Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
01-02-2016, 20:12:46

Witam wszystkich!!
Widzę, że jest nas więcej z porozwalanymi kręgosłupami. Czytam Was od kilku tygodni i Wasze posty trochę podniosły mnie na duchu bo były momenty, że popadałem w coś a'la depresję...
Zaczęło się od kłucia w prawym barku, potem zdrętwiał mi palec wskazujący i zaczął bolec nadgarstek. Lekarz rodzinny stwierdził, że to zespół cieśni nadgarstka i dał mi skierowanie do neurologa. Natomiast ja zauważyłem, że jak przechyliłem głowę do tyłu i trochę na prawo to w całej prawej ręce pojawiają się parestezje. Przez kilka tygodni sprawa się rozwijała aż nagle pewnej soboty pojawił się ból barku, ból drętwienie całej ręki aż do dłoni i oczywiście parestezje już przy wyprostowanej głowie. Żeby zniknęły muszę pochylić ją do przodu. Muszę spać z dość wysoko podniesioną głową lub na boku, żeby ich nie było. Oczywiście łykałem Ketonal, Opokan, Nimesil, Sirdalud, Mydocalm, potem dostałem w żopę 3 zastrzyki z Depo-Medrolu ale efekt nie jest zachwycający. Do tego nawet nie wiem ile litrów maści wsmarowałem sobie w szyję i plecy. Do tego jonofereza z Ketonalem i masaże. Jest trochę lepiej, da się żyć, ale nie jest to jakaś spektakularna poprawa... Poszedłem w końcu do neurologa i dał im skierowanie na EMG, RM odcinka szyjnego i RTG nadgarstka. RTG i EMG wyszło super, ale gorzej rezonans... dzisiaj właśnie odebrałem wynik i jestem w lekkim szoku - mam w związku z tym pytanie - czy to się jeszcze da leczyć zachowawczo, czy już tylko operacja pozostaje...
Pozdrawiam serdecznie i podaję wynik RM!
Trzony kręgów szyjnych o prawidłowej wysokości i z degeneracyjną przebudową struktury.
Wyostrzenia krawędzi trzonów głównie tylnych na poziomach: C5/C6 i C6/C7.
Tarcze międzykręgowe z cechami zaburzeń uwodnienia i obniżoną wysokością tarczy na poziomie C5/C6.
Na poziomie C3/C4 wyostrzenia krawędzi trzonów łącznie z tarczą międzykręgową modelują worek oponowy, zwężają nieznacznie kanały korzeniowe głównie lewy, bez cech ucisku nerwów.
Na poziomie C4/C5 niewielkie tylne uwypuklenie tarczy międzykręgowej, które łącznie z wyostrzeniami krawędzi trzonów modeluje worek oponowy.
Kanały korzeniowe bez cech stenozy.
Na poziomie C5/C6 osteofity łącznie z tarczą międzykręgową odsuwają więzadło podłużne tylne, uciskają worek oponowy dochodząc do poziomu rdzenia.
Kanały korzeniowe obustronnie zwężone zwłaszcza prawy, gdzie zmiany modelują odcinkowo nerw rdzeniowy.
Na poziomie C6/C7 osteofity łącznie z tarczą międzykręgową odsuwają więzadło podłużne tylne, uciskają asymetrycznie worek oponowy głównie po stronie lewej.
Kanały korzeniowe obustronnie zwężone głównie prawy z odcinkowym zniesieniem rezerwy objętościowej kanału i uciskiem nerwu.
Rdzeń kręgowy bez patologicznych sygnałów z widocznym fragmentarycznie kanałem centralnym.
Zobrazowana tylna jama z pogłębionymi szczelinami móżdżku.
Dyskretne przyścienne zgrubienia błony śluzowej zatok szczękowych.
Wnioski:
Spondyloza szyjna - stenoza kanału kręgowego i kanałów korzeniowych na poziomach C5/C6 i C6/C7 głównie przez zmiany wytwórcze.
gość
01-02-2016, 20:52:52

KrokodylGiena 😊 idź oczywiście do neurochirurga z tym rezonansem . Dobra rehabilitacja zapewne też może pomóc ale nie te wszystkie prochy tylko odpowiednie ćwiczenia, pozycja w pracy , w czasie snu. Generalnie co robić żeby nie pogłębiać zmian i o ile się da cofnąć co można.
Modelowanie rdzenia - nie opon, bo to jeszcze nie tak źle,- często jest niestety wskazaniem do zabiegu. Ostatecznie musi ocenić to neurochirurg.
Pozdrawiam , Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
01-02-2016, 20:58:23

Izunia15 jeszcze bliznasil/ silikonowy / . Ok. 100 zł tańszy niż dermatix.
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkująca
01-02-2016, 22:46:17

Dziękuje najmocniej! staram sie wstecz ale to nie takie proste. I sadze, ze im wiecej objawów tym bliżej operacji.... Spadło na mnie nagle i niedawno wiec jestem jeszcze w szoku ale widzę, ze forum jest ciepłe wiec bede odwiedzała pozdrawiam wszystkich z uszkodzona amortyzacja
gość
02-02-2016, 06:59:49

Jeszcze co do dermatixu to jest drogi, ale ja mam dużą (długą bliznę w porównaniu z wszystkimi co się chwalą swoją krótką 4 cm) i nie zużyłam nawet jednego opakowania (15g). Jest bardzo wydajny i osobiście miewając brzydkie inne blizny zainwestowałam w niego wierząc w opinie o tym żelu. No i na sobie potwierdziłam jego pozytywne opinie. Nie wydałam na żadną inną maść od razu na dermatix i kupiłam w aptece internetowej 20 zł taniej niż w aptekach "na mieście", oczywiście trzeba sprawdzić żeby nie naciąć się na podróbkę ( w dużych miastach do odebrania osobiście).
KrokodylGiena pomyśl o rehabilitacji czynnościowej u dobrego fizjoterapeuty, masz szansę pozbyć się tych przykrych objawów...Powodzenia :)
Początkujący
02-02-2016, 08:40:54

Dzięki wielkie za odpowiedzi!!!
Przyznam się, że podałem już w lekką paranoję, zwłaszcza jak poczytałem sobie o niedowładach, powikłaniach po operacjach itp... ech... dzisiaj idę do neurologa - zobaczymy co powie...
Pozdrawiam!!!
S.
Początkujący
02-02-2016, 13:06:05

Byłem właśnie u neurologa - stwierdził, że spodziewał się lepszego wyniku, przepisał Zaldiar żebym sobie doraźnie brał i dał skierowanie do neurochirurga - termin mam na 10 marca. Od razu zapytał, czy chcę się operować... ech... Zastanawiam się czy nie iść wcześniej do neurochirurga prywatnie, bo zaraz obok mnie przyjmuje dr Pieniążek - ordynator bytomskiej neurochirurgii - może on coś doradzi...
Pozdrawiam serdecznie!!!
Początkująca
02-02-2016, 17:58:46

Witam.
Tak sobie czytam te informacje i cieszę się,że tu trafiłam - nie jestem sama .
Dołączam do grupy " po operacji C6/C7" :) Operację miałam w lipcu we Wrocławiu w wojskowym ucisk dysku na rdzeń, worek oponowy,i nerw i jest ok. Operacja we czwartek w sobotę wypis a po 3 tyg wróciłam do pracy. W tak zwanym międzyczasie zabiegi i ćwiczenia w domu. Mam jeszcze mały problem z palcem bo drętwieje ale mój neurochirurg mówi że teraz sanatorium i powinno być ok.
Pozdrawiam
Początkująca
02-02-2016, 20:45:43

KrokodylGenia toż jesteśmy ziomkami . U mnie coś drgnęł dostalam skierowanie na radioterapie barkow oba stan zapalny lewą ręką już prawie nie ruszam pozdrawiam wszystkich
Początkujący
03-02-2016, 07:30:45

Witam!!
No i z prywatnej konsultacji nici... dzwoniłem wczoraj wieczorem do dra Pieniążka i okazało się, że odkąd został dyrektorem szpitala musiał zrezygnować z tej prywatnej praktyki :( pozostaje więc czekać do 10 marca... dzisiaj troszkę jakby lepiej - spałem całą noc, wstałem bez bólu i zdrętwień, tylko ten palec wskazujący dalej zdrętwiały... dojechałem samochodem do pracy, na razie da się żyć, no ale nie chwalmy dnia przed zachodem... ech...
Procentowa - Ty też z SY? ;)
Pozdrawiam i życzę udanego dnia!!! :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: