Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
06-10-2014, 12:50:14

Z tego co pamiętam WHO zaleca (pomijając przypadki pilne- porażenia, niedowłady) 2 letnią rehabilitację zanim pacjent zostanie poddany operacji dyskopatii bo o niej mowa. Jak jest wiemy, chirurdzy rzadko odsyłają lub kierują choćby w rozmowie do dobrego fizjoterapeuty. Rzeczywiście to co zamieściłeś nie wygląda "źle", opis też jest "niezły", ale mleko się rozlało...
Ja bym poszła na konsultację do operatora i spytała czemu boli...Jednocześnie szukaj dobrego fizjoterapeuty, czasem wystarczy kilka wizyt...Napisz skąd jesteś może ktoś Ci kogoś poleci...
Ja reh. zaczęłam 7 dnia po operacji...Czytaj jak pisze Szyjka...Operacja nie uzdrawia trzeba zmienić trochę tryb życia.
Powodzenia
Forumowicz
06-10-2014, 13:40:53

Pozdrawiam was kochane PERYSKOPKI ze słonecznego szczecina.Jeżdzę z żoną i córką po lekarzach badania i wyniki i jeszcze jutro.Mam wolną chwilę czytam forum to i pozdrawia m......Donvito to nie przelewki też tak jak ty dzwigałem na statku różne ciężary,ale 100 kg to przesada-no i 'kotlet' to co narysowałeś poniżej to tak jak zaczątek przekukliny dlatego to bym uderzył do neurochirurga tak na początku........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
06-10-2014, 14:40:03

szyjka74 2014-10-06 10:18:17
Piotruś,
jak dobrze Cię wciąz czytać. jestes naszym Pozytywem Forumowym :) fotka piękna:)
Donvito,
rozumiem, że MRI to sprzed zabiegu?
to, co zaznaczyłeś poniżej, to malutka wypuklinka. jak nie masz objawów nie warto sobie nią zaprzatać głowy.
dziwi mnie bardzo, że tak szybko Cie zoperowano. nie piszesz nic o promieniowaniu do rąk,niedowładach. nie miałes ucisku rdzenia itp. ale cóż, decyzja lekarza. ja mam bardzo mieszane uczucia co do zasadności przeprowadzanych zabiegów na kręgosłupach szyjnych w większości przypadków - chodzi mi o właściwa kwalifikację do zabiegu. dziwi mnie, ze nie byłeś (przynajmniej nic o tym nie piszesz) u terapeuty manualnego. ja bym od tego zaczęła. nie możemy tu podawac linków do stron, bo Mod nas banuje, ale poszukaj sobie dobrego terapeuty manualnego (nie mówię o kręgarzu, tylko o wykwalifikowanym fizjo) i od niego zacznij.
sam doświadcasz tego, ze operacja niekoniecznie przynosi rozwiązanie. co nie znaczy, że nie ma sytuacji, w których jest ona konieczna.
mówi się, że 6 miesięcy to taki czas, w którym kręgosłup się regeneruje po zabiegu. poobserwuj, jakie pozycje/ czynności powodują ból i postaraj się ich unikać. sprawdź, na jakiej poduszce śpisz. ja przed zabiegiem spałam na dobrej profilowanej, teraz śpię prawie na płaską, z malutkim Jaśkiem.
ból przy ruszaniu szyją mam do dzisiaj (zależy, w którą stronę). chrupanie tez. już nie zwracam na to uwagi ;)
Kręgosłup to bardzo wymagający przyjaciel ;) nie martw się! głowa do góry. pisz, czytaj. ruszaj sie dużo, bo siedzenie, szczególnie przy kompie, to zabójstwo dla naszego kręgowego słupa :(
powodzenia!
Witam Cię Szyjka74
Tak , to MRI jest sprzed operacji/zabiegu.
Nie wiem czy ta mała wypuklina nie powoduje bólu w odcinku piersiowym -miedzy łopatkami boli mnie na tej wysokości.
Przed wizytą u doktora konsultowałem objawy u innych lekarzy ale to co oni mówili to już wiedziałem nic nowego nie mówili.Przeszedłem kilka terapii manualnych Mckenziego , czasami po nich gorzej się czułem więc odpuściłem.
Jak byłem u dr.Łątka z opisem i rezonansem popatrzył tylko na zdjęcia i od razu powiedział to co operacja. Dolegliwosci szyjne- ból z prawej strony szyji drętwienie i zesztywnienie wraz z policzkiem . Ból miedzy łopatkami.
głowa : ból od strony potylicy-czoła uczucie drętwienia zesztywnienia –jakby ktoś mi naciagał rozciagał miesnie wewnatrz głowy o bólu głowy nie wspomne.
reka prawa : drętwienie , brak czucia , spadek siły w rece , czasami jakby mogło to by mi wykrecilo by ją
Zalecili mi poduszke profilowana
Początkujący
06-10-2014, 14:46:52

piotr19 2014-10-06 15:40:53
Pozdrawiam was kochane PERYSKOPKI ze słonecznego szczecina.Jeżdzę z żoną i córką po lekarzach badania i wyniki i jeszcze jutro.Mam wolną chwilę czytam forum to i pozdrawia m......Donvito to nie przelewki też tak jak ty dzwigałem na statku różne ciężary,ale 100 kg to przesada-no i 'kotlet' to co narysowałeś poniżej to tak jak zaczątek przekukliny dlatego to bym uderzył do neurochirurga tak na początku........
Początkujący
06-10-2014, 14:49:09

Witam
A co myslicie o tych dwóch zrosnietych kregach ze soba ?
Początkujący
07-10-2014, 08:54:06

Czemu tego człowieka zoperowano?!? Przecież to co widać to zaledwie dwie małe wypukliny!. W tym wieku to pewnie 90% osób takowe posiada.
Szkoda że nie poczytałeś choćby tego forum przed podjęciem tak ważnej decyzji. Wcześniej miałeś szanse na powrót do pełnej sprawności, teraz będzie gorzej bo masz już obce ciało ale to niech wypowiedzą się osoby operowane. Z moich wędrówek po lekarzach wiem żeby sie kwalifkować na operację to trzeba mieć na prawdę duże/mocne objawy.
Początkująca
07-10-2014, 09:18:44

Witam Was znowu chciałam tylko napisać że wezwanie do orzecznika mam na 9.10 wykorzystałam już 6 miesięcy rehabililitacyjnego ,nie wiem co dalej -boli nie mam sił walczyć z tym brałam okresowo myolastam,sirdalud diklofenaki ketonal nie przyniosly poprawy teraz jak nie wytrzymuję biorę poltram combo.Brak motywacji do walki dlaczego umieraja młodsi ode mnie?mam 50+i swoje przeżyłam bólu nie zwyciężę.Przepraszam za zawracanie głowy.Przepraszam
Początkująca
07-10-2014, 10:05:53

Procentowa podziel się proszę jak po wizycie u orzecznika , ja po operacji 04.07 dostałam 4 miesiące ale chcę składać o przedłużenie świadczeń rehabilitacyjnych przynajmniej o kolejne 3 m-ce.Ciekawa jestem czy mi lekarz przedłuży. To pierwsze świadczenie kończy mi się 23.12 wiec w Wigilie powinnam się stawić do pracy - też mają wyczucie czasu :-A jeszcze wlepili mi sanatorium które skończyłoby się właśnie 23.12 , w zależności od tego co zrobi ze mną lekarz będę chciała przełożyć sanatorium na po nowym roku.
Od poniedziałku mam pierwszą rehabilitację po operacji - tak się ciesze już nie mogę się doczekać.
Pozdrawiam wszystkie szyjki z nad zimnego i wietrznego Bałtyku
Początkująca
07-10-2014, 10:41:17

Witam wszystkich. Jestem tu nowa, ale z problemem takim jak wszyscy. Mam stwierdzoną dyskopatię kręgosłupa szyjnego, a po wizycie u neurochirurga zalecenie poddania się operacji na trzech poziomach jednocześnie ( o ile to oczywiście będzie możliwe ). Wskazania do operacji są takie, że na 1 poziomie nie mam w ogóle przestrzeni płynowej, na dwóch pozostałych minimalnie. Jeśli chodzi o dolegliwości to mam codzienny ból głowy. Oczywiście będę konsultować mój przypadek z innym neurochirurgiem ( wybieram się do prof. Podgórskiego ), żeby upewnić się, że ta operacja jest konieczna. Może ktoś poleci mi jeszcze jakiegoś dobrego fizjoterapeutę z okolic Stalowej Woli, ew. Rzeszowa. Anka
Wtajemniczony
07-10-2014, 15:11:35

Donvito szkoda że tu nie zajrzałeś przed zabiegiem.tutaj są na prawdę mądre dziewczyny Ja już byłbym pocięty ze dwa razy ale jeszcze całkiem sprawnie sobie śmigam,lepsze dwa swoje sklapciałe dyski w kręgach niż sztuczne.Boleć mnie boli ale to znaczy że żyjeCi neurochirurdzy tną bez opamiętania nie podoba mi się ten system trochę go przejrzałem liczy się wykonanie planu i kasiora z nfz.A dobra rehabilitacja schorzeń kręgosłupa praktycznie nie istnieje trzeba samemu kombinować,ot Polandia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: