Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
17-02-2016, 16:56:12

Hop hop? To moze jeszcze podpytam czy sa na forum osoby, ktore poprzez rehabilitacje zmniejszyły ucisk na rdzeń? udało mi sie dostać do Pana Marcina, wiec zobaczymy. Wyglada to profesjonalnie, kazał zabrać rezonansy na płycie. Pozdrawiam!
Początkujący
19-02-2016, 12:33:31

Miał może ktoś z was stosowany wyciąg szyjny( pętle glissona) w ramach rehabilitacji przy wielopoziomowych zwyrodnieniach odcinka szyjnego (przepukliny, wypukliny, osteofity, ucisk worka oponowego , korzeni nerwowych) i z jakim skutkiem? podobno najlepiej to stosować bezpośrednio po masażu suchym i po wyciągu nakładać kołnierz aby utrzymać efekt - jaki jest wasze zdanie na temat tej metody?
Forumowiczka
19-02-2016, 15:00:39

Roberto, pisałam wielokrotnie ostrzegając przed wyciągiem na pętli Glissona. Jestem jego ofiarą. Jest to rodzaj trakcji mechanicznej, której celem jest poszerzenie przestrzeni międzykręgowych ale na pętli Glissona jest to zabieg bardzo nieprecyzyjny.
Niebezpieczna może być nawet minimalna zmiana pozycji podczas wyciągu. Po swoich przykrych doświadczeniach (zasłabnięcie podczas wyciągu i operacja w trybie pilnym) rozmawiałam na ten temat w różnych ośrodkach z wieloma rehabilitantami, którzy mówili, że jest to zabieg wycofywany ze stosowania ze względu na słabą możliwość kontroli.
Jeżeli już to przedyskutuj z fizjoterapeutą trakcję manualną. Obecnie są chyba też urządzenia do trakcji w pozycji leżącej co daje większe bezpieczeństwo. Z.
Początkujący
19-02-2016, 21:16:06

Roberto - 29 lutego zaczynam właśnie trakcję, ale takim sprzętem, że będę leżał. Potem mam chodzić w kołnierzu. Zobaczymy, czy to coś da, w każdym razie opiszę wrażenia :)
Pozdrawiam wszystkich urlopowo!!! :)
Wtajemniczona
20-02-2016, 22:23:08

halo halo ;) ja jestem jedna z tych,, która dzielnie od trzech lat z powodzeniem walczy rehabilitacją (ciekawe Zosiu /Hamer? czy mnie pamiętasz;) a mam ucisk - modelowanie rdzenia C5/C6. Szczęśliwie bezoperacyjnie choć trzy lata temu neurochirurdzy - kilku kładli mnie na stół w trybie natychmiastowym...a ja regularna rehabilitacja, codziennie ćwiczenia, okresowo klinika w Krojantach ;) i pozytywne nastawienie= nie tylko powrót do pracy ale i większa w niej aktywność - po prostu nowe zycie (rzecz jasna z umiarem i pamięcią bólu) ostatnio pani na akupunkturze, właściwie elektropunkturze powiedziała do mnie - Boże z takim schorzeniem - Pani jeszcze chodzi? czym wywołała uśmiech na mojej twarzy ;) także szyjki kochane - głowa do góry - większość tkwi w psychice...;) TRZYMAJCIE SIĘ!!!!!!!!!
Forumowicz
22-02-2016, 07:35:01

elba1 2016-02-20 23:23:08
- głowa do góry - większość tkwi w psychice...;) TRZYMAJCIE SIĘ!!!!!!!!!
Polecam to tym co cierpią, pozytywne nastawienie do bólu i różnych niedogodności jest kluczem do "jakotakiego" zdrowia.
Oczywiście Ci co mają głębokie zmiany i zdecydowaną diagnozę operacji - operacja powinna być przeprowadzona. Sama świadomość , że problem został usunięty dużo pomoże - choćby nadal był dyskomfort i ból.
Piszę to z własnego doświadczenia. Rok temu mój rezonans kładł mnie na stole operacyjnym. Neurochirurg był zdania, że owszem jest powód ale kazał poczekać i miał rację. Powoli, bardzo powoli ale daję radę. Rano, po wstaniu z łóżka przez 15 min. dochodzę do świata żywych, ćwiczę się. Takie tam przeróżne ćwiczenia - takie jakie akurat mi przyjdą na myśl. Poprawa jest.
Pozdrawiam.
Forumowicz
23-02-2016, 21:36:30

Dobry wieczor WSZYSTKIM PERYSKOPKOM.U mnie prawie bez zmian waga teraz oscyluje moedzy 100,7 a 99,8 kg na razie maly zastuj- czekam na przełom poniżej 100 kg.mysle ,że sie uda. Basen, sauna ,jakuzi,i marsz z tyczkami 5-12 km.dieta teraz jest bardzo do przyjecia-daje rade.rezonans zrobiony ,zatem moze uda sie wizyta na koniec marca.Pozdrawiam WSZYSTKICh przed ,po ,i w trakcie.Piranio 1 napisz cos wiecej Wiem dobrze kto zalozył ten temat i chwala CI za to.ZOSIU BARDZO DOBRZE CIĘ CZYTAĆ-Pozdrawiam.ZANZIBAR POZDRAWIAM-oczywiście swietne zdęcia.Tez je robię.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
25-02-2016, 10:03:43

witam Wszystkich bolesnych.U mnie zmiany ale nie na lepsze mam wynik RM lędzwiowegoVL2-VL3 wypuklina,VL3-VL4 przepuklina,VL4-VL5 przepuklina,VL5-VS1wypuklina,Th-11 klinowate zwęzenietrzonu kręgu,artroza stawów miedzykregowych,brzezna osteofitoza,częściowa dehydratacja krążków międzykregowych.Na 3 poziomach ucisk przedniej powierzchni worka oponowego,na2 poziomach ucisk obustronny korzenie nerwów,na 1 poziomie ucisk lewy korzenia nerwow.To tak w ekspresie.mój operator bedzie uchwytny za 2 tygodnie........I tak szczęście się ze........ło........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
25-02-2016, 12:11:55

witam, jestem tu nowa. czy jest ktoś kto miał operacje odcinka szyjnego i piersiowego oraz garba barku w zakopanym ? ile się czeka na taka operacje ? ja jadę na konsultacje do zakopanego 2 marca i się boje mimo ze to konsultacja . jak wygląda taka operacja ? jak długo się leży w szpitalu ? ile się do siebie dochodzi ? czy nosi się gorset? wiem ze kazdy dochodzi do siebie inaczej ale taki przybliżony czas np około 6 mc czy cos. strasznie się boje bo nie wiem co mnie czeka. po jakim czasie się będzie można schylać?
Początkująca
25-02-2016, 21:29:51

witam wszystkich aktywnych na forum. Ja 3 tygodnie temu miałam operację przepukliny odcinka C5 -C6 z dostępu przedniego. Operację miałam w Warszawie na Banacha. Po 2 dniach wróciłam do domu z zaleceniem 6 tygodni oszczędzania i od razu dostałam 2 miesiące zwolnienia. Po operacji ustały objawy na poziomie nóg a pozostało drętwienie palców . Nie wiem czy mogłabym już wprowadzić jakąś aktywność bo mam dosyć bezczynności. Rehabilitację mam zaleconą dopiero po 6 tygodniach.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: