Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-02-2016, 14:43:40

Dzieki za info!
Początkujący
13-02-2016, 19:42:50

Dobry wieczór wszystkim!!! :)
Pawik - u mnie mam wrażenie, że to wszystko trochę pomogło, zobaczymy na jak długo, na razie pilnie ćwiczę w domu 2 razy dziennie i staram się stosować do zaleceń terapeuty odnośnie życia codziennego ;)
Robertos123 - ja z kolei najgorzej się czuje jak siedzę :) mogę stać, chodzić, leżeć i wtedy nie ma problemów, ale jak siądę to muszę pilnować prawidłowej pozycji co niestety odbija się na lędźwiowym, w którym, również niestety, od 2010 mam protuzję krążka pomiędzy L5/S1....
Dzisiaj byłem na ostatnich zabiegach a od 29 lutego zaczynam trakcję pod kontrolą neurologa - już wiem, że dostanę też kołnierzyk, w którym będę musiał paradować, ale podobno jeśli zabiegi mają być skuteczne to tak niestety trzeba...
Szkoda, że tego wszystkiego nie ma na NFZ, i tu nie tylko o mnie chodzi, bo zacisnę zęby i zapłacę, ale o grono ludzi, którzy zostają kalekami bo ich po prostu nie stać na to, tylko czekają latami na badania, zabiegi itp. w tym kraju gdzie dostęp do służby zdrowia jest dla wszystkich darmowy, ech...
Pozdrawiam wszystkich!!! :)
gość
13-02-2016, 22:03:27

Krokodyl ale ja mam identycznie, mogę wszystko tylko nie siedzieć! W l-s dyskopatia na 3 poziomach....
Dlatego napisałam o terapii podtrzymującej raz na jakiś czas bo objawy będą wracać, np. po przepracowaniu itp. Z czasem nauczysz się co je prowokuje i jak reagować jak się pojawiają. Mnie terapeuta nauczył poruszać odpowiednio kręgami jak mnie rwa dopada i muszę powiedzieć, że to działa...
Iza ćwiczyć możesz w zasadzie to co Ci nie szkodzi.... Trudno chyba tak na odległość... Marsze- szybkie są super...
Powodzenia
Początkująca
14-02-2016, 18:37:41

witajcie
u mnie 1,5 roku od kiedy kierowano mnie na pilną operację
to prawda można się nauczyć czego unikać żeby nie prowokować objawów i jakie ruchy i ćwiczenia wykonywać kiedy się już pojawią
ja na sobie spraktykowałam na pewno, że sumienne, codzienne ćwiczenia(a nie tylko wtedy kiedy boli)wzmocniły mój gorset mięśniowy i wycofały objawy
prawidłowo siedzę ,dużo chodzę i jężdze autem zawsze w kołnierzu ,nie podnoszę nic ciężkiego i nie odkurzam bo to mi szkodzi..śpię na ortopedycznej ale dopiero po kilku podejściach moja szyja ją zaakceptowałai z satysfakcją słuchałam jak neuro który kierował mnie na operacje cicho wymamrotał...a jednak czasem lepiej poczekać
mam świadomość i mój fizjo też mnie uprzedził ,że to jest kiedyś do operacji ale ja wiem ,że lepiej kiedyś niż dziś...
Początkująca
15-02-2016, 16:38:23

Hej szyjki,
mam pytanie czy ktoś słyszał o endoskopowym usunięciu przepuklin?wiem ,że specjalizuje się tym dr Kwiek w Jeleniej Górze,metoda mało inwazyjna , z dojscia przednio bocznego ,bez usypniania w znieczuleniu,oczywiscie prywatnie ale nie są to komiczne sumy,może warto sprówbowac,bo po operacji sypie mi sie dalej szyjny i piersiowy.
Początkująca
16-02-2016, 11:45:17

Essenza, próbuj. Ja dużo o tym czytałam ale nikt lepiej niz lekarz Ci nie odpowie, jedz na konsultacje jesli masz możliwość. Mi inny neurochirurg zalecił fizjoterapie na ok 4 tygodnie. Jesli nie bedzie lepiej pewnie czeka mnie zabieg. Mam do Was pytanie, czy w przypadku ucisku na rdzeń każdy fizjo wie jak postępować? Na co zwracać uwagę przy wyborze takiej osoby? Jakie ma kursy? Boje sie pogorszenia ale muszę dać sobie szanse. Pozdrawiam.
gość
16-02-2016, 14:14:00

Bubu a jaki rejon Polski Cię interesuje? Może ktoś kogoś zna :)Albo razem poszukamy ;)
Zawsze i każdy powinien zacząć od badania manualnego, to podstawa! A badanie może być dla nas słabo zauważalne ale trzeba pytać co robi i po co :) Na pewno lepiej jak taki fizjo nie ma 25 lat i jest po akademii medycznej, nie po AWF. Ale reguły nie ma. Mnie po AWF na pierwszej wizycie zdiagnozował doskonale, łącznie z badaniem odruchów neurologicznych, więc.... Są kursy/metody, które trwają latami ( nie dwa dni), to ważne bo wiadomo, że przez 5 lat trwania kursu taki gość pracuje, leczy itd.... Jak potrafi czytać zdjęcia(MRI) to też miło ale z oceną badań obrazowych sporo fizjo ma kłopot, zresztą neurolodzy i ortopedzi podobnie, zależy jak się trafi ;) Ale fizjo powinien zbadać! Bo leczymy pacjenta, nie obraz MRI :)
Powodzenia :)
Początkująca
16-02-2016, 14:32:35

Pawik, mieszkam w Poznaniu wiec tutaj szukam, słyszałam o Marcinie Podwika, szukam tez innych opcji. Chodziłam wczesniej do osteopaty ale nie wiem czy to jednak nie powinien byc fizjoterapeuta.
gość
16-02-2016, 19:16:39

Nawet się nie zastanawiaj, Marcin to strzał w 10, polecał mi go mój fizjo z Torunia kiedyś... Osteopaci zazwyczaj są też fizjoterapeutami. Osteopatia jest dość "młoda" w Polsce i często to bywa drugi zawód fizjo.
Bubu to nie ma co szukać, mieszkasz dosłownie w wysypie dobrych i bardzo dobrych fizjo, możesz tylko między ceną wybierać.... Jeśli Marcin Ci "nie podejdzie" pójdziesz dalej, ale oczywiście trzeba dać sobie szansę (wg mnie 3 wizyty, to ta szansa, chyba że ewidentnie coś będzie nie tak na 1). Tylko bądź komunikatywna :)
Początkująca
16-02-2016, 19:49:37

To mi dałaś nadzieje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: