Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-02-2016, 15:38:29

Witam wszystkie SZYJKI.
Dzisiaj ostatni dzień rehabilitacji i 182 dni zwolnienia lekarskiego za mną. W dokumentacji medycznej którą składuje w segregatorze - bo tyle już jej mam, jest wczorajsze zaświadczenie od operatora że zakończyłam leczenie i mogą wrócić na dotychczas zajmowane stanowisko pracy. Najwyższy czas bo nie muszę być jasnowidzem żeby wiedzieć że rządowy program 500+ trawi do mojego działu do realizacji. Więc nie ma co się rozczulać nad sobą tylko trzeba się brać do pracy bo rodacy czekają na kasę.
Kontrola u operatora za rok no chyba żeby się coś działo wcześniej. Jak już pisałam wcześniej na dwóch poziomach w wyniku zbyt długiego ucisku mielopatia czyli martwica rdzenia się utrzymuje mimo operacji. Recepta na dalsze życie wg mojego operatora to rehabilitacja, ćwiczenia w domu. Wszystko to aby utrzymać siłę mięśni w rękach i barkach oraz zapobiegać przykurczom nóg. Zamówiłam sobie specjalną podpórkę do pleców aby siedzieć we właściwej pozycji a za parę dni ruszam na spacery z kijkami. Rehabilitant pouczył mnie jaką kijki mają mieć wysokość i w jaki sposób trzeba chodzić, żeby przyniosło to odpowiednie efekty. W środy moje sąsiadki jeżdżą na aerobik wodny więc chyba się do nich przyłącze. Jestem w trakcie badań i po ich zrobieniu składam wniosek o sanatorium.
Jak widzicie jestem pełna werwy i mocnych postanowień.
Grajur - co tam u Ciebie słychać, jak tam twoje samopoczucie. Odezwij się bo jestem przekonana że zaglądasz na forum.
Jeszcze kilka słów do tych którzy mają wątpliwości co do decyzji w sprawie operacji, każdy na tym forum zawsze podkreślał że decyzja jest trudna i każdy musi podjąć ją sam ALE w przypadku ucisku na rdzeń kręgowy to nie ma się nad czym zastanawiać. Ja objawy czułam może 2 lata a z mielopatią muszę już żyć do końca życia.
Pozdrawiam wszystkie Szyjki i życzę zdrówka.
Początkująca
03-02-2016, 18:04:40

Witam wszystkich tak ja SY operatorzy to dr Szczepański i Dyr.Pieniążek .Radiopterapia już 10.2 konsultacja no i zobaczymy co dalej co powie obecnie leczący ortopeda cztery zdjęcia rtg obu barków a opisy przeciwstawne powodzenia wszystkim
gość
03-02-2016, 19:27:23

Roana w zasadzie gratuluję i trzymam kciuki za dalsze życie...
Mam pytanie do Ciebie, jakie obecnie masz objawy mielopatii? Jak to wygląda w badaniu neurologicznym i w MRI? Czy masz większe/gorsze objawy po operacji, czy przed nią?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdraiwam
Początkująca
03-02-2016, 21:08:50

Kunegunda17 witaj w gronie operowanych we Wrocławiu w wojskowym, ja w listopadzie przez dr Bojda, jestem zachwycona , czuje sie extra! Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Początkująca
03-02-2016, 21:59:03

Izuniu ja też Bojda :) ten facet tak chyba już ma, że jest extra :) Pozdrawiam
a byłaś już w sanatorium?
Początkująca
04-02-2016, 09:06:16

witam
Izunia 15 a jakie mialas dolegliwości przed operacja ? Co zdecydowalo u Ciebie o operacji ?
Początkujący
04-02-2016, 09:25:26

Witajcie Szyjki
to i ja sie podziele szybko informacjami:)
zaczynam sie przekonywać po poscie Roany ze jednak dobrze zrobiłem decydujac sie na noperacje bo jakby dalej byl ucisk na rdzen to skonczylo by sie pewnie mielopatia
jest raz lepiej raz gorzej ale z przewaga ku dobremu chyba w dobtym momencie zrobilem
jestem po 2 miesiuace i tydzien funkcjionuje normalnie oczywiscie bez dzwigania,jezdze autem bez problemów, malutenkie zakupki przyniosę:)
od 1 lutego sie rehabilituje czyli mam lasery i prady i cwiczenia delikatne na miesnie szyii.
rehabilitacja ma potrwac minimum 4 tygodnie z mozliwoscia przedluzenia dpo 6 tyg
potem przerwa w marcu i lece do sanatorium na poczatku kwietnia na dalsze rahabilitacje
dziwne uczuciem w rece i nodze o ktorym pisalem wczesniej zanika i jest coraz lepiej juz nie ma wrazenia nogi z "waty":)
Wielkie dzięki wszystkim szyjkowym za wsparcie i info to naprawde duzo daje i napewno trzeba trzymac sie mysli pozytywnych. czas przy naszym schorzeniu jest najlepszym lekarzem:) trzeba być cierpliwym a będzie dobrze.
wytrzymam jeszcze ze 4 miesiace i wracam mam nadzieje do swoich pasji:) jak to bylo przed operacją:)
pozdrowionka dla wszystkich
Początkujący
04-02-2016, 09:30:54

Witajcie szyjki, mam pytanie - czy ucisk na korzeń c6 może powodować ból, drętwienia, przechodzenie prądów, osłabienie czucia w okolicach łopatki ?
Początkująca
04-02-2016, 11:16:40

Cześć, strasznie panikuje.... Prosze wesprzyjcie :( czy mielopatie widać w MR? Neurochirurg powiedział, ze to nie jest stan na juz ze musi brać mnie na stół ale kazał za dwa tyg przyjść na kontrole. Najnormalniej w świecie sie boje.....
Początkująca
04-02-2016, 11:28:00

Goska 89 u mnie to chyba były wszystkie możliwe dolegliwości, bóle glowy, pleców , ramion , szyi, drętwienia rak, skurcze, a najgorsze ze rece mi wysiadały , czucie zanikało, wylatywały mi przedmioty z rak... Po operacji wszytsko odrazu minelo
Kunegunda wybieram sie do sanatorium w kwietniu w ramach prewencji ZUS , a z NFZ musiałam zrezygnować bo terminy sie pokrywały. A ty juz byłaś ? Wybierasz sie ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: