaniu z badaniem poprzednim nieco większa tylna komponenta przepukliny krążka międzykręgowego C5C6
z dyskretnym modelowaniem rdzenia kręgowego, obraz pozostałych struktur bez istotnych różnic.
Pozostałe przestrzenie międzykręgowe prawidłowe.
Struktury kostne prawidłowe.
Rdzeń kręgowy bez obecności nieprawidłowych sygnałów.
Migdałki móżdżku powyżej poziomu otworu wielkiego.
gość
01-09-2016, 15:25:22

Poprzedni post był mój. Marek. nie przedstawiłem się:)
Początkujący
01-09-2016, 18:24:20

czesc polamancy
niestety fb zepsul nam forum
licze ze w koncu wszyscy tu powroca po tym balaganie z fejsa i bedzie jak dawniej
pozdrawiam i trzymajcie sie prosto;)
Piotr Ty chodzisz do dr Rzewuskiego?na konsultacje
Grzegorz
gość
01-09-2016, 22:33:54

du250669 2013-02-22 17:53:21
Witam
A czy macie dziewczyny ból głowy i szum w uszach ? Mi w lewym uchu szumi ciągle, wlaściwie szumiało mi zanim zaczęła mnie boleć ręka ?
Bywają też takie dni że mrowieje mi wszystko od czubka głowy do czubków palców , mam też mrowienie w piersiach .
Od osłabiania siły rąk się bronię ćwiczeniami. Kupiłam sobie piłeczki tenisowe i ściskam je w dłoniach najmocniej jak mogę leżąc na wznak z głową podpartą poduszką i rękami opartymi o podłoże wyciągniętymi wzdłuż ciała (10 ściśnięć raz dziennie ). To chyba nie szkodzi bo napinam mięśnie w pozycji leżącej.
Mam też od rehabilitanta ćwiczenia napinające mięśnie nóg i brzucha.
Mam nadzieję że sobie nie szkodzę .
Napiszcie co nam wolno robić bez szkody dla bo niedługo oszaleję z bezczynności .
Zawsze nastrój poprawiały mi generalne porządki albo jakaś lektura czy robótka ręczna w pozycji siedzącej a teraz co ? Tylko leżenie ?
Pozdrawiam
Karolina
Zrób sobie badania na borelioze. Objawy pasują
gość
02-09-2016, 12:32:40

PROSZE o pomoc. jestescie moja ostatnia deską ratunku.
Znlazłam wasz wątek o dyskopatii i chciałam prosić o pomoc i inetretacje wyników MR. głowy. ale nie tylko o cym napisałm później. Wynik badania MR:
Badanie przeprowadzono aparetem Avento Siemens 1,5 T. Wykonano sekwencje FSE i FE, uzyskujac obrazy T1iT2 zależne w płszczynach poprzecznej, koronalnej i strzałkowej
Klinicznie: stan po urazie kręgosłupa szyjnego.
Skanowaniem objeto odcinek C1-Th3 kręgosłupa.
W obrazie MR stwierdza się zniesienie lordozy szyjnej z niewielkim jej odwróceniem.
Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości oraz morfologi sygnału. Zaostrzenia na krawędziach trzonów kręgów.
Tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości, n poziomach C2/C3/C4/C5/C6 odwodnione.
Na poziomie C2/C3 niewielka, centralna protruzja tarczy międzykręgowej z redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego.
Na poziomie C3/C4 niewielka, centralna protruzja tarczy międzykręgowej z redukcją przestrzeni buforowej.
Na poziomie C4/C5 osteofity powodują niewielką, centralno-lewoboczną redukcję przestrzeni buforowej.
Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa.
Zanaczę iż jestem kobietą i mam 20 lat i miała uraz odcinka szyjnego taki że po nim niemogłam się przekecić w lewo ani w prawo ani do góry i na dół. Co jest śmieszne jeden z ortopedów powiedział cytuje*** nic niema wszystko w porzadku*** zaś drugi odrazu stwerdził że to dyskopatia. Dodaam jeszcze że od czasu urazu występują u mnie bóle głowy jakby nerwów jaby mi sierpła głowa takie kłucia Zrobiłam sb niedawno też tomografie komputerowa głowy oczywiscie bez konterastu bo sie bałam ze to mi zaszkodzi i jego wynik brzmi:
wykoano badanie Kt głowy w skaninu przeglądowym w warstwach 2,5 mmm
W wykonanym badaniu struktury mózgowia bez ewidentnych mzian ogniskowych . Nie stwierdza się cech krwawienia śródczaszkowego. Układ komorowy symetryczny nieposzerzony .
Osteosklerotyczne ogniska w kości ciemieniowej lewej do wielkości ok.5x6 mm o niejasnym charakterze.
Dodam także że w wyniku urazu od ok 16 maja kiedy to nastąpiło mam nadwyraz przykurcz skurcz mieśnia za moim prawych uechem do barku chyba jest to miesien sutkowo obojczykowo mostkowy . Chodziłam ok. 7 tygodni w kołnierzu szanca. może za długo i dl ma skurcz miesni szyjnych. Chodizłam już na jedną rehabilitacje laserem prodami treebaerta i TENS jednak poprawa była minimalna poniważ nadal mi sie tne miesien napina . Otrzymałam kolejne skierowanie na rehabilitacje n laser TENS krioterapie azotem na odcinek szyjny plus barki masaż klasyczny i ćwiczenia mobilizacyjne na odc szyjny i prawy bark poniważ nie moge do dizisja spać ani przekrecić sie leżac na prawą strone poduszki głowe moge prekrecic w prawo ale nie moge jej takjaby zgiąc w kiernku prawego barku czuje jais zawrót głowy że cos mi sie dzieje.Do tego po urazie na nastepny dzien na uczelni kiedy ta głowy odchyalała i sginałam przepisując z tablicy źle sie poczułąm i poczulam uderzenie krwi do głowy i zaczął mnie ebolec ten miesien do tego tak zle sie czułam że mysalałm że zemdleje i wróciłąm półprzytomna do domu . Do tego leczyli mnie jakimiś niestriodowymi lakami przeciwzpalnymi mydocalm i diclac oraz bilevox neuro , po tych lekach niedość że czułam sie otępiała to nieogarniałam nie mogłam się uczyć normalnie. ischudła dośc dużo bo jak wazułam blisko 74 kg przy wzroście 176 a teraz waże 66 w momentach krytycnych jest mi słabo i waże 65 kg i gdy nic nie zjem do znosi i wtedym nie znosiło na lewą srone głowe i lece takjaby miałąm problem z równowaga czy jest to zwiazane z tym że mam brak amortyzji w tych kregach mam też przchyowana głowe lekk ow lewą strone strone. wydaje mi sie że miałąm krecz karku. Boje sie e zostanie mi to do końca życia poradźcie jakie ćwiceni amoge wykonywać na tą zniesoan lrodoze szyjna i dyskopatie poniewaz najbliższy wojny termin na rehabilitacje ale tylko prądami i TENS 25 wrzesien terminów na mobilizacje i masaż nie ma do końca roku :(((( a boje sie że mi sie ta szyja do tego czasu zastanie. Jestem z Lublina więc jeśli ktoś poleciłby jakiegoś dobrego fizjoterapete neurologa czy ortopede który mnie popranie zdiagnozuje bede bardzo wdzięczna za pomoc. Dodam jeszcze żebyłam niedano na badaniu EEG wynik mam miec w poniedizałek. Najgore jest w tym wszystkim to że mam uczucie ciężkości głowy i takie otepienie ze czasem mam brak koncetracji i załamke z tego powodu. Nie wiem czy sie przez te 3 miesiace chodzenia do ónych specjalistów nie nabawiłam nerwicy. ale ból głowy nadal nie przechodzi nie biore od 21 czerwcaa żadnych proszków.bo stwerdziłam że i tk sie jeszcze gorej po nich czuje. Nie moge za długo siedziec pry komputere bo boli i sie napina moj miesien MOS prawy. Dodam jeszcze że jak ide ulica mam wrażenie omdlewania słabniecia i nie mam siływ rekach takiej jak kiedys. czy jest to zwiazen z tym że mało sie ruszam czy z tą dyskopatia???? napieciwy ból głowy wystepuje tkajby w oklicach skorniach niekiedy mam wrazenie napietej głowy z tyłu. Do tego po ciepłej kąpieli tez ma problem z równowaga i uczucie obdlewania. Ćiśnienie jest zawsze w normie albo niższe tj. 110/69 ale zastanawi mnie mój puls który jak sie zdenerwuje dochodzi do 110 . Mówilm to mojej lekar rodzinnej to powidizał że to jest w granicach normy. Ta jasne.... tak jak mnie zdiagnozoała przed urazem tak już nie mam zaufania do neij. Wyniki krwii w normie tylko zastanwai mnie 2 tyg po urazie ilosć płytek krwi 156 czy by nie zbyt niski??? ALbo może mam cos z hormowanmi już nie wiem. czy może jest to zwiazane z tym że mam skurczone te miesnie szyjne od tego kołnierza. co zatm idzie żyły i nerwy??? PROSZE POMÓŻCIE!!!!! :((((( M.
gość
02-09-2016, 20:11:12

Spróbuj pomocy osteopaty. Ogarniają problemy całościowo.
Początkujący
04-09-2016, 21:36:41

czesc
M idz do neurologa, najlepszego jakiego znajdziesz w okolicy. A pozniej do najlepszego mozliwego rehabilitanta. To drugie tez do MArka. Oboje macie z opisu problemy ktore da sie zniwelowac odpowiednimi cwiczeniami i zabiegami. Co do lekarzy-jezeli czytaja tylko opis to sie nie kwalifikuja, powinni analizowac zdjecia. Zawroty glowy i zachwiania rownowagi, bole glowy moga byc od szyi. Jak i z dziesieciu innych powodow. na pewno noszac kolnierz oslabilas miesnie szyi. Dobry rehabilitant dobierze cwiczenia i zaordynuje odpowiednie zabiegi ktore pomoga powrocic do normalnosci, tylko trzeba do niego trafic.
pozdrawiam
G
gość
07-09-2016, 22:05:11

Witam bardzo proszę o pomoc w interpretacji opisu MRI odcinka szyjnego:
W poziomie C5-C6 kręgosłupa szyjnego widoczna duża, dwuwypukła przepuklina krążka międzykręgowego (przyśrodkowo-prawoboczna i przyśrodkowo-lewoboczna) większa po stronie prawej (głębokość do 5mm). Uwypuklony krążek uciska worek oponowy, rdzeń kręgowy oraz korzenie nerwów rdzeniowych (szczególnie po stronie prawej). Obustronne zwężenie otworów międzykręgowych nasilone przez osteofity. Kanał kręgowy zwężony do 8mm w wymiarze AP.
W poziomie C6-C7centralna szeroka przepuklina krążka międzykręgowego głębokości 3mm uciskająca worek oponowy i przylegająca do przedniej powierzchni rdzenia kręgowego.
Niewielka centralna protruzja krążka C4-C5 łagodnie modelująca worek oponowy.
W trzonie kręgu C3 zmiana ogniskowa wielkości 1,2 cm, hypeintensywna w obrazach T2-zależnych i sekwencji STIR, hypointensywna w obrazach T-1 zależnych. Celem dokładniejszej oceny charakteru zmiany wskazane dodatkowe badanie o wysokiej rozdzielczości przestrzennej (TK).
Dodam jeszcze, że mam 45 lat jestem kobietą i choruję na RZS i Hashimoto. Jak sądzicie czy operacja będzie konieczna?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
gość
09-09-2016, 09:36:29

Witam. Ja jestem 5 dzień po operacji w Konstancinie.
Usunięcie dwóch dysków że sztywną stabilizacją między kręgami c4 c5 i c5 c6.
Od wczoraj jestem w domu. Czuję się w miarę ok. Trochę się bałem bo po operacji silnie gorączkowałem przez dwa dni. Chyba miałem jakąś infekcję
Biorę antybiotyki i przeciwbólowe i jest od wczoraj ok.
Dostałem dwa miesiące zwolnienia.
Powiedzcie kiedy zaczęliśmy kierować samochodem.
Mi lekarz powiedział że muszę sam to wyczuć i ocenić czy jestem już na tyle sprawny by nim kierować.
Wiecie bez samochodu to straszna kicha organizacyjna. Chociażby z organizowaniem transportu po dziecko do i że szkoły.
Marcin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: