Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-11-2015, 16:17:56

Większość z nas dyskopatów /z wyłączeniem tych powypadkowych/ ma defekt tkanki łącznej, która buduje elementy elastyczne naszych kręgosłupów. Więc prawdopodobieństwo uszkodzeń na innych poziomach niestety 😔 rośnie. Poza tym po implantacji efekt domina. U mnie też pojawiają się objawy w nogach, które mogą być efektem zmian w lędźwiowym, a których nie było przed katastrofą z szyją. Na razie ćwiczę McKenzie go i mam nadzieję ,że się uspokoi.
Piotr może się uda bez zabiegu.😊
Pozdrawiam. Kamila
Początkujący
21-11-2015, 17:32:00

czyli jeśli komuś dysk wylał się tak jak mi i prawdopodobnie zaczeło sie od mikro urazu bo kiedyś zasnałem za kierownica i przydzwoniłem w słup i nic mi sie nie stało to znaczy ze efekt domina bede miał mniejszy????
Początkująca
21-11-2015, 18:04:13

Witam wszystkich.
Nasz krakowski ZUS to chyba ma mało roboty, dostałam 2 wezwanie na badanie przez lekarza orzecznika na 1 grudnia. Chyba uważają że operacja trzech poziomów kręgosłupa szyjnego to przysłowiowy pikuś. Jestem pełna obaw że już w grudniu wyślą mnie do pracy. Planowałam wrócić w styczniu ale z ZUS-em chyba nie da się nic zaplanować.
Grajur, chyba przeprowadzę się w twoje rejony bo twój ZUS jest jakoś bardziej wyrozumiały. A właściwie z jakich rejonów pochodzisz?
Pozdrawiam Roana
gość
21-11-2015, 18:07:59

Stu procentowej pewności nie ma. Ale wielu pacjentów po wypadkach ma problem w miejscu urazu i po zabiegu dochodzi w miarę szybko do sprawności. W sytuacjach przewlekłych dochodzi do zmian na kilku poziomach w różnym stopniu nasilenia. Wielu z nas to dość młodzi ludzie a z dużymi zmianami zwyrodnieniowymi bardzo często z osłabioną strukturą tkanki łącznej o wiele bardziej podatną na mikro urazy i siły przeciążające np. przez wymuszoną pozycję kręgosłupa w pracy.
Pisząc wcześniej" po wypadkowych" miałam na myśli gwałtowny uraz kręgosłupa w jednym miejscu a reszta zdrowa .
Mam nadzieję,że u Ciebie Cwiety będzie wszystko super. 😃
Pozdrawiam serdecznie.😃
gość
21-11-2015, 18:12:32

Roana ja na zwolnieniu byłam 5 miesiący i ZUS mnie ominął. 😃 zapraszam do Trójmiasta. 😊
Kamila
Początkujący
21-11-2015, 18:19:09

myśle ze u mnie tak jest bo reszta jest w miare troche moze ledzwiowy nie zabardzo ale narazie bez objawów.mysle tez ze u mnie zaczelo sie od tego wypadku. mam najgorszy weekend z zyciu bo musze sie zdecydowac czy dotrzec do szpitala w pn czy nie ..................... z drugiej strony chyba mnie nie ominie ten zabieg wogóle bo z czasem trzeba chyba bedzie sie naprawic ehhhhh, łeb zryty myślami jak pole po orce.....
Wtajemniczona
21-11-2015, 19:43:00

Witam wszystkie szyjki, dawno nie pisałam ale czytam w wolnych chwilach.
Od zabiegu minęło 3 lata, dwa jak pracuję. Jestem z tych co na stół trafiły na cito ( z porażeniem 4-kończyniowym) nie zastanawiam się czy dobrze, że tak długo czekałam, było minęło. Odwieczny dylemat forumowiczów kiedy ?
Grajur, pamiętam jak ja szukałam informacji i nic. Teraz jak przeczytałam, że pakujesz walizy to się zmobilizowałam. Nie wiem czy moje informacje będą jeszcze aktualne, ale myślę , że nic się nie zmieniło. Byłam w Świeradowie w „Wacławie” w sierpniu z prewencji ZUS całe 24 dni. Wacław to budynek stary z dobudówką, a właściwie z łącznikiem (jak oglądałaś zdjęcia to ta część z płaskim dachem. Pokoje o różnym standardzie, ale wszędzie: łóżka, stół, krzesła, komoda i szafa na przedpokoju. W każdym łazienka – jest dobrze. Czajnik, szklanki, talerzyki i sztućce na wyposażeniu, ja miałam jeszcze swoje zawsze się przydadzą. Telewizor za opłatą, parę sztuk. Hotel 5*** to to nie jest, ale jedziesz tam dla rehabilitacji. Duży wpływ na pobyt ma towarzystwo (byłam w 3 szpitalach), jak fajne to czas leci i wracasz do domu. Miałam szczęście być w grupie, którą zawsze było słychać (do 22), byłam najmniej sprawna, ale dzięki nim moja psycha się odbudowała (byłam w lesie na grzybach-istny wyczyn). Mile wspominam pobyt, chociaż jak dla minie bieganie na zabiegi po całym Świeradowie było uciążliwe (byłam w sierpniu).
Parę informacji o zabiegach. W Wacławie jest tylko gimnastyka (ja miałam w Domu Zdrojowym, ale można załatwić z rehabilitantem i poćwiczysz w Wacławie). Łącznikiem przechodzisz na kąpiele radoczynne i inhalacje. Tyle zabiegów na miejscu, reszta w Goplanie, Domu Zdrojowym i Borowinie. Druga strona Świeradowa. Są obok siebie ale musisz wyjść na zewnątrz. Najwięcej zabiegów jest w Goplanie, to baza podstawowa w Świeradowie. Polecam kąpiele świerkowe- są tylko w Świeradowie i borowiny wysokiej jakości, można również skorzystać z okładów parafinowych (spotkałam tylko z Świeradowie). Za Goplaną jest budynek z borowiną, skorzystaj bo warto, nie daj sobie przepisać plastrów borowinowych bo te możesz kupić w aptece, jak w błotku to porządnym. Zabiegi miałam też po południu, ale sporadycznie. Zapakuj dobre buty bo będziesz biegać jak zwariowana, planowanie zabiegów jak dla wyczynowca, pod górkę i z górki. Uważaj na borowinę(nie ma przerwy miedzy zabiegami), rozgrzana biegniesz do Goplany na inne zabiegi, a teraz to raczej ciepło nie będzie.
Jeszcze o posiłkach: można dopłacić do tzw. komercyjnych ale nie polecam bo one wydawane są w Domu Zdrojowym. Proponuję stołówkę w Wacławie, nie jest źle (posiłki dowożone z Domu Zdr.)- czasami chłodne. Jak za mało to do sklepu i lodówka za oknem (lodówek brak). Mam nadzieję że informacje się przydadzą. Życzę udanej rehabilitacji i miłych wspomnień.
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkująca
21-11-2015, 19:48:02

Trójmiasto, z przyjemnością zwłaszcza że pamiętam kolonie w Gdańsku Oliwie w czasach gdy film Seksmisja był wyświetlany w kinach. Oczywiście w Gdańsku go oglądałam pierwszy raz. Pamiętam jak wróciliśmy z kina a dyrektor kolonii stwierdził " Misja wróciła, ciekawe czy seks był". Kocham nasze morze! Pozdrowienia od smoczka wawelskiego.
A co do wagi - stan na dziś to zgubione 2 kg 20 dkg.
Początkująca
21-11-2015, 20:56:34

Dana22
dzięki za informacje, są bezcenne :)
dowiedziałam się, że NFZ gwarantuje w ramach turnusu 21 dniowego "aż" 54 zabiegi, więc przeliczając na dni zabiegowe to ok. 3 dziennie - w tym gimnastyka dla każdego obowiązkowa- czyli żadna rewelacja ;(
zależy mi na borowinie i kąpielach, ale to nie ja decyduję o tym :)
wiem, że nie mam spodziewać się all inklusive, jedzenie nie musi być och i ach- mam zamiar pozbyć się utworzonej oponki :) liczę na doborowe towarzystwo
Roana,
mieszkam na opolszczyźnie, obok urokliwego miasteczka, które ostatnio zasłynęło dzięki jednemu p. posłowi ;)
jak masz planowaną rehabilitację, to zadbaj o wszystkie zaświadczenia, poświadczenia z tych ośrodków- są pomocne
W środę zdam relacje z mojej wizyty w ZUS-ie
Pozdrawiam wszystkich
Forumowicz
21-11-2015, 22:38:33

Kamil dzieki moze bez zabiegu .Sam naswietlam ledzwiowy lampą tak mysle że za ok 10 dni bede wiedzial czy coś się zmienilo....a pojutrze zobacze po rozmowie z ortopeda ze Szczecina...........może bez uda się zobaczzymy.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: