Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
01-02-2016, 20:12:46

Witam wszystkich!!
Widzę, że jest nas więcej z porozwalanymi kręgosłupami. Czytam Was od kilku tygodni i Wasze posty trochę podniosły mnie na duchu bo były momenty, że popadałem w coś a'la depresję...
Zaczęło się od kłucia w prawym barku, potem zdrętwiał mi palec wskazujący i zaczął bolec nadgarstek. Lekarz rodzinny stwierdził, że to zespół cieśni nadgarstka i dał mi skierowanie do neurologa. Natomiast ja zauważyłem, że jak przechyliłem głowę do tyłu i trochę na prawo to w całej prawej ręce pojawiają się parestezje. Przez kilka tygodni sprawa się rozwijała aż nagle pewnej soboty pojawił się ból barku, ból drętwienie całej ręki aż do dłoni i oczywiście parestezje już przy wyprostowanej głowie. Żeby zniknęły muszę pochylić ją do przodu. Muszę spać z dość wysoko podniesioną głową lub na boku, żeby ich nie było. Oczywiście łykałem Ketonal, Opokan, Nimesil, Sirdalud, Mydocalm, potem dostałem w żopę 3 zastrzyki z Depo-Medrolu ale efekt nie jest zachwycający. Do tego nawet nie wiem ile litrów maści wsmarowałem sobie w szyję i plecy. Do tego jonofereza z Ketonalem i masaże. Jest trochę lepiej, da się żyć, ale nie jest to jakaś spektakularna poprawa... Poszedłem w końcu do neurologa i dał im skierowanie na EMG, RM odcinka szyjnego i RTG nadgarstka. RTG i EMG wyszło super, ale gorzej rezonans... dzisiaj właśnie odebrałem wynik i jestem w lekkim szoku - mam w związku z tym pytanie - czy to się jeszcze da leczyć zachowawczo, czy już tylko operacja pozostaje...
Pozdrawiam serdecznie i podaję wynik RM!
Trzony kręgów szyjnych o prawidłowej wysokości i z degeneracyjną przebudową struktury.
Wyostrzenia krawędzi trzonów głównie tylnych na poziomach: C5/C6 i C6/C7.
Tarcze międzykręgowe z cechami zaburzeń uwodnienia i obniżoną wysokością tarczy na poziomie C5/C6.
Na poziomie C3/C4 wyostrzenia krawędzi trzonów łącznie z tarczą międzykręgową modelują worek oponowy, zwężają nieznacznie kanały korzeniowe głównie lewy, bez cech ucisku nerwów.
Na poziomie C4/C5 niewielkie tylne uwypuklenie tarczy międzykręgowej, które łącznie z wyostrzeniami krawędzi trzonów modeluje worek oponowy.
Kanały korzeniowe bez cech stenozy.
Na poziomie C5/C6 osteofity łącznie z tarczą międzykręgową odsuwają więzadło podłużne tylne, uciskają worek oponowy dochodząc do poziomu rdzenia.
Kanały korzeniowe obustronnie zwężone zwłaszcza prawy, gdzie zmiany modelują odcinkowo nerw rdzeniowy.
Na poziomie C6/C7 osteofity łącznie z tarczą międzykręgową odsuwają więzadło podłużne tylne, uciskają asymetrycznie worek oponowy głównie po stronie lewej.
Kanały korzeniowe obustronnie zwężone głównie prawy z odcinkowym zniesieniem rezerwy objętościowej kanału i uciskiem nerwu.
Rdzeń kręgowy bez patologicznych sygnałów z widocznym fragmentarycznie kanałem centralnym.
Zobrazowana tylna jama z pogłębionymi szczelinami móżdżku.
Dyskretne przyścienne zgrubienia błony śluzowej zatok szczękowych.
Wnioski:
Spondyloza szyjna - stenoza kanału kręgowego i kanałów korzeniowych na poziomach C5/C6 i C6/C7 głównie przez zmiany wytwórcze.
gość
01-02-2016, 20:52:52

KrokodylGiena 😊 idź oczywiście do neurochirurga z tym rezonansem . Dobra rehabilitacja zapewne też może pomóc ale nie te wszystkie prochy tylko odpowiednie ćwiczenia, pozycja w pracy , w czasie snu. Generalnie co robić żeby nie pogłębiać zmian i o ile się da cofnąć co można.
Modelowanie rdzenia - nie opon, bo to jeszcze nie tak źle,- często jest niestety wskazaniem do zabiegu. Ostatecznie musi ocenić to neurochirurg.
Pozdrawiam , Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
01-02-2016, 20:58:23

Izunia15 jeszcze bliznasil/ silikonowy / . Ok. 100 zł tańszy niż dermatix.
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkująca
01-02-2016, 22:46:17

Dziękuje najmocniej! staram sie wstecz ale to nie takie proste. I sadze, ze im wiecej objawów tym bliżej operacji.... Spadło na mnie nagle i niedawno wiec jestem jeszcze w szoku ale widzę, ze forum jest ciepłe wiec bede odwiedzała pozdrawiam wszystkich z uszkodzona amortyzacja
gość
02-02-2016, 06:59:49

Jeszcze co do dermatixu to jest drogi, ale ja mam dużą (długą bliznę w porównaniu z wszystkimi co się chwalą swoją krótką 4 cm) i nie zużyłam nawet jednego opakowania (15g). Jest bardzo wydajny i osobiście miewając brzydkie inne blizny zainwestowałam w niego wierząc w opinie o tym żelu. No i na sobie potwierdziłam jego pozytywne opinie. Nie wydałam na żadną inną maść od razu na dermatix i kupiłam w aptece internetowej 20 zł taniej niż w aptekach "na mieście", oczywiście trzeba sprawdzić żeby nie naciąć się na podróbkę ( w dużych miastach do odebrania osobiście).
KrokodylGiena pomyśl o rehabilitacji czynnościowej u dobrego fizjoterapeuty, masz szansę pozbyć się tych przykrych objawów...Powodzenia :)
Początkujący
02-02-2016, 08:40:54

Dzięki wielkie za odpowiedzi!!!
Przyznam się, że podałem już w lekką paranoję, zwłaszcza jak poczytałem sobie o niedowładach, powikłaniach po operacjach itp... ech... dzisiaj idę do neurologa - zobaczymy co powie...
Pozdrawiam!!!
S.
Początkujący
02-02-2016, 13:06:05

Byłem właśnie u neurologa - stwierdził, że spodziewał się lepszego wyniku, przepisał Zaldiar żebym sobie doraźnie brał i dał skierowanie do neurochirurga - termin mam na 10 marca. Od razu zapytał, czy chcę się operować... ech... Zastanawiam się czy nie iść wcześniej do neurochirurga prywatnie, bo zaraz obok mnie przyjmuje dr Pieniążek - ordynator bytomskiej neurochirurgii - może on coś doradzi...
Pozdrawiam serdecznie!!!
Początkująca
02-02-2016, 17:58:46

Witam.
Tak sobie czytam te informacje i cieszę się,że tu trafiłam - nie jestem sama .
Dołączam do grupy " po operacji C6/C7" :) Operację miałam w lipcu we Wrocławiu w wojskowym ucisk dysku na rdzeń, worek oponowy,i nerw i jest ok. Operacja we czwartek w sobotę wypis a po 3 tyg wróciłam do pracy. W tak zwanym międzyczasie zabiegi i ćwiczenia w domu. Mam jeszcze mały problem z palcem bo drętwieje ale mój neurochirurg mówi że teraz sanatorium i powinno być ok.
Pozdrawiam
Początkująca
02-02-2016, 20:45:43

KrokodylGenia toż jesteśmy ziomkami . U mnie coś drgnęł dostalam skierowanie na radioterapie barkow oba stan zapalny lewą ręką już prawie nie ruszam pozdrawiam wszystkich
Początkujący
03-02-2016, 07:30:45

Witam!!
No i z prywatnej konsultacji nici... dzwoniłem wczoraj wieczorem do dra Pieniążka i okazało się, że odkąd został dyrektorem szpitala musiał zrezygnować z tej prywatnej praktyki :( pozostaje więc czekać do 10 marca... dzisiaj troszkę jakby lepiej - spałem całą noc, wstałem bez bólu i zdrętwień, tylko ten palec wskazujący dalej zdrętwiały... dojechałem samochodem do pracy, na razie da się żyć, no ale nie chwalmy dnia przed zachodem... ech...
Procentowa - Ty też z SY? ;)
Pozdrawiam i życzę udanego dnia!!! :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Reklama: