KrokodylGiena - dzięki za info
- Ta cena 100zł za cały pakiet, to chyba nie taka zła (ile trwała terapia manualna i masaż?), niektórzy za samą manualną wołają około 100zł za 1 zabieg
- Przed terapią manualną ktoś oglądał twoje MRI? miałeś jakieś testy bezpieczeństwa? czy od razu chrupanie?
Ja też mam zwyrodnienia - głównie na 3 poziomach C5/C6/C7/TH1 - osteofity, pjm, wypukliny, modelowanie worka oponowego itp. , w kwietniu mam wizytę u neurochirurga, a pod koniec marca robię ponownie kontrolne MRI, rehabilituję się na razie na NFZ od 1,5 roku (masaże i zabiegi i ćwiczenia w domu) ale nie bardzo to pomaga, z objawów obecnie mam :
- bardzo szybkie słabnięcie rąk, drętwienie, osłabienie czucia - szczególnie przy podnoszeniu ich do góry lub przenoszeniu niedużych ciężarów
- duża sztywność całego karku, uczucie ucisku poniżej karku i bóle w jego okolicy (głownie prawa strona) przy ruchach szyją w każdą stronę, najgorzej jest przy odchylaniu/cofnięciu głowy do tyłu, np. gdy trzeba zrobić jakiś unik lub przed czymś uchylić (odruch bezwarunkowy) i przy cofaniu autem gdzie jest odruch oglądania się do tyłu - ogólnie czuję jakbym cały czas dźwigał na karku/plecach worek ziemniaków i do tego kark był usztywniony kołkiem...
- Ostatnio doszły drętwienia, przechodzące prądy poniżej karku i okolicach prawej łopatki
- Jak bardziej podrażnię to dochodzą bóle barków i ramion.
- ostatnio też często mam mrowienia i drętwienia prawej stopy i osłabienie nóg ale to może od lędźwiowego bo tam tez jest 1
przepuklina będąca w kompresji z korzonkiem s1
- objawy się nasilają w pozycji stojącej, siedzącej bez podparcia, przy przenoszeniu wcale niezbyt dużych ciężarów i przy czynnościach gdzie trzeba unosić ręce do góry (sięgać po coś, przytrzymać) lub przed siebie (zmywanie naczyń) i gdzie trzeba pomyszkować karkiem (odchylać, podglądać) np. przy majsterkowaniu, naprawianiu czegoś itp.
Ulgę przynosi leżakowanie na wznak z dobrym podparciem karku (śpię na poduszce ortopedycznej) - wtedy praktycznie nie ma żadnych dolegliwości i pozycja siedząca z dobrym podparciem całych pleców, o dziwo dosyć dobrze się też czuję jadąc autem ale to chyba że jest dobre podparcie pleców - gorzej z oglądaniem na boki, w zasadzie nie pracuję zawodowo już od dłuższego czasu (mam własną DG), bo przebywam na L4 z poradni rehabilitacyjnej, jeśli tylko biorę się za jakąś robotę to dolegliwości się nasilają x 4.
pzdr.