PROSZE o pomoc. jestescie moja ostatnia deską ratunku.
Znlazłam wasz wątek o dyskopatii i chciałam prosić o pomoc i inetretacje wyników MR. głowy. ale nie tylko o cym napisałm później. Wynik badania MR:
Badanie przeprowadzono aparetem Avento Siemens 1,5 T. Wykonano sekwencje FSE i FE, uzyskujac obrazy T1iT2 zależne w płszczynach poprzecznej, koronalnej i strzałkowej
Klinicznie: stan po urazie
kręgosłupa szyjnego.
Skanowaniem objeto odcinek C1-Th3 kręgosłupa.
W obrazie MR stwierdza się
zniesienie lordozy szyjnej z niewielkim jej odwróceniem.
Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości oraz morfologi sygnału. Zaostrzenia na krawędziach trzonów kręgów.
Tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości, n poziomach C2/C3/C4/C5/C6 odwodnione.
Na poziomie C2/C3 niewielka, centralna protruzja tarczy międzykręgowej z redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego.
Na poziomie C3/C4 niewielka, centralna protruzja tarczy międzykręgowej z redukcją przestrzeni buforowej.
Na poziomie C4/C5 osteofity powodują niewielką, centralno-lewoboczną redukcję przestrzeni buforowej.
Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa.
Zanaczę iż jestem kobietą i mam 20 lat i miała uraz odcinka szyjnego taki że po nim niemogłam się przekecić w lewo ani w prawo ani do góry i na dół. Co jest śmieszne jeden z ortopedów powiedział cytuje*** nic niema wszystko w porzadku*** zaś drugi odrazu stwerdził że to dyskopatia. Dodaam jeszcze że od czasu urazu występują u mnie bóle głowy jakby nerwów jaby mi sierpła głowa takie kłucia Zrobiłam sb niedawno też tomografie komputerowa głowy oczywiscie bez konterastu bo sie bałam ze to mi zaszkodzi i jego wynik brzmi:
wykoano badanie Kt głowy w skaninu przeglądowym w warstwach 2,5 mmm
W wykonanym badaniu struktury mózgowia bez ewidentnych mzian ogniskowych . Nie stwierdza się cech krwawienia śródczaszkowego. Układ komorowy symetryczny nieposzerzony .
Osteosklerotyczne ogniska w kości ciemieniowej lewej do wielkości ok.5x6 mm o niejasnym charakterze.
Dodam także że w wyniku urazu od ok 16 maja kiedy to nastąpiło mam nadwyraz przykurcz skurcz mieśnia za moim prawych uechem do barku chyba jest to miesien sutkowo obojczykowo mostkowy . Chodziłam ok. 7 tygodni w kołnierzu szanca. może za długo i dl ma skurcz miesni szyjnych. Chodizłam już na jedną rehabilitacje laserem prodami treebaerta i TENS jednak poprawa była minimalna poniważ nadal mi sie tne miesien napina . Otrzymałam kolejne skierowanie na rehabilitacje n laser TENS krioterapie azotem na odcinek szyjny plus barki masaż klasyczny i ćwiczenia mobilizacyjne na odc szyjny i prawy bark poniważ nie moge do dizisja spać ani przekrecić sie leżac na prawą strone poduszki głowe moge prekrecic w prawo ale nie moge jej takjaby zgiąc w kiernku prawego barku czuje jais zawrót głowy że cos mi sie dzieje.Do tego po urazie na nastepny dzien na uczelni kiedy ta głowy odchyalała i sginałam przepisując z tablicy źle sie poczułąm i poczulam uderzenie krwi do głowy i zaczął mnie ebolec ten miesien do tego tak zle sie czułam że mysalałm że zemdleje i wróciłąm półprzytomna do domu . Do tego leczyli mnie jakimiś niestriodowymi lakami przeciwzpalnymi mydocalm i diclac oraz bilevox neuro , po tych lekach niedość że czułam sie otępiała to nieogarniałam nie mogłam się uczyć normalnie. ischudła dośc dużo bo jak wazułam blisko 74 kg przy wzroście 176 a teraz waże 66 w momentach krytycnych jest mi słabo i waże 65 kg i gdy nic nie zjem do znosi i wtedym nie znosiło na lewą srone głowe i lece takjaby miałąm problem z równowaga czy jest to zwiazane z tym że mam brak amortyzji w tych kregach mam też przchyowana głowe lekk ow lewą strone strone. wydaje mi sie że miałąm krecz karku. Boje sie e zostanie mi to do końca życia poradźcie jakie ćwiceni amoge wykonywać na tą zniesoan lrodoze szyjna i dyskopatie poniewaz najbliższy wojny termin na rehabilitacje ale tylko prądami i TENS 25 wrzesien terminów na mobilizacje i masaż nie ma do końca roku :(((( a boje sie że mi sie ta szyja do tego czasu zastanie. Jestem z Lublina więc jeśli ktoś poleciłby jakiegoś dobrego fizjoterapete neurologa czy ortopede który mnie popranie zdiagnozuje bede bardzo wdzięczna za pomoc. Dodam jeszcze żebyłam niedano na badaniu
EEG wynik mam miec w poniedizałek. Najgore jest w tym wszystkim to że mam uczucie ciężkości głowy i takie otepienie ze czasem mam brak koncetracji i załamke z tego powodu. Nie wiem czy sie przez te 3 miesiace chodzenia do ónych specjalistów nie nabawiłam nerwicy. ale ból głowy nadal nie przechodzi nie biore od 21 czerwcaa żadnych proszków.bo stwerdziłam że i tk sie jeszcze gorej po nich czuje. Nie moge za długo siedziec pry komputere bo boli i sie napina moj miesien MOS prawy. Dodam jeszcze że jak ide ulica mam wrażenie omdlewania słabniecia i nie mam siływ rekach takiej jak kiedys. czy jest to zwiazen z tym że mało sie ruszam czy z tą dyskopatia???? napieciwy ból głowy wystepuje tkajby w oklicach skorniach niekiedy mam wrazenie napietej głowy z tyłu. Do tego po ciepłej kąpieli tez ma problem z równowaga i uczucie obdlewania. Ćiśnienie jest zawsze w normie albo niższe tj. 110/69 ale zastanawi mnie mój puls który jak sie zdenerwuje dochodzi do 110 . Mówilm to mojej lekar rodzinnej to powidizał że to jest w granicach normy. Ta jasne.... tak jak mnie zdiagnozoała przed urazem tak już nie mam zaufania do neij. Wyniki krwii w normie tylko zastanwai mnie 2 tyg po urazie ilosć płytek krwi 156 czy by nie zbyt niski??? ALbo może mam cos z hormowanmi już nie wiem. czy może jest to zwiazane z tym że mam skurczone te miesnie szyjne od tego kołnierza. co zatm idzie żyły i nerwy??? PROSZE POMÓŻCIE!!!!! :((((( M.