Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
10-02-2016, 14:42:25

Od czego zalezy jaki implat ?jedni maja sztywny inni ruchomy...dlaczego?
Początkujący
10-02-2016, 15:00:45

Mam pytanie czy po wstawieniu implantów - sztucznych dysków sztywnych np. na 2 lub 3 poziomach c5/c6 i c6/c7 i c7/th1 i ewentualnie stabilizacji płytą i śrubami - ruchomość szyi i karku w różnych zakresach (obroty prawo/lewo, pochylanie/odchylanie, pochylanie na boki itp.) jest dużo bardziej ograniczona - jak to u was wygląda?
gość
10-02-2016, 15:21:41

Goska , ja mam implant dysku stały. Przeciwwskazaniem do ruchomego były osteofity na kręgach oraz poziom wyżej i niżej też mam lekko "wysypany".
Jeśli chodzi o sam zabieg: przyjęcie w środę, zabieg w czwartek rano - tylko lekki ból gardła, wieczorem pionizacja. W piątek do domu. Samopoczucie super. W niedzielę katastrofa- sztywność i ból karku, rwa barkowa i osłabienie nóg. W poniedzialek kontrola implantu - wszystko ok. MRI 10 dni po też ok. Po miesiącu wszystko się uspokoiło 😊.
W połowie października za zgodą operatora masaż i znowu masakra. Dochodziłam do siebie przez kilka tygodni.
Teraz normalnie pracuję tzn. mniej 😊. Czasami coś zamrowi i zaboli. Staram się stosować do ABC. Wiem, że nie mogę nosić nic ciężkiego bo od razu czuję ból w ramionach. Mam nadzieję, że jeszcze się polepszy. Oczywiście była na intensywnej rehabilitacji i zamierzam taki turnus powtarzać ci roku .
Ruchomość szyjnego jak przed zabiegiem - nie mam ograniczonych ruchów.
Pozdrawiam, Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkujący
10-02-2016, 15:53:06

kamiladrzewiecka 2016-02-10 16:21:41
Miałaś ucisk na korzeń c6? skąd się biorą te dolegliwości skoro jest odbarczone? dalje występuje ucisk?
gość
10-02-2016, 19:02:20

Tak miałam c5/c6 implantowane. Operator mówi że nie wie dlaczego pojawiają się te dolegliwości. W MRI po widać że zachyłki korzeniowe są płytkie /wąskie - tarcza implantu i osteofity z krawędzi trzonu zwężają je ale nie uciskają. Widocznie przy jakimś ułożeniu jednak dotykają i cisną.😞
I to pewnie dlatego czasem mam te dolegliwości, mam nadzieję że sąsiedni poziom się nie sypie. 😐
Pytałeś o ruchomość po dyskoidektomi na 3 poziomach - moja znajoma ma na c5/c6/c7 i odczuwa ograniczenie ruchów i na boki i góra - dół.
Kamila
Początkująca
10-02-2016, 22:36:52

w czwartek wieczorem uderzyłam się w głowę, dosyć poważnie. Jak byłam w piątek na SOR to wyszło, że z głową wszystko OK, ale z szyją się pogorszyło.
Dostałam biofenac (który biorę rano) i Zaldiar (którego boje się brać). Ogólnie po tym uderzeniu (podczas sięgania po telefon z ziemi uderzyłam się w rurę nad głową) gorzej się czuję. Boli mnie bardziej szyja, a dzisiaj po pół godzinie siedzenia przed laptopem drętwieją mi całe ręce i wszystkie palce tak, że trace czucie + od dwóch dni puchnie mi szyja. Najbardziej niepokoi mnie ta szyja, bo jak leże to ciężko mi się oddycha. Miał ktoś z Was tak?
Pozdrawiam,
Roksana
gość
11-02-2016, 09:40:30

Jeśli masz obrzęk szyi i narastające duszności to powinien ktoś cię obejrzeć. Jeśli nie masz innej możliwości to SOR.
Pozatym nie siedź w pozycji, która wzmaga objawy !
Działaj.
Pozdrawiam, Kamila
Początkująca
11-02-2016, 12:24:07

Witam Pawik wyjełaś mi wszystko z ust to wszystko prawda ale jesteśmy mądrzejsi po a nie przed a odwrócić się nie da tak jak i trudno z tym żyć ale pogodzić się trzeba no i mieć nadzieję że będzie lepiej .Zostałam zakwalifikowana na radioterapię lewego barku też nie wiem czy to właściwa decyzja.
Początkująca
11-02-2016, 15:27:40

Witam wszystkie szyjki
To 6 miesięcy od zabiegu jest za mną i pierwszy miesiąc pracy i.......
Jest super, przestrzegam ABC, szanuję się ale też staram się żyć, trochę wolniej z celebrowaniem każdej chwili, bez szaleństw w nadmiarze- ostatnie szaleństwo kulinarne- degustacja szarańczy
Polecam
Ostatki sobotnie też zaliczone z baletami, co prawda nie do rana, ale dałam radę i byle tak dalej.
Nie oglądam się wstecz, nie myślę co by było gdyby.....żyję tu i teraz, dziękuję Bogu i ludziom, którzy pokierowali moim losem, a co dalej? cieszyć się życiem, rodziną i że wiosna za pasem i dbać o resztę kręgosłupa
Pozdrawiam wszystkich
Początkująca
11-02-2016, 16:49:09

hej
jestem założycielką tego wątku i baaardzo się cieszę że ten wątek ciągle istnieje
dawno mnie tu nie było
ciekawe czy mnie ktoś jeszcze pamięta
czy bywa tu jeszcze wspaniała Zosia?
moj ostatni wpis
pirania1
Ostatnia edycja: 05-10-2009, 22:28:10
pozdrawiam wszystkich
Pirania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: