Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-02-2016, 09:51:06

kochani czy ktoś z was pobierał świadczenia w 2015 roku z ZUS ? Czy dostane PIT ? i należy pójść do Urzędu czy przyślą do domu ?
A propos piersiowego właśnie od tygodnia zaczynam bardzo odczuwać mam nadzieję że rehabilitacja na którą jestem zapisana od 01.03 trochę pomoże póki co nieprzyjemny ucisk i uczucie duszenia w klatce.
Kamila opisz jak wykonuje się samodzielnie ćwiczenia na leżąco o których wspomniałaś :)
---------------------------------------------------------------------------------- Operacyjnie 04.07.2014 Discectomia C5-C6 i C6-C7 modo Caspar i stabilizator Oba implanty 5mm x 14mm x 11 mm
gość
06-02-2016, 13:17:50

Newyork, powoli nabierasz powietrze licząc w myślach do 7 , zatrzymujesz oddech i 7 w myślach, po czym wypuszczasz przez usta też licząc do 7. Powtórz tak 7 razy lub więcej. 2-3 serie dziennie. Na początku to trochę męczy. Można też na siedząco oczywiście ale na początku było mi trudno. Powodzenia.
Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
06-02-2016, 14:45:02

kamiladrzewiecka 2016-02-05 20:19:38
Dla tych którzy mają problem z piersiowym. Kiedy mnie rehabilitowano na ten odcinek to zalecono mi między innymi ćwiczenia oddechowe. Brzmi dziwnie ale prawidłowo wykonywane napinają kręgosłup piersiowy . Ja robiłam je na leżąco - uczył mnie fizjoterapeuta , żeby efekt był. Myślę, że warto spróbować bo są bezpieczne nawet świeżo po operacji szyjki. Warto spróbować.
Pozdrawiam, Kamila
Witam, też miałam problem z piersiowym, oczywiście było to następstwem szyjnego. Były duszności, bóle w okolicach mostka, i takie nieprzyjemne bóle opasujące, jakby ktoś zaciskał w koło mnie jakąś obręcz. Zaczęłam z tym walczyć oddychaniem i ćwiczeniami. Masz rację, odpowiednie oddychanie działa cuda. Dodam, że nic innego nie ma na ten odcinek, jego się nie operuje !!! Dla przypomnienia, walczę już cztery lata z dwiema przepuklinami w szyjnym, ćwiczę, zabiegi profilaktycznie, i jest dobrze! A nawet bardzo ! A był ucisk na rdzeń i propozycja operacji :D
Piersiowy ustąpił, ucisk się zmniejszył, nie grozi już paraliżem.
Tylko higieniczny tryb życia, samodyscyplina, gimnastyka i jest ok. Tak mało, a dało mi tak dużo.
Pozdrawiam :)
cały czas przed... to już cztery lata ;)
Początkująca
06-02-2016, 16:26:23

Jak wykonywać te ćwiczenia oddechowe na piersiowy dziewczyny?
gość
06-02-2016, 16:52:04

Roana bardzo dziękuję. Cieszę się, że po operacji jest lepiej.
Początkująca
06-02-2016, 17:26:46

Bubu na piersiowym mam modelowanie rdzenia wypuklina i inne wypukliny uciekające worek oporowy jak z tym walczyć?poza tym nad miejscem operowanym C567 pojawiła się wypuklina C4 nie wiem co robić,da się to zmniejszyć ćwiczeniami?
Początkująca
06-02-2016, 18:29:45

Nie zauważyłam, ze juz jest opis ćwiczeń. Dzieki. Nic trudnego moze pomoze na bole bo czasem umieram. Pozdrawiam. A jesli chodzi o piersiowy to sa możliwości operacji i jesli jest ucisk na rdzeń to warto to rozważyć? A wiecie moze jak mozna wzmocnić dyski? Moze jakiś kolagen, glukozaminy? Kurczę no nie moze byc tak, ze cały kręgosłup bedzie do operacji..... Pozdrawiam
Początkująca
06-02-2016, 20:57:29

newyork ZUS przyśle ci PIT do domciu czekaj spokojnie , maja dotrzeć do 5 marca 😉
Początkująca
07-02-2016, 10:41:51

Witam drogie szyjki,
chce się podzielić z Wami moją historią.Mam cichą nadzieję, że będziecie w stanie mi jakoś pomóc, nakierować.
Zacznę od tego, że mam 20 lat. 5 lat temu zostałam potrącona przez samochód, doznałam urazu szyi - skręcenie kręgów oraz miednicy. Leżałam kilka dni w szpitalu, później przez 6tyg nosiłam miękki kołnierz, miałam też dwa razy rehabilitacje.
Od tamtej pory czułam ból w szyi oraz łopatkach.
Koszmar zaczął się na wakacjach rok temu, kiedy zaczęłam staż w pracy typowo biurowej - 8h przy biurku. Bardzo szybko dolegliwości się nasiliły, pojawił się problem z prawą ręką - drętwienie, ból barku.
Zaczęłam chodzić po neurologach, po jakimś czasie dostałam skierowanie na rezonans, byłam leczona przeciwbólowymi lekami oraz Mydocalmem. Dostałam też skierowanie na rehabilitację. Pochodziłam, ale mam wrażenie, że tylko sobie wtedy pogorszyłam - silniejszy ból po ćwiczeniach, podczas niektórych ćwiczeń zawroty głowy, a w trakcie masażu zasłabłam.
Jakoś w maju dostałam wynik rezonansu ( o nim poniżej) i poszłam na prywatną wizytę do dr. Ciulkina (Białystok), zlecił RTG szyi, zdjęcie czynnościowe i po tym był wstanie stwierdzić, że mam niestabilny kręgosłup i można by zastanowić się na stabilizacją. Zaczęłam chodzić prywatnie do fizjoterapeuty, który próbował popracować nad moimi zakresami ruchowymi szyi oraz próbował rozluźnić mięsnie przy łopatkach, które były jak skała. Już po drugiej wizycie stwierdził, że operacja jest konieczna, konsultował się z moim neurochirurgiem, który potwierdził tą decyzję. Miałam termin na wrzesień 2015.
Aby mieć pewność, pojechałam do Warszawy do dr. Podgórskiego, który w ciągu 5 minutowej wizyty stwierdził, że nie widzisz tutaj żadnej potrzeby do operacji, zalecił pływanie żabką i masaże oraz wiyzytę u jego przyjaciela fizjoterapeuty.
Byłam na kilku wizytach u niego, próbował mnie nastawić, zalecał ćwiczenia - po których pojawiły się silniejsze drętwienia i zawroty głowy. Zadziwiało go to jak moje ramiona, barki, szyja są twarde - jak skała. Stwierdził, że rezonans jest niewyraźny i że bardzo długo analizował zdjęcia i ma dwa dodatkowe spostrzeżenia - ucisk na rdzeń + jakieś zapalenie, które jest dodatkowo oprócz niestabilności.
Zaproponował wizytę u reumatologa i sprawdzenie czy nie mam Zespół zapalenia Kości Kręgosłupa.
Reumatolog mnie przepadał, generalnie wykluczył tą chorobę, zlecił zdjęcie kości krzyżowo biodrowych. Opis: Zagęszczenie struktury kostnej okołostawowo oby stawów krzyżowo-biodrowych /bardziej po stronie prawej). ostatnio byłam u rodzinnego, który skierował mnie do ortopedy, ponieważ często mi się blokuje noga.
Odwiedziłam przed terminem operacji dr. Piekarskiego, który stwierdził, że nie ma potrzeby operacji. W październiku miałam wizytę u neurochirurga na NFZ, dr powiedziała, że skoro dr. Ciulkin powiedział, że trzeba to trzeba. Chociaż na moim miejscu w tak młodym wieku by się bała.
Pod koniec roku 2015 zrobiłam rezonans i o to jego wynik
Spłycenie lordozy szyjnej.
Zmiany zwyrodnienowe w postaci dyhydratacji i obniżenie krążka międzykręgowego C4-C5 oraz częściowej dyhydratacji krążka C5-C6, C6-C7.
Tylna wypuklina krążka C3-C4, C6-C7 z dyskretną modelacją worka oponowego.
Tylna, lateralizująca w prawo wypuklina krążka międzykręgowego C4-C5, z redukcją rezerwy objętościowej kanału kręgowego i przewężeniem prawego otworu międzykręgowego. Hyperintensywny obszar w tylnej części krążka, nasuwający przypuszczenie przerwania pierścienia włóknistego.
Tylna, szerokopodstawna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 z modelacją worka oponowego i przewęzeniem otworu międzykręgowego po stronie lewej. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych.
Blaszki graniczne trzonów kręgów C4, C5 o nierównych obrysach, z odczynem w tkance kostnej podchrzęstnej. Zaznaczona osteofitoza krawędziowa na przednich i tylnych powierzchniach trzonów kręgowych w dolnej częsci kręgosłupa C. Trzony kręgowe prawidłowej wysokości, sygnał szpiku kostnego elementów kręgosłupa szyjnego zachowany prawidłowo. Struktury stawu szczytowo-obrotowego bez cech patologii. Migdałki móżdzku ok 3-4mm poniżej poziomu otworu wielkiego.
Od dłuższego czasu mam problemy z prawą ręką - lecą mi z niej rzeczy, drętwieje. Bark się często blokuje. Przy odrwacaniu głową - strzelanie wraz z bólem. Ciągłe napiecie mięśni. Ból w łopatkach. Częste bóle głowy. Drętwienie palców. Leków nie przyjmuję, bo mi nie pomagają. Nie wysypiam się, wstaje obolała. Śpię w bardzo nienaturalnej pozycji - z głową odchyloną do tyłu. Mam często lodowate ręce. Objawy pojawiają się też po lewej stonie.
Jestem osobą raczej silną, obecnie studiuję, pracuję, organizuję przeróżne rzeczy --> nie siedzę w miejscu.
Jednak wiem, że jest źle. Mam coraz mniej siły.
Dodatkowo dwa dni temu uderzyłam się w głowę i pogorszyłam stan swojej szyi, ból jest silniejszy . Z SORu dostałam skierowanie by zgłosić się do swojej neurolog, ale cóż ona mi pomoże oprócz przepisania leków, których i tak nie przyjmuję.
Czego oczekuję? Poradźcie mi proszę lekarzy, do których mogę się zgłosić, miejsce nie gra roli. No i wizyta prywatna, bo na NFZ to ... szkoda gadać.
Pozdrawiam cieplutko, w ten słoneczny (przynajmniej na podlasiu) dzień :)
Początkująca
07-02-2016, 12:27:47

Witam
A juz myslalam że jestem tutaj najmlodsza :-Malenkaroxi u Ciebie jak u mnie...tzn ze wzgledu na mlody wiek to lekarze na nfz bagatelizuja sprawę....u mnie dopiero sie ruszylo cos na moja korzysc jak zaczelam prywatne leczenie....fizjoterapia pomaga ale wiadomo ciągły bol kręgosłupa glowy barkow lopatek i mrowienia i dretwienia tiki palcow oslabienie sily zawroty glowy szumy w uszach itd....to wszystko jest nadal....lecz po fizjoterapii -manualna tkanek miekkich i rozluźnienie powiezi i miesni -jest lepsze samopoczucie bo wiadomo przy tych wszystkich dolegliwościach mozna zwariowac....tez mam teraz termin operacjii i nie wiem czy pojde....tez mam ucisk na rdzen kregowy w szyjnym....
Dobrego fizjoterapeuty poszukaj -takiego ktory robi tak zabiegi ze Ci po nich lepiej a Nie Gorzej....
Z rejonu twojego nie jestem to namiarow Ci nie podam konkretnych bo ja z Wielkopolski ....tez jade za tyd na konsultacje do neurochirurga i nie wiem co dalej bedzie Ale mam nadzieje ze doradzi i pomoże cos....
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: