Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-10-2014, 10:38:26

Witajcie bólowi i ci którym ból już jest obcy komisji Zusowskiej nie miałam 9.10 ponieważ lekarz się rozchorował mam ofertę pracy na umowę i chyba zrezygnuję z zusu no moze lekarz przyjmujący mnie nie przyjąć choć pracodawca wie ze jestem po operacji kręgosłupa ,ale przyznam że nie umiem znalezc na forum jak pomóc sobie w bólach zrostów operacyjnych i całej krtani podpowiedzcie coś to juz 6 miesięcy od operacji a ja jem papki bo nie umiem przełykać no i boli
Wtajemniczona
13-10-2014, 16:01:15

Hej Szyjki!
Czytam sobie zaległości i co widzę śliczny kręgosłup Donvito
Myślę sobie, że ten implant to dr mógł założyć tylko na poziomie zrośniętych kręgów? Bo gdzie indziej? Chyba nie tam gdzie mała wypuklinka? Napisz Donvito bo ciekawi mnie to, albo jeszcze lepiej wklej zdjęcie pooperacyjne.
Małgosia pewnie sobie pomyślała to co ja, co oni Ci operowali biedaku i po co?????
Osobiście jestem posiadaczką kilku wad rozwojowych kręgosłupa, min. mam zrośnięte kręgi. Ciężko to się rehabilituje, ale dobry fizjo może pomóc. Mogę coś podpowiedzieć.
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
13-10-2014, 21:00:20

Szkoda kolegi, nawet dziś poruszałem ten temat z fizjot. faktycznie to chyba był przypadek o jakim pisał Dino, neuro wyrabiał plany NFZ :(
Wtajemniczona
13-10-2014, 21:54:46

obawiam się, że jak jakiś neuro odkryje nasze forum to napisze wniosek, zeby je zamknąć w trybie natychmiastowym ;) bo robimy im krecią robotę.
ale, żeby to każdy przedimplant to wiedział...
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczona
14-10-2014, 10:27:15

A i co ciekawe to Dino też miał być operowany przez tego samego doktorka Lubi chłopina implanty wstawiać....
Tylko, że potem to pacjent ma prawdziwy problem, bo poprawiać nie ma kto.
Donvito rozglądaj się za dobrym fizjo. To są prawdziwi magicy w sprawach bólowych. Tu na forum jest trochę ludzi którzy mają swoich sprawdzonych. Popytaj może z Twoich okolic ktoś jest
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
14-10-2014, 19:56:36

Witajcie, wypowie się ktoś może o moim opisie? Wiem, że poziom nie ten-bo piersiowy, ale mam opis rezonansu i nie wiem co dalej- na poziomie Th9-1o duża pośrodkowo-prawoboczna wypuklina krążka m-k, która uciska worek oponowy i zwęża prawy zachyłek boczny kanału kręgowego.
na poziomie TH8-9 nieduża pośrodkowa wypuklina krążka m-k, która modeluje worek oponowy.
Na poziomie TH 11-12 niewielka dwuboczna wypuklina krążka m-k, która zwęża nieznacznie oba otwory międzykręgowe na tym poziomie.
Degeneracyjne obniżenie wysokości i sygnału z krążka m-k TH11-12.
Guzki Schmorla dolnych kręgów piersiowych.
Poza tym ok.
Mam jeszcze wypuklinę centralną C4-C5 I C5-C6 ucisk worka oponowego.
Chodzi mi o piersiowy-ból oprócz szyjnego, bo też jest, rwa barkowo-ramienna, blokada działała 4 miesiące- pleców żyć nie daje, boli jak stoję, leżę, chodzę, jakbym miała wbity kołek w plecy, tak, że aż ciężko nieraz oddychać. Neurolog stwierdziła, że odcinka piersiowego się nie operuje. Czy rzeczywiście tak jest/ W listopadzie mam rehabilitację, ale ona prawie wogóle nie pomaga
Pozdrawiam
Wtajemniczona
14-10-2014, 20:32:06

Procentowa,
Z tego co pamiętam byłaś operowana w podobnym czasie jak ja. Też po operacji wytworzyły mi się zrosty, u mnie w miejscu gdzie był dren. Zrosty podciągały przy przełykaniu i miałam wrażenie że nie dam rady połknąć. Operator zlecił mi 5 tygodni po zabiegu zabiegi laserowe na bliznę (20 zabiegów) tylko nie takich standardowych ale stosowanych w dermatologii. Masowałam bliznę żelem silikonowym i "bawiłam" sie nią rozciągając na wszystkie strony. Rehabilitant pokazywał mi jak to robić. Niestety 2 miesiące po zabiegu nadal blizna podciągała i dr zadecydował, że uwolni zrost operacyjnie. Maleńkie nacięcie w miejscu podciągającej blizny i przez to nacięcie wprowadził narzędzia i rozdzielał zrośnięte powięzi. Zabieg nazywał się: plastyka powięzi szyi. Dwa maleńkie szwy plastyczne założone na 4 dni a potem stripy na 4 dni. Teraz nie ma śladu.
To moja szyja 6 miesięcy po zabiegu

Może w twoim przypadku wystarczą masaże blizny i rozciąganie, ale jeśli zrosty są głęboko to nie wiem.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
14-10-2014, 20:48:24

Aga 40, skąd jesteś?
na moje oko tragedii nie ma nie znam się na piersiowym, ale w przełożeniu na szyję to byłaby sprawa dla manualnego. doświadczenie pokazuje, ze rehab.na NFZ niewiele pomaga, chyba, że trafisz na ludzi z charyzmą. nie masz ucisku na rdzeń ani na korzenie - tyle wynika z opisu. piersiowy potrafi bolec też od szyjki - u mnie tak było po drugim zabiegu. manualny uwolnił ten ból :)
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Początkujący
14-10-2014, 21:16:57

Masz typowego scheuermanna, no może nie tyle typowego bo w piersiowym podobno rzadko tworzą się nawet wypukliny, ja o szyi dowiedziałem się podczas MRI pierwsiowego na scheuermanna, i pierwsiowy mam mocno zaniedbany, garbus jestem i poza dehydratacja, guzkami schmrola to nie mam wypuklin zdziwiony jestem, Ty masz ale tak jak szyjka mówi bez ucisku, więc dobry fizjio i trzymanie prostej postawy. Nic więcej nie zrobisz, operacje na piersiowy są trudne i mega rzadkie, a jak już tam grzebią to wstawiają jakieś druciska ;D
Początkująca
15-10-2014, 05:41:30

Witam Dziękuję "Rupafin" za rady masowania szyjki i za zdjęcie .Ja swojej szyi nie mogę dotykać jest przewrażliwiona mam nawet problem z myciem jej ale nie dostałam żadnych zalecen co do rozruszania jej a dalej mam zdrętwiałą jak po wyrwaniu zęba szczęka .Muszę jednak spróbować sama ją rozruszac .Zus mam 17.10 ale nie wierzę ze orzecznik przedłuzy rehabilitacyjny miałam 6 miesięcy poza tym przy mojej leczonej depresji od przeszło 2 lat znalazłam pracę o ile lekarz medycyny pracy dopuści ale to praca w ochronie więc nie muszę dzwigać i zbytnio obciązać szyjnego praca po 12 godz. stojąco siedząco chodząca tyle że nie ma 35 godzinowego tygodnia pracy a norma miesięczna to 204 godz.ale nie muszę sprzątac biur czego juz nienawidzę i ponoć według ostatnich pracodawców nie umię (jakieś nie wytarte na błysk biórko czy ślad buta na kafelkach na podlodze eliminowały mnie z owej pracy)albo rzeczywiście nie umiem albo *** pracodawca.Sama nie wiem co robic dalej

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: