Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
13-11-2015, 10:50:54

witam serdecznie . na poczatek to musze stwierdzic ze to forum jest prawdziwa skladnica wiedzy . mam problem od wielu lat z kregami szyjnymi przepuklina c6c7 i wypukliny ze wskazaanie do operacji . chcial bym porozmawiac lub popisac z kims kto jest w podobnej sytuacji . najchetniej z kims kto odrzuca operacje jako forme leczenia .. moj gg to ten sam co login troll1377 pozdrawiam cierpiacych i duzo zdrowia
Początkujący
18-11-2015, 10:59:28

Witam. Jestem po operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym (C3-C4 + płytka vectra C2-C5), byłem ostatnio na kontroli po roku od operacji i lekarz powiedział, że mogę powoli wracać do aktywności fizycznej. Planuję zacząć znowu biegać, chciałem się zapytać jak u was wyglądały powrót do sportu po zabiegu, jeżeli oczywiście mieliście zielone światło do tego?
Początkująca
18-11-2015, 20:43:24

Witam wszystkich przed i po.
6 listopada minęło 3 miesiące od operacji i z każdym dniem jest lepiej. W ostatnim moim wpisie narzekałam na ból lewej ręki ale dzisiaj muszę się pochwalić że ból się zmniejszył i na dzień dzisiejszy od około tygodnia nie brałam żadnych tabletek przeciwbólowych. Obecnie znowu się rehabilituje, mam mieć również przyspieszony termin rehabilitacji na oddziale dziennym w Krakowskim Centrum Rehabilitacji - pierwotny termin ustalony jeszcze przed operacją to czerwiec 2016 r.
Widzę, że wszystkie szyjki mają ten sam problem jeżeli chodzi o wagę w tym oszczędzającym trybie życia po operacji. Ja również poczułam, że przybyło mi ze 4 kg co niestety potwierdziła bezduszna waga - tak nawiasem mówiąc długo nie miałam odwagi na nią się wgramolić. Od zeszłego tygodnia wbiłam zęby w ścianę a poważnie zrezygnowałam całkowicie ze słodyczy, ograniczyłam węglowodany, jem więcej owoców i warzyw, mięsko grilluje, oczywiście zmniejszyłam wielkość i częstotliwość posiłków. Takim sposobem pozbyłam się 2 kg. Myślę, że taką formę odżywiania przetrenuję do końca roku - wyjdzie mi to na zdrowie.
Grajur
Jeżeli chodzi o sanatorium to ze względów osobistych nie chciałam żeby mnie wysłali w tym roku. Dwa tygodnie przed operacją zmarł mój tato więc ten czas na L4 poświęcam mojej mamie. Idę sobie na spacerek, wpadam do mamy na kawkę i pogaduchy, wracam spacerkiem do domu - to mój codzienny rytuał.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka Roana
Forumowicz
20-11-2015, 08:03:25

Witam WSZYSTKICH BOLESNYCH.Na mojej wysepce po sztormie nastala cisza no i niebo się klaruje.Ale do żeczy roana z przybieraniem na wadze mamy wszyscy problem .Mój to 10 kg.I tak jest już 3 rok.Ale jestem umówiony do speca od nadwagi bo samo MŻ-to malo.Poza tym szyja się kręci ,ale prawdopodobnie odezwal się lędzwiowy.Jestem 5 dzien na zwolnieniu.Zrobiłem TK za 250 pln,a w poniedziałek do ortopedy,a w drugi poniedzialek na konsultacje.Udalo sie bo TK z nfz-u to za miesiąc a wizyta u ortopedy to styczeń lub luty 2016.Nauczony doświadczeniami -zadzialałem i na swojej drodze spotkalem życzliwych i pomocnych ludzi.Poza tym strach i konsekwencje bólu dodały tez determinacji,a może to falszywy alarm no nic zobaczymy........Pozdrawiam........Piotr M
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
21-11-2015, 05:53:28

witam szyjki
parę informacji przekażę bo dalej nie wiem co robić pełen mętlik w głowie
termin zabiegu przyszły tydzień i dalej pustka w glowie co robic
lekkie podsumowanie zrobie
w sumie byłem u 5 lekarzy 4 neurochirurgów i ortopedy chirurga
najstarszy neuro był nie zdecydowany mało wniósł bo nie miał kompa tylko opisy przeczytał
skolei 3 neuro powiedziało ze zabieg powinien być nie pilny ale szybki z czego tylko jeden mnie zbadał pod wzgledem neurologicznym i nie stwierdził ubytków. pozostałych dwoch rezonans obejrzalo i decyzja.
ogladali tylko pierwszy rezonans bo teraz mam juz dwa zrobione
w tym tyg ortopeda chirurg skoleii zbadał mnie nie stwierdzl zadnych ubytków obejrzał dwa rezonanse z sierpnia i terazniejszy i pwiedział ze on operuje człwieka nie płyte poniewaz ze objawów nie ma to by się jeszcze wstrzymał z decyzja i skontrolował za 2-3miesiace rezoanasem.
porównal te dwa i stwierdził ze na terazniejszym przepuklina z tym sekwestrem się zmniejszyła i zrobiło się trochę miejsca w kanale kręgowym czyli ze ucisk troche mniejszy jest.
powiedział również że miał przypadek co prawda na ledzwiowym ze gosc mia l podobnie ledwo chodzil i wył z bólu ale nie dał sie zoperować i po roku się wchłonęlo wiec moze i u mnie by troche z tym organizm sobie poradził.
jakis specjalnych objawów nie mam czuje ze ze troche pobolewa szyja bark czasami zmrowieje reka i noga ale wszystko jest do wytrzymania, najgorsze sa tylko zawroty przy podnoszeniu głowy.
głowa czasami troszeczkę ćmi nawet nie boli za mocno.
z operować powiedział ze zawsze zdaze a nikt gwarancji i tak nie da co bedzie po czy lepiej czy gorzej, a jesli teraz jakos w miare normalnie funkcjonuje to moze lepiej poczekac....... sam nie wiem
sam nie wiem czy sie teraz decydować skoro nie ma objawów neuro a skoleii kroić się zapobiegawczo i nie wiadomo co bedzie to tez tak jakos nie bardzo mi sie chce.
co o tym sądzicie?
pozdrawiam wszystkich
gość
21-11-2015, 09:32:03

Cwiety już bardziej skonsultowany chyba nie możesz być. Widziałam twoje MRI i wyglądało nieciekawie. Moje było mniej spektakularne ale kazali się operować. 5 miesięcy po jest tak sobie. Nie wiem czy lepiej nawet. W grudniu mam szpital rehabilitacyjny - mam nadzieję że będzie lepiej.😊
Przypadki są różne: 10 lat temu mój mąż wył z bólu tak mu strzelił lędźwiowy - zastrzyki , prochy i leżenie plackiem. Po dwóch tygodniach kiedy już tylko ciągnął stopę - ubytek neurologiczny- zaczął ćwiczenia pod okiem fizjo. Poprawił się - było prawie super. Kiedy neurochirurg zobaczył MRI powiedział że powinien natychmiast być operowany ale NIE LECZY MRI TYLKO PACJENTA i kazał zaczekac. Minęło 10 lat. Jeździ na rowerze i nartach. Jak coś czasem zaboli to Mc Kenzi i ok. 😊
Trudna decyzja cię czeka. Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie.
Kamila
Wtajemniczony
21-11-2015, 10:18:22

Ja doszedlem do wniosku ze po operacji tez wielu rzeczy nie bede mogl robic a nawet wiecej niz przed,wiec narazie mimo ze nieraz boli pracuje ,musze wyksztalcic dzieci a potem bede myslal,medycyna sie rozwija moze bedą lepsze techniki jak i chory system sluzby zdrowia sie zmieni.
Początkująca
21-11-2015, 10:57:31

Cwiety!
Rzeczywiście, przed Tobą bardzo trudna decyzja i nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności mówiąc idź lub jeszcze zaczekaj z zabiegiem. Jest wiele za , ale też bardzo dużo przeciw.
Ja mogę tylko tyle powiedzieć, że gdybym nie podjęła decyzji na tak, to na dzień dzisiejszy nie mogłabym funkcjonować- ale u mnie objawy neurologiczne wręcz galopowały. Teraz jest w miarę o.k., na co dzień żyję bez bólu i parestezji- doszła większa wrażliwość na zmiany pogodowe, no i ABC do stosowania.
Mam nadzieję, że po pobycie w szpitalu uzdrowiskowym w grudniu będzie jeszcze lepiej i w styczniu do pracy.
Decyzja jaką Ty podejmiesz będzie właściwa i potem nie ma co wracać do tego co by było gdyby...
Powodzenia!
Kamila! Zdradź , gdzie w grudniu będziesz w szpitalu ?
Roana!
Cieszę się, że zabiegi pomagają i powoli ustępują wszystkie Twoje dolegliwości - tak trzymaj :)
Rozumiem Twoją decyzję odnośnie sanatorium czy szpitala uzdrowiskowego, czasami trzeba pomyśleć też i o innych i być wsparciem, chociażby przez swoją obecność.
Dino!
Masz rację, że po zabiegu są duże ograniczenia i też są wyższe racje- dzieci :):):) ale....też myślę że przynajmniej służba zdrowie zmieni się na lepsze i nie będzie tyle ograniczeń, limitów, punktów itd. bo oprócz szyjnego mamy też lędźwiowy i piersiowy często też do wymiany ;) prawda Piotrze :)
Powoli pakuję walizę, nastawiam na maxa humor i sprawdzam jak dojechać do świeradowa
... a wcześniej w środę ZUS.....
Do następnego. miłego.....
gość
21-11-2015, 11:42:50

Grajur , będę na drugim końcu Polski )- Szpital Rehabilitacyjny w Jantarze 3 tygodnie. Pozdrawiam. 😊😃
Forumowicz
21-11-2015, 15:18:42

Witam WAS BOLEŚNI.Czekam na wizytę u ortpedy ,a w środę dzwonić będę do neurochirurga ale w dużej mierze zależy od opinii drugiego ortopedy.Mam już opis TK: L5/s1,14,8mm wymiar strzalkowy;L4/L5,wypuklina centralna,wymiar strzalkowy9,5mm,ciasnota wew.kanalowa,ucisk na poziomie korzeni nerwów rdzeniowych obustronne; L3/L4 wypuklina tylna o szerokiej podstawie, wymiar strzałkowy 7,6mm,ciasnota wew. kanałowa,zajęcie zachyłków tylnych,ucisk na poziomie nerwów rdzeniowych obustronne.-to tyle.......CWIETY podpisuję się pod slowami powyżej Twoja decyzja ,apóżniej niema co gdybac coby gdyby.Tak tez jest i ze mną.Do poprzedniej decyzji nie wracam-CZYLI NIE OGLĄDAM SIĘ ZA SIEBIE -bo i po co?Teraz mam kolejne wyzwanie i mało czasu....Powodzenia...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: