Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
28-09-2014, 05:38:49

Zapomnial bym tez słyszalem o ruchomych z tym mi mówiono ,że to kwestia wieku pacjęta.Niemniej mi te sztywne nie przeszkadzajaruchomość mam bardzo dobrą.Samochód prowadze bez ,żadnych ograniczeń.A te ruchome po 6 latach obrastają i sa nieruchome.......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
28-09-2014, 07:52:48

es7ef - nie martw się.
bardzo dużo ludzi ma męty w ciele szklistym oka. One pływają, widocznie jak poruszasz głową, to siła grawitacji je lokuje w centrum pola widzenia.
Są różne - nitki, kropki - zależy od tego co się tam oderwało lub skrystalizowało. Z wiekiem jest ich więcej. Jako dziecko nie przypominam sobie żebym je miała, no może jak patrzyłam na idealnie czyste niebo to jakaś kropka latała. Teraz mam ich dużo. One z czasem się rozpuszczają i wchłaniają, tyle, ze pojawiają się kolejne.
Czasem, jak jakiś jest wyjątkowo grubaśny i duży, to mi po prostu przeszkadza.
Okulistka nigdy nie martwiła się nimi, podejrzewam, że przy mojej wadzie wzroku nie są nietypowym zjawiskiem. Moja bratowa nie ma wady wzroku i ma dopiero 30 lat a też jej się pierwszy męt pojawił i to na tyle duży, że bała się, że to jakis pasożyt.
Wrzuć w google "męty ciała szklistego" to wyskoczy ci dużo stron na ten temat. Generalnie raczej się tego nie leczy, chyba że jest rozpoznana przyczyna które je powoduje (np.cukrzyca - to leczy się cukrzycę).
Natomiast nikt nie kojarzy mętów z kręgosłupem - nawet nie wiem na jakiej zasadzie mogłoby sie to chociaż minimalnie łączyć. Męty nie pochodzą tylko z wylewów krwi - to też złuszczenia, jakiś wytrącenia chemiczne przy zakłóconej równowadze w żelu ciała szklistego, naprawdę rożne mogą być przyczyny i chyba nawet nie do końca są poznane.
Ale nie dyskopatia.
Asia
Początkująca
28-09-2014, 11:23:01

Hej Piotr. Dzięki za odpowiedź Może masz rację, już męczę się długo, bo od marca, mam dość. Na zwolnieniu jestem od połowy sierpnia, bo w sierpniu byłam w szpitalu rehabilitacyjnym i nic z tego nie wyniknęło. Teraz przeczytałam o nukleoplastyce ale nie wiem, czy to skuteczne. Może nie ma co kombinować za dużo. W każdym razie - Ty jeździsz autem, pracujesz, prawda? i jest w miarę OK...Jak tak dłużej będę się zastanawiać, to może tak być że nawet po operacji nie odzyskam czucia w palcach...
Początkująca
28-09-2014, 12:56:14

buraczek 2014-09-28 09:52:48
es7ef - nie martw się.
bardzo dużo ludzi ma męty w ciele szklistym oka. One pływają, widocznie jak poruszasz głową, to siła grawitacji je lokuje w centrum pola widzenia.
Są różne - nitki, kropki - zależy od tego co się tam oderwało lub skrystalizowało. Z wiekiem jest ich więcej. Jako dziecko nie przypominam sobie żebym je miała, no może jak patrzyłam na idealnie czyste niebo to jakaś kropka latała. Teraz mam ich dużo. One z czasem się rozpuszczają i wchłaniają, tyle, ze pojawiają się kolejne.
Czasem, jak jakiś jest wyjątkowo grubaśny i duży, to mi po prostu przeszkadza.
Okulistka nigdy nie martwiła się nimi, podejrzewam, że przy mojej wadzie wzroku nie są nietypowym zjawiskiem. Moja bratowa nie ma wady wzroku i ma dopiero 30 lat a też jej się pierwszy męt pojawił i to na tyle duży, że bała się, że to jakis pasożyt.
Wrzuć w google "męty ciała szklistego" to wyskoczy ci dużo stron na ten temat. Generalnie raczej się tego nie leczy, chyba że jest rozpoznana przyczyna które je powoduje (np.cukrzyca - to leczy się cukrzycę).
Natomiast nikt nie kojarzy mętów z kręgosłupem - nawet nie wiem na jakiej zasadzie mogłoby sie to chociaż minimalnie łączyć. Męty nie pochodzą tylko z wylewów krwi - to też złuszczenia, jakiś wytrącenia chemiczne przy zakłóconej równowadze w żelu ciała szklistego, naprawdę rożne mogą być przyczyny i chyba nawet nie do końca są poznane.
Ale nie dyskopatia.
Asia
Bardzo Ci dziekuje za obszerną wypowiedz:)
Powiedziala mi okulistka, ze mam męty ale mnie tez boli kregoslup szyjny i glowa i jak mowilam o tym doktor neurolog, oczwyiscie jak juz mialam wynik z rezonanasu i wykazal ze nic nie ma w glowie, Pani doktor powiedziala ze moge miec gdzies ucisk w szyjnym dlatego sie o to pytam czy to mozliwe... Ktos tam wczesniej mi pisal, ze jak jest ucisk na tetnice to moze byc lekkie niedotlenienie mozgu i sie wytraszylam... Ogolnie to mam nerwice i moze juz szukam na sile :( Ja mam takie kropki... Czasem wydaje mi sie ze taki "deszcz tych kropeczek opada"... Wady wzroku jako takiej nie mam. 0,5 na kazde oko myslisz, ze to moze byc przyczyna?? Mylisz, ze okulary cos dadza?? A najlepsze ze juz 3 razy mialam zakrapiane oczy atropina do badania i za kazdym razem tych metow pozniej z 24godziny widzialam mniej... dziwne....
Ja wpisywalam w google, szukalam juz o tych metach rzeczywiscie podobnie to wyglada ale wszyscy pisza ze widza to na niebie a ja to widze wszedzie... idac ulica w sloneczny czy pochmurny dzien tez je widze. W domu tez... Czy to normalne?
Tak naprawde jedna kropeczke zauwazylam jakies 5 lat temu ale rok temu nagle w jeden dzien zrobilo mi sie ich tyle?? czemu tak nagle ?? Mam nerwice lekowa i ataki paniki czy moze miec to jakis zwiazek??
Dziekuje Za pomoc :***
Wtajemniczony
28-09-2014, 13:28:28

maarti 2014-09-25 23:11:14
Hej. Poszukuję dobrego neurochirurga, ze względu na objawy, jakie mam - dość pilnie niestety. Mieszkam we Wrocławiu i tutaj zaproponowano mi wymianę dysków C5/C6 i C6/C7. Ale tylko sztywne stabilizatory (innych raczej nie robią). Z drugiej strony - niektórzy mówią, że sztywne są całkiem dobre i sprawdzone, natomiast ruchome dają różne dziwne objawy.
Rupafin - gdzie miałaś i przez kogo robioną operację? Bardzo proszę o kontakt - tu na forum lub na maila: maw11@op.pl
W ogóle poszukuję neurochirurga - może być tez Warszawa albo okolice Gdańska. Czy ktoś coś słyszał o dr Grzegorzu Jastalskim - operuje w Elblągu. Albo może ktoś był operowany w Opolu?
Z góry dzięki wielkie za wszystkie informacje
My ostatnio mamy dobre doświadczenia z jednym z Toruńskich neurochirurgów. Podajesz różne lokalizację wiec może i ta jest dobra. Nie wiem czy można podawać tak na forum nazwiska także jakby co proszę o wiadomość. Pisząc dobre doświadczenia mam na myśli trudnych pacjentów, którzy trafiali do nas np po poprzednich operacjach (nie koniecznie udanych) gdzie wiedzieliśmy źe nawet nasze metody fizjo terapeutyczne będą niewystarczające. Pozdrawiam Marcin
amsiedlaczek.pl Gabinety nowoczesnej fizjoterapii Bydgoszcz / Żnin
Wtajemniczona
28-09-2014, 14:36:08

Cześć Martii,
mogę Ci polecić świetnego neuro z Torunia własnie. jeden z wrocławskich neuro wszczepił mi za dużego impla i miałam bardzo duże dolegliwości po zabiegu. nie znalazł rozwiązania. nie wiem - nie chciał, czy nie wiedział. nie będę oceniać.
pomógł mi jeden neuro z Torunia. facet bardzo bystry, świetny diagnosta. dobry operator. u mnie jest duża ulga. Doktor wyraził zgodę na podanie jego nazwiska. nazywa się Tomasz Tykwiński. namiary znajdziesz w necie.naprawdę polecam :)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczona
28-09-2014, 20:39:13

Witam Wszystkich tych co mnie pamiętają i tych co nie! I Pana Marcina też Jestem po kolejnym pobycie w Krojantach- i jest super szczęśliwie migam się od operacji mimo modelowania rdzenia... czuję się rewelacyjnie zwłaszcza po seansach w kriokomorze i towarzystwie optymistycznych dyskopatów no i rzecz jasna codziennie cwiczę nie tylko Mc Kenziego..
Pozdrowionka
Ela
Początkująca
30-09-2014, 07:41:22

dzień dobry w moich ostatnich dniach na zasiłku rehabilitacyjnym(czekam na kolejną komisję zusu) ogólnie to juz się załamałam,znów nie pamiętam dnia bez bólu kręgosłupa ,lewej ręki, drętwienia obu rąk .Dalej mam kłopoty z nalaniem sobie wrządku do szklanki litrowy czajnik jest dla mnie TAKI cięzki.Głową nie umiem skręcić w lewą stronę w prawo jeszcze jako tako.Czuję jakby mi ktoś wlewał bardzo ciepły ołów w kręgosłup i lewą rękę.Odczuwam ciężar na karku i ciepło bardzo ciepło. Na dodatek w piersiowym czuję jakby ktoś z całej siły uderzył mnie kamieniem albo pieścią to nie zawsze ale raz na dzień taki ból do półgodziny Boję się ze "poszedł "następny odcinek.A pamiętam słowa operatora że bał się więcej ruszyć.Znów nachodza mnie poważne myśli by popelnić samobójstwo nie czuć bólu.Nie walczyć poddać sie
gość
30-09-2014, 10:27:51

Moja droga, procentowa ;)
Dokładnie to co nam napisałaś powiedz lekarzowi na komisji, i jak Cię uważnie nie wysłucha to spytaj go, jak żyć ? Z tego co piszesz to sytuacja jest naprawdę poważna, ale myśli samobójcze odganiaj od siebie, są jeszcze inne sposoby rozwiązania problemu, odwołania, sądy ZUS i nawet petycja do ministra ;)
A tak na poważnie, nie poddawaj się i walcz !!! Jeśli będzie trzeba to pisz wszędzie żeby mieć zasiłek lub rentę, a my będziemy Cię wspierać, i głowa do góry !
Powodzenia :)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Forumowiczka
30-09-2014, 18:10:32

es7ef
nie potrafię ci powiedzieć skąd ci się robią męty - bo jak sama przeczytałaś w necie - tak do końca, to nie wiadomo, dlaczego sie nam to w ciele szklistym wytrąca. A z tym niebem to jest tak, ze jak męty są malutkie i "chude" to faktycznie, żeby je zobaczyć trzeba spojrzeć na coś jasnego i gładkiego. A jak sa grubaśne - a ja czasem takie też miewam, to nawet gazetę czytać przeszkadzają, bo potrafią trochę zamazać literki.
procentowa - jeżeli faktycznie masz depresję, to zwróć się po pomoc do lekarza, bo bez tabletek ciężko jest stanąć samemu na nogi. Depresję trzeba normalnie leczyć. A jeżeli tylko masz słabszy dzień, to powiem ci, że ja od soboty totalnie zmieniłam postrzeganie świata. Byłam na pogrzebie znajomej - młoda kobieta, 3 dzieci w wieku szkolnym. Niestety przegrała walkę z rakiem. Widziałam jej dzieci, słyszałam przemówienie męża na koniec mszy i powiem wam jedno: naprawdę dziękuję Bogu, że mam tylko dyskopatię i te kilka chorób, z którymi tez się męczę, a nie coś poważniejszego. Całą sobotę chodziłam zapłakana, tak emocjonalnie przeżyłam brak mamy dla tych dzieciaczków. Ja tez mam dzieci. Inna moja koleżanka z pracy zmarła nagle po 30-tce pozostawiając dwulatka. Cieszę się że ja żyję. Naprawdę nie jest to ważne, że żyję z dyskopatią. Czasem zaboli, nie wszystko mogę zrobić, mam dużo ograniczeń. No właśnie - dużo, czy mało?. To naprawdę zależy od punktu "siedzenia". Jak będę się wpatrywać w młodych zdrowych ludzi, to będę się czuć jak kaleka. Ale jak spojrzę tam, gdzie się nie udało, to czuję się jak samo szczęście. lubię się czuć dobrze, więc nie będę się porównywać z tymi młodymi zdrowymi :) :)
tak więc sama sobie powtarzam jak mantrę codziennie i wam też to gorąco polecam - trzeba się cieszyć z tego co sie ma, a nie skupiać na tym, czego się nie ma. Jak się myśli tylko o tym, co się w życiu popsuło, to smutek sam się nakręca i można wpaść w wielkiego doła.
Trzymam kciuki za ciebie, żebyś przestała się dołować, a na początek idź naprawdę do lekarza. Spróbuj zażywać tabletki, może faktycznie dopadła cię depresja.
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: