Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
26-06-2015, 14:51:12

Kamila bezpośrednio po operacji to ja bez bólu najmniejszego ruchu głową nie mogłam wykonać...miesiąc to nawet izometrii, nic...zastrzyki, prochy...leżenie, spacerek....Spokojnie...na MRI jeszcze pół roku po operacji miałam duży stan zapalny w trzonach i torbiel...Zawroty głowy, szum w uszach mega duży i rwę w ręce w której przed operacją nie miałam...Wszystko się musi ułożyć...Skonsultuj się i czekaj spokojnie, dużżżoooo odpoczywaj w pozycji, która Ci służy...Powodzenia
gość
27-06-2015, 11:28:50

Pawik , dzięki za odpowiedz. Mam nadzieję , że u mnie też się ułoży wszystko. Gdyby tak było od razu po zabiegu to czekałabym aż stan zapalny się wycofa spokojniej. A te wszystkie paskudne objawy pojawiły się po 3 dniach świetnego samopoczucia.
Jeszcze raz dziękuję - widzę światełko w tunelu
gość
27-06-2015, 11:31:30

Jeszcze jedno pytanie : na MRI po zabiegu nie wyszły ci nowe przepukliny na innych poziomach ?
gość
27-06-2015, 15:30:47

Kamila a nie byłas na lekach przeciwbólowych...no bo ja byłam i w szpitalu też czułam się dobrze...a w domu bez kroplówek już źle...Rozważ to...
Pierwsze MRI było tak złe, że ortopeda położył mnie na oddziale by zrobić jeszcze raz kolejne...Miałam inne przepukliny o których wiedziałam że są...nowe nie wyszły ;)
Pomijam fakt, że bywa i tak że jak implant ma dużo metalu to daje artefakty i można się wystraszyć ;)
gość
27-06-2015, 18:02:41

Oczywiście, że byłam na lekach. Z bólem do pewnego momentu można sobie poradzić . Z niedowładami nóg już gorzej. Ta fotka MRI jest powalająca. Kiedy miałaś zabieg i kiedy zaczęłaś normalnie funkcjonować? Ja miałam w planach powrót do pracy od października. Mam nadzieję że mi się uda. 😊
gość
28-06-2015, 09:36:54

Kamila każdy przypadek jest inny i to tym pamiętaj, to tylko forum i większość z nas pisze o swoich doświadczeniach...Ja w zasadzie po to, by Cię uspokoić, że MRI po operacji może mieć różne oblicza (mnie osobiście wystraszono- dziś wiem, że niepotrzebnie), miałam być reoperowana itd. Zaznaczam, że także z powodu złej neurologii (objawy ucisku na rdzeń w badaniu neurologicznym). Niedowładów nóg nigdy nie miałam! Zdjęcia wysłałam nawet do neurochirurga i radiologa z Francji (znajomi), tu też MRI oglądało kilku dobrych specjalistów. Zaufałam tak naprawdę instynktowi i fizjoterapeutom, że najpierw porządna rehabilitacja czynnościowa. Bo zdania co do ucisku na rdzeń i zakresu operacji drugiej były tak podzielone, że trudno uwierzyć....każdy mówił co innego.
Operacja 3 lata temu. Do siebie nie doszłam nigdy...jeszcze... ;) Ale chyba nie z powodu "szyi", choć tak wszyscy twierdzili. Bóle ręki mam do dziś, bywa, że uniemożliwiają mi normalne funkcjonowanie. Od roku jest lepiej (zmieniłam fizjoterapeutę). Ból głowy, lewej ręki (rwa), szyi, w zasadzie nie istnieje...Z prawą ręką jest gorzej, mam problem z łopatką, górnym otworem...No i tego operacja y nie rozwiązała a było to i jest głównym problemem...
Do pracy po operacji wróciłam po 7 tyg. (5 tyg. zwolnienia i dwa urlopu). Takie były zalecenia, mam protezę ruchomą...Ale już 1 dnia wszystkie objawy wróciły, wtedy zaczęło się szukanie przyczyn, MRI itd. Pracowałam non stop 1,5 roku po operacji, obecnie na świadczeniu rehabilitacyjnym. I jak pisałam samo bycie na zwolnieniu nie pomogło ale zmiana fizjo. Zawsze po fizjoterapii było lepiej ale od kilku m-cy objawy zwyczajnie nie powracają, a jeśli coś się wydarzy to 1 wizyta pomaga. Mam zmiany w szyi, więc cudów nie oczekuje, boleć będzie bo ma prawo, ale poprawa jest mega duża.
Powodzenia!
Początkujący
28-06-2015, 11:06:37

Pawik to jest zdjęcie przed czy po operacji bo wyglada jak by ktos zdetonowal tam bombę. Jezeli ktos ma zdjecie przed i po operacji to mógł by tu na forum wrzucić pozdrawiam.
gość
28-06-2015, 11:43:25

Oczywiście, że po operacji ;) Dlatego uprzedzam, że metal (moja proteza jest kobaltowo-tytanowa) daje odbicia pola magnetycznego i bywa że ocena operowanego poziomu jest bardzo trudna nawet dla doświadczonego personelu medycznego :) Na kolejnym MRI obraz jest bardzo podobny a robiony na dobrym sprzęcie, tylko na tk wygląda to lepiej ale wiadomo za pomocą TK oceniamy zrost protezy z trzonami, nie zaś tkanki miękkie ;)
Szoko zapewniam żyję i mam się całkiem nieźle jeśli idzie o szyję ;)
A to sprzed operacji, jak sobie życzysz :)
gość
28-06-2015, 13:04:03

Ja mam implant stały bo z powodu dużych osteofitów się nie kwalifikowałam. Dzisiaj rozmawiałam z moim doktorem zalecił jeszcze sterydy. Kazał zrobić MRI . Idę we wtorek. Od soboty rwa i drętwienie twarzy z tendencją spadkową . Doktor co prawda twierdzi że ta twarz to mu się nie zgadza?....
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź bo to mnie trochę wyciszyło.
Wszystkim życzę zdrówka.
Pozdrawiam, Kamila
Początkująca
06-07-2015, 07:57:37

Witajcie kochani ja trochę z innej beczki , kończy mi się ( 22.08.) całe 12 m-cy świadczeń rehabilitacyjnych które nasze Państwo łaskawie mi przyznało teraz zastanawiam się nad złożeniem papierów na rentę - czy ktoś ma w tej kwestii osobiste doświadczenie co do dokumentów wiem które gdzie co i jak bardziej chodzi mi o to czy w ogóle dają w naszych przypadkach szyjnych ? jak wysoką i od czego to zależy ? na ile :) ? dodatkowo szykuje się z otworzeniem własnej działalności i czy ta ew. renta mi nie zaszkodzi ?
---------------------------------------------------------------------------------- Operacyjnie 04.07.2014 Discectomia C5-C6 i C6-C7 modo Caspar i stabilizator Oba implanty 5mm x 14mm x 11 mm

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: