Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-03-2016, 23:00:44

Dziękuję Kamilo, mam nadzieję że ktoś się odezwie pocieszy. Pozdrawiam wszystkie szyjki serdecznie Majka.
Początkujący
03-03-2016, 07:42:41

Witam!! :)
Obiecałem, że opiszę wrażenia po trakcji, a więc... :)
Mam te zabiegi od poniedziałku - przed trakcją mam ledy, laser, tens, jonoferezę, indibę i terapię manualną a potem trakcja - robią mi to na leżąco za pomocą maszyny, w którą wkładam głowę a na czole zaciskają mi taką pętlę. Przez pierwsze 2 zabiegi nie czułem żadnej różnicy ale wczoraj kiedy maszyna zaczęła ciągnąć nagle wszystko się odblokowało - ręka przestała drętwieć, nie czułem żadnego bólu - nic. Niestety po skończonym zabiegu wszystko wróciło, ale rehabilitanci ucieszyli się, że dobrze reaguję i teraz codziennie będą zwiększać moc tego wyciągu i czas trwania a po zabiegu kołnierz na 2 godziny. Zobaczymy czy to pomoże :) Mam wrażenie, że w ogóle te zbiegi mi pomagają - jak przyjechałem tam pierwszy raz to gryzłem ściany, a teraz mogę w miarę normalnie funkcjonować i ten ból, który teraz mam jest do przeżycia, gdyby jeszcze nie te drętwienia, ale one też nie w każdej pozycji głowy występują a mój terapeuta zawziął się, że mi to zminimalizuje :) Potem, po tej trakcji leżę jeszcze w polu magnetycznym a potem jeszcze to samo pole przesuwają mi na odcinek lędźwiowy, bo wyszli z założenia, że te mięśnie są ponapinane i jak już puści szyja to mogą się zacząć problemy w lędźwiowym... Cena nie zmieniła się - dalej za cykl płacę 100 zł. no i czekam na 10 marca na wizytę u neurochirurga...
Pozdrawiam wszystkich!!! :)
gość
04-03-2016, 21:20:28

Krokodyl trzymam kciuki, ale bądź ostrożny z tym wyciągiem.... Bardzo się cieszę, że terapia pomaga :) Wróciłeś do pracy?
Pozdrawiam :)
gość
04-03-2016, 21:53:08

Krokodyl super! 😃 Trzymam kciuki żeby ci się udało bez "wymiany części". Nie ma to jak własne.😊
Essenza co u ciebie? Ustępują twoje dolegliwości?
Pozdrawiam. Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Forumowicz
05-03-2016, 13:51:13

Witam z mojej wysepki.Helena czy Majka jestem z pomorza zachodniego dlatego mój magik jest ze Szczecina,a to od Ciebie daleko.Co do atroskopii to nie moja bajka , ale te dretwienia mialem przed operacja moich poziomów ustąpiły.Trzy palce drętwialy,a teraz to przewaznie szybciej marzną.Co do niemocy przechodzilem to samo-tj. niemocy z naszych skromnych mozliwości działania czy przeciwdziałania......Kamila daje rade ale po masazu klasycznym gdy mam masowany odcinek ledzwiowy zaczynam odczuwac dyskomfort bedę zmieniał ten masaż-na razie mam prywatny.Od 7 marca zaczynam zabiegi z NFZ tj:krioterapia miejscowa cieklym azotem,laseroterapia laser,masaż klasyczny częściowy kregoslupa,mobilizacja dużych stawów,fizykoterapia pionowa impulsowa.Zobaczymy co sie zmieni........Jak chodze o tyczkach ,czy na basen.....oj to bardzo mnie korci bieganie.........rozsądek jednak wygrywa......i daje radę.POZDRAWIAM WSZYSTKICH.......piotr ...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
05-03-2016, 15:57:12

Hej, Giena farciarzu :) ja miałam trakcje manualna na leżąco dwukrotnie i faktycznie mi pomogło, mrowienie ręki ustąpiło ale to było w zeszłym roku a w tym niestety pogorszenie, jakies głupie wykręty przy ćwiczeniach pilates i poszło do reszty-ucisk na rdzeń. Dlatego nie wiem na ile takie zabiegi pomagają a na ile psują. Moja wizyta u fizjoterapeuty zakończyła sie koszmarem. Byc moze jest on dobry dla sportowców ale dla szyjnych raczej nie polecam. Jakos dochodzę do siebie.... Szukam nowego ratunku. Tez myślałam ostatnio o Essenzie i Makenkiejroxi, żyjecie? Pozdrawiam wszystkich!
Forumowicz
08-03-2016, 18:34:12

Witam jestem juz po 2 seriach zabiegow rewelacja .Szczegolnie mobilizacja duzych stawow -szczególnie swietny fizjoterapeuta Aleksander.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
08-03-2016, 19:42:55

Piotr a co to jest fizykoterapia pionowa impulsowa ?
Pozdrawiam, Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkujący
10-03-2016, 13:17:21

Witam!! :)
:) Pawik - przez cały czas chodziłem do pracy - miałem może z 7 dni L4 na początku :) Bubu81 - 1 jaskółka wiosny nie czyni - teraz ma tak, że stanęło w miejscu i jakoś nie chcą te dolegliwości ustąpić całkiem ;) ale da się żyć w miarę ;)
Ja już po wizycie u neurochirurga - była to p. dr Anna Dobkiewicz w poradni neurochirurgicznej w szpitalu nr 4 w Bytomiu. Na razie wywinąłem się spod noża - stwierdziła, że nie ma dramatu, dyski są jeszcze w miarę ok, gorzej z osteofitami, ale one nie ucisną mi rdzenia w kilka minut, raczej się zrosną jak nic nie będę robił i wtedy stracę naturalnie ruchomość kręgosłupa...
Zaleciła mi coś takiego:
- kołnierz ortopedyczny na 8 tygodni 24h
- w 7 tygodniu wprowadzić ćwiczenia izometryczne i wzmacniające mięśnie obręczy barkowej (w kołnierzu)
- po 8 tygodniach stopniowe usuwanie kołnierza w dzień poprzedzone ćwiczeniami, na krótko, np 5 x dziennie na 5 minut, potem 5 x 10 itd.
- po 10 tygodniu również w nocy;
- no i cały czas ćwiczenia i to tak, że ma się lać ze mnie pot ;)
- kazała przyzwyczaić się do kołnierza, gdyż może to być element mojej garderoby do końca życia...
- jeśli to zda egzamin do końca życia ćwiczenia + kołnierz do kompa i przy dłuższej jeździe samochodem
- leki przeciwbólowe - doraźnie
- na razie spokojny tryb życia - bez szarpania, dźwigania, forsowania się, raczej odpoczynek a jeśli chodzi o ruch to spacery ;)
- jeśli to się nie powiedzie - rozważymy operację, ale to ostateczność i za wszelką cenę staramy się jej uniknąć...
- poprosić rehabilitantów o proste ćwiczenia pozostałych odcinków kręgosłupa...
Pozdrawiam wszystkich!!!! :)
Początkujący
10-03-2016, 13:34:05

Witam szyjki i pleckowiczów. Jak nie urok to sr... szyjny czeka na nuż a teraz lędżwiowy się przypomniał o sobie dzisiaj odebrałem MR co sądzicie : Wyraźne spłycenie fizjologicznej lordozy lędzwiowej.
Cechy dehydratacji krążków międzykręgowych L2-L5, najbardziej zaznaczone na poziomie L3-L4. Centralno-lewoboczna przepuklina krążka L2-L3 z jego wpuklaniem się na ok. 3 mm. W obręb kanału kręgowego z uciskiem worka oponowego oraz zachyłka bocznego po stronie lewej z jego zwążeniem. Centralna bardziej zaznaczona po stronie prawej przepuklina krążka L3-L4 z jego wpuklaniem się na 2,8 mm w obręb kanału kręgowego, nieznacznie kierująca się do głowowo,z uciskiem worka oponowego. Niewielka centralna wypuklina krążka L4-L5 z uciskiem ściany przedniej worka oponowego. Krążki L3-L5 wpuklają się do dolnych części otworów międzykręgowych obustronnie. Stenoza kanału kręgowego- jego wymiary strzałkowe wynoszą 10,2mm (L3-L4) oraz 13,7mm (L3-L5). Ogniska stłuszczeni szpiku kostnego. Po za tym sygnał z trzonów kręgowych i końcowego odcinka rdzenia kręgowego prawidłowy. czekam na znawców tematu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: