Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
12-11-2015, 16:33:41

czesc wszystkim
Takie zdjecia powinny byc zakazane!!!!!! ;)
troche nowosci z sieci:
http://szczecin.tvp.pl/22146255/pionierska-operacja-na-bol-kregoslupa
cierpiacy-potwierdzam ze pogoda ma wplyw na samopoczucie:( ja wiem kiedy bedzie padac, przed zabiegiem tego nie mialem
swiezaki oszczedzajcie sie
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
12-11-2015, 18:25:32

dzięki Grajur za odp
ja narazie się w miarę dobrze czuję i strach mam coraz wiekszy do zabiegu 1,5 tygodnia
ehhhh sam nie wiem co zrobić
bede chyba myślał po jutrzejszym rezonansie
Grzegorzu powiedz jak Ty funkcjonujesz po?
ile jestes po zabiegu?
jakie rzeczy wykonujesz bez problemu?
poozdrawiam szyjeczki
Początkująca
12-11-2015, 20:11:38

gogole przeczytałam o pionierskiej metodzie operacji kregoslupa, napawa optymizmem ten artykuł :)
Początkujący
12-11-2015, 20:38:32

czesc
po zabiegu funkcjonuje dobrze. Doskwiera mi ledzwiowy, ale pracuje nad tym. Jestem rok po i zabieram sie za energiczne dzialania, bo slaby jestem jak dziecko. Dobrze robią spacery-spacerujcie ile mozecie, pozniej mozna myslec o rehabilitacji jakkiejs konkretnej. Trzeba miec swiadomosc ze po operacji bedzie duzo ograniczen, dobra rehabilitacja na pewno pomoze, ale niestety zdrowi do konca juz nie bedziemy.
Wszystko zalezy od stanu reszty-urazowcy ze zdrowymi kregoslupami wracaja do niemal pelnej normalnosci, ci z patologiami niekoniecznie. Moja refleksja, niezbyt oryginalna, jest taka ze jezeli mozna to nalezy unikac ingerencji tak dlugo jak to jest mozliwe. Oczywiscie jest moment kiedy nie ma innego wyjscia i bez operacji bedzie tylko gorzej-to kwestie indywidualne.
Ja teraz zaczynam probowac roznych rzeczy wzmacniajacych miesnie szkieletowe, bede zdawal raporty co pomoga a co szkodzi, trzeba jednak pamietac ze kazdy ma inne problemy, strukture kostno miesniowa itd i moze byc to niemiarodajne.
Rzdroj czytalem o czyms jeszcze fajniejszym- w berlinie "regeneruja" dyski przez wszczepienie komorek macierzystych....jeden poziom to 3500 euro na razie mnie nie stac ale za pare lat kto wie ile bedzie kosztowalo:)
http://***/forum/metody-leczenia/inne-metody-leczenia/komorki-macierzyste-regeneracja-krazka-mk-3072/page-14
tutaj podaje link do tematu, jak widac zdania sa podzielone
Ale przynajmniej cos sie dzieje w temacie
pozdr
Grzegorz
Forumowiczka
12-11-2015, 20:56:36

grajur 2015-11-10 18:37:41
Chciałabym wrócić do takiej aktywności jak wcześniej - ale bez tych ograniczeń - ale czy to jest możliwe ? Czy już narty, taniec, rower, basen mają pójść w odstawkę? Same spacery czy marsze nie wystarczą mi, biegi niewskazane- to jak tu żyć .....;)
A kilogramy przybywają :(((
Basen jest wskazany, tylko nie odkrytą żabką - polecają nam pływanie na plecach. Biegi nie, za to szybkie marsze tak - spróbuj takiego bardzo szybkiego marszu, to tez wykańcza i to nieźle. Z rowerem musisz sprawdzić - mnie po nim boli, inni czują się super.
A aktywności bez ograniczeń już nie będzie i lepiej tego nie opłakiwać, bo to nie ma sensu. Operacja nie uzdrawia i nie odejmuje lat - ona tylko ma usunąć ucisk nerwu, ale dyskopatii nie uleczy, tego się nie da tak załatwić :). Żartobliwie, to to jest jak usunięcie bolącego zęba - bólu po tym już nie ma ale .... zęba tez nie :) :) :).
A tańce ...... tutaj cię rozumiem :) mnie też ich brakuje. Troszkę się da, ale już nie tak dużo - ręka boli jak ją za długo podnosisz do góry. no cóż, ofiary muszą być :).
Za to teraz jak ci się nie będzie chciało sprzątać to powiesz......... ze nie możesz :).
całuski, Asia
Asia
Forumowicz
13-11-2015, 07:24:30

Witam i pozdrawiam.Swietne zdjęcie-"smaczne' niepowiem dziala na wyobraznie kubków smakowych.Grajur u mnie po zwolnieniu i operacji przybyło 10kg-i od operacji tak zostalo.Marsze i te szybkie to wskazane ale tempo musi być rozsądne.Jak byłem w sanatorium to rechabilitantki kazały mi zwolnić,dalej postarać się o odpowiednie-miękkie-obowie/chodzi o drgania gdy trafimy na twarde podloże.Sauna kozystam z niej ale nie z tej 100stopni tylko 70-60stopni sesje max po15 min.to ze wzgledu na niewielkie nadciśnienie wynikle po operacji-tak już zostało.Rowerem śmigałem cale lato/nie góral/Pozdrawiam WAS BOLEŚNI i PERYSKOP DO GÓRY............piotr M
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
13-11-2015, 07:26:11

Zapomniał bym DZISIAJ mija 3 rocznica PO OPERACJI dokładnie za 5 godzin
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczony
13-11-2015, 09:22:19

Z tymi żelowymi dyskami to jest wielka nadzieja dla nas,na razie nfz nie refunduje ,nadają sie przepukliny od 1 do 4 stopnia no i ciągłość pierścienia musi być zachowana,tutaj jest wszystko opisane http://szpitaleskulap.pl/oddzial-klinika/neurochirurgia-bydgoszcz/zelowe-implanty-kregoslupa/
Początkująca
13-11-2015, 10:04:17

Ciekawa sprawa z tymi żelowymi ;) Skoro jest to zabieg z różnych względów lepszy i tańszy, zarówno dla pacjenta jak i NFZ, to dlaczego go nie refundują?
Skoro wykonuje się go w trybie jednodniowym, to pacjent nie zajmuje długo łóżka w szpitalu, skoro można po nim niemal normalnie funkcjonować to i na L4 pacjent jest krócej. To są same korzyści dla NFZ - więc dlaczego go nie refundują ??
gość
13-11-2015, 10:26:56

Najwyraźniej można zarobić na innych zabiegach dużo lepsze pieniądze, bo jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o.... kasę :(
Cwiety Twój rezonans będzie już zawsze "brzydki", nie sądzę by tam się coś zmieniło... Mój jest obecnie beznadziejny, dużo bardziej niż przed operacją z dużo większymi zmianami i uciskami ale nikt już mnie nie chce operować na cito, łącznie ze mną. Decyzja jak nie stoi się pod ścianą z ogromnym bólem czy złą neurologią jest trudna, ale należy pamiętać, że po operacji już nieodwracalna. Pewnie, trzeba wierzyć że będzie dobrze, bo po co się leczyć. Mi tylko zawsze po głowie krąży myśl, że naście/dzieścia lat temu ludzie byli dużo bardziej czasem "wypadkowi/urazowi/spracowani i nikt im dysków nie wymieniał bo nie było MR. Leczono człowieka ze względu na objawy a nie obraz MR

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: