Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29015)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
23-11-2015, 17:35:39

ANKA z tym usztywnieniem to trzeba uwazac mozesz znacznie oslabic miesnie.To tylko gdy jest konieczność Pozdrawiam
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
23-11-2015, 19:40:22

Zatkanych uszu nie miałam ale za to ból zębów i zatykanie dziurki nosa. Od C4 - C 3 odchodzą też nerwy do twarzoczaszki . Ich ucisk może dawać różne" dziwne " objawy. 😊
Sprawdzę jak jest z uszami i coś napiszę.
Pozdrawiam, Kamila
gość
23-11-2015, 19:51:53

Uszy, szczególnie jedno i przed i po operacji zatykało się ciągle, do tego huk, szum. U mnie tak jak u Ciebie aktywność powodowała nasilenie huku itp. Np. ruchy szyją do dziś potrafią przytkać ucho. Pomógł i pomaga jak objawy wracają fizjoterapeuta.
Pozdrawiam :)
Początkująca
23-11-2015, 19:53:31

Dziękuję Wam;) Gdzieś wcześniej na forum ktoś pisał o takich problemach, ale umknęło mi to.
Niby ja miałam operowane C5/C6/C7. Bądź tu mądry człowieku.
Pozdrawiam,
Dora
Początkująca
23-11-2015, 20:01:44

Dzięki Pawik;) U mnie jest szum i mój własny głos dudni w środku głowy, a jak zatkają się dwa (na szczęście teraz rzadko) mam słabo słyszę co mówią inni. Jest to strasznie męczące;(
Czyli muszę odczekać i dopiero za jakiś czas poszukać fizjo?
Pozdrawiam,
Dora
gość
23-11-2015, 20:17:04

DoRe ja z fizjoterapii korzystałam od razu po operacji (dyskopatia w l-s), mam protezę ruchomą, którą trzeba było ćwiczyć od 7 dnia po operacji. Nie wiem czy musisz czekać, chyba nie....ale to zależy od tego na ile Fizjo się zna itd. A sprawdź czy uszy, brwi masz na jednej wysokości, niech ktoś z tyłu głowy Ci też zerknie. U mnie dochodzi do przesunięcia się tego stawu co ucho łączy i tył głowy (skroniowo-żuchwowy chyba) Praca na nim daje dobre rezultaty. Bywa, że śmiesznie wyglądam bo mam jedno ucho/brew wyżej ;)
gość
23-11-2015, 20:59:16

Tak jak piszesz Pawik wzmożone napięcie po jednej stronie stawu skroniowo- żuchwowego powoduje ucisk na"ucho"- a to powoduje szumy w uszach , ból tej okolicy, trzaski przy otwieraniu ust. Szumy w uszach powodują też uszkodzenia na poziomie C2-C3-C4 . Chociaż są operowane niższe poziomy mogą występować takie objawy bo: Niestety efekt domina , wzmożone napięcie różnych grup mięśni.
Mnie napinają się czasem skronie, pół nosa😊 . Jak rozluźnię - poleżę przechodzi.
Najbardziej wkurza mnie to, że sierpień , wrzesień i pół października było prawie super aż nie poszłam na masaż - i KATASTROFA.
Koniec narzekania.😃
Pozdrawiam, Kamila
Początkująca
24-11-2015, 00:40:50

Owszem, mam jedno ucho tyci niżej(wiem bo okulary krzywo leżą), ale tak miałam od zawsze i w niczym to nie przeszkadzało. Dopiero jak nasiliły się problemy z kręgosłupem doszły problemy z uszami. Na początku było co jakiś czas, potem to już codzienność i teraz po operacji jest dalej podobnie;(
Pawiku, ja mam sztywne implanty i do wizyty w marcu mam nie podejmować żadnych rehabilitacji itp. Dzisiaj jest fatalnie, boli, ciągnie i się zatyka. Do tego nie mogę spać;(
Pozdrawiam wszystkich smacznie śpiących forumowiczów;)
Dora
Początkująca
24-11-2015, 07:47:33

pawik 2015-11-23 21:17:04
DoRe ja z fizjoterapii korzystałam od razu po operacji (dyskopatia w l-s), mam protezę ruchomą, którą trzeba było ćwiczyć od 7 dnia po operacji. Nie wiem czy musisz czekać, chyba nie....ale to zależy od tego na ile Fizjo się zna itd. A sprawdź czy uszy, brwi masz na jednej wysokości, niech ktoś z tyłu głowy Ci też zerknie. U mnie dochodzi do przesunięcia się tego stawu co ucho łączy i tył głowy (skroniowo-żuchwowy chyba) Praca na nim daje dobre rezultaty. Bywa, że śmiesznie wyglądam bo mam jedno ucho/brew wyżej ;)
Pawik możesz rozwinąć temat pracy nad stawem skroniowo-żuchwowym?. mam rózne objawy twarzowo-uszne i ostatnia diagnoza brzmi właśnie ten staw jest za nie odpowiedzialny. Jak go się rehabilituje? Czy tylko fizjoterapeuta czy może jakieś zabiegi (inne).
gość
24-11-2015, 08:37:42

Rzdroj ten staw skroniowo - żuchwowy to m.in. moja branża zawodowa. 😊 Rehabilitacja : laser , masaż mięśni żwaczy, zakaz szerokiego otwierania ust , sprawdzenie wysokości zwarcia / dentysta / , zakaz żucia gumy, szyna relaksacyjna na zęby, eliminacja bruksizmu / zaciskanie i zgrzytanie zębów / . To tak w skrócie. 😃
Dora mnie pomaga na te dolegliwości twarzowe kilkuminutowy gorący prysznic na szyję i barki. Rozluźnia mięśnie. Jeśli nie próbowałaś sprawdź.
Pozdrawiam serdecznie.😊

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: