Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
30-09-2014, 20:26:57

Hej hej Szyjki
To znowu ja
Tym razem po komisji w zusie.
NIE UZNANO mi wypadku przy pracy???
Mimo, że to właśnie szanowny zus wezwał mnie na kontrolę i uznał mój
wypadek przy pracy za wypadek przy pracy i nawet płacił mi 100 %
chorobowe
Do pzu już złożyłam odwołanie. TERAZ
czas na zus.
Płacę składki do tych instytucji 18 lat
teraz zbieram plony
Wiecie, tak sobie myślę, że jeżeli dożyję emerytury (67 lat),to jej też nie dostanę,
bo tam chyba jakaś masakryczna nędza
musi być, skoro sami odwołują swoje
decyzje.
Grunt, że kręgosłup grzecznie słucha właścicielki i pomaga zarabiać na chlebek. Cieszę się, że wróciłam do
normalnego życia. Miło jest z powrotem
jeździć na rowerze, czy planować wyjazd
narciarski
Pozdrawiam Wszystkie Szyjki
P.S.
Do osoby która szuka lekarza wstawiającego implanty ruchome. Mam kontakty do 2 warszawskich neuro którzy to robią. Sama taki mam i póki co nic mi nie zarasta
Służę info
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
01-10-2014, 15:22:32

Witam,
Pawik dzięki za namiar na p. Macieja B. bardzo sobie chwale wizytę, wszystko dokładnie sprawdził, dał mi zielone swiatło na drążki, i nawet biegać mogę spróbować, dziś byłem :D
pokazał mi ciekawe ćwiczenie które trwa 1min i na prawdę pozwala rozładować napięcie w szyi :D
za tydzień idę na 3 spotkania w celu nauki ćwiczeń stabilizujacych i wyrabiających miesnie szyui bo są słabe :D
Świetnie ze mamy takich profesjoinalistów w PL
przerpaszam za bledy ale mam rekę w gipsie :P
gość
02-10-2014, 06:25:43

harii cieszę się, a Pan Brożyński to mega Fizjo i forum Fizjokliniki również, dużo dobrych, merytorycznych informacji.
Pozdrawiam Was Wszystkich :)
Forumowicz
03-10-2014, 05:04:58

Witam wszystkie PERYSKOPKI u mnie bez zmian niema szaleństwa daję rade.Teraz szybkie marsze z żoną nad morze do wiatraka i z powrotem to jakieś 5-6 km.Świetna terapia.Maarti w tym masz racje trzeba podjąć jakąkolwiek decyzję by nie bylo za póżno.....dasz radę.......Procetowa..
łatwo sie poddać.......trzeba walczyć choćby na czworaka...no i mówic o tym co i jak czujesz bo bez tego to jak bomba z opóżnionym zapłonem....WALCZ.....raz jeszcze ..WALCZ.....Pozdrawiam WSZYSTKICH WALCZĄCYCH......moc wytrwalości i sił dla WAS..........piotr z wyspy........
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
04-10-2014, 20:30:12

Witam Forumowiczów
Od ponad 4 miesięcy czytam wasze forum , od tego czasu zaczęły się moje problemy szyjne.
W skrócie : podczas pracy podniosłem ciężkie skrzynki około 80-100 kg i przeniosłem na wózek około 0.5 metra podczas przenoszenia poczułem ból w szyj - karku tak jakby coś - trzask, chrupniecie po jakimś czasie ból minął , sytuacja się znowu powtórzyła po jakiś 2 tyg.znowu skrzynki (po prostu zapomniałem o tamtej sytuacji i znowu ból , wtedy to już pomyślałem że to już nie żarty , ból się pojawiał przy zgięciach głowy w dół jak przy prostowaniu (strzykało w karku jakby coś przeskakiwało) i tak samo jak głowę odchylę do tyłu. Szybka reakcja i po 3 dniach rezonans i opis.
Wynik rezonansu , Opis
Badanie MR kr.szyjnego wykonano w sekwencji SE/T1 i T2 , STIR w płaszczyznach strzałkowych w sekwencji 2D MERGE w płaszczyznach poprzecznych.Grubość warstwy 4 mm
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej.
Wrodzona anomalia układu kostnego pod postacią niepełnego bloku kostnego kręgów C6 i C7 w zakresie kolumny środkowej i tylnej , z obecnością szczątkowego krążka międzykręgowego.Zmiany degeneracyjne w trzonach kręgów szyjnych o typie zwyrodnienia tłuszczowego a także początkowe , zwyrodnieniowo-wytwórcze na ich krawędziach przednich.Krążki międzykręgowe odcinka szyjnego kr.wykazują niewielkie obniżenie intensywności sygnałów w sekwencji SE/T2 jak w przypadku rozpoczynających się zaburzeń uwodnienia.
Na poziomie C5/C6 widoczne jest niewielkie, obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego typu BULGING, bez cech uszkodzenia pierścienia włóknistego w części tylnej ,
powodujące niewielkie zwężenie przestrzeni płynowej przed rdzeniowej , ucisk worka oponowego bez cech ucisku rdzenia kręgowego.
Rozpoczynające się zaburzenia dehydratacyjne krążka międzykręgowego odcinka szyjnego.
Objawy brachialgii obustronnej.
Przepuchlina tylna krążka międzykręgowegoC5/C6 bulging.
Po 2 tyg. wizyta u doktora D.Łątki w Opolu i decyzja operacji.
Data operacji 03.07.2014
Zastosowanie leczenia : Mikrodyscektomia i artroplastyka -C5/C6 NuNec 5M (PIONIER) - IMPLANT RUCHOMY
Po operacji minął ból z prawej strony szyj , ale doszły inne bóle, cały kark boli w dół boli w odcinku piersiowym boli w lędzwiowym , ból przy zgięciu szyji w dół i ból przy prostowaniu.
przy obrocie szyją słychać :
trzask, chrupniecie, scieranie podczas wykonywania ruchów szyja , bez tabletek się nie obejdzie,
Doradzcie co mam robić 3 miesiące już po operacji a mnie nadal boli
Załączam zdjecia
Początkujący
04-10-2014, 20:33:59

Witam ponownie
A o to wstawiony implant , zdjęcie poniżej
gość
06-10-2014, 06:51:17

donvito, to jest MRI sprzed operacji?
Przed zabiegiem nie miałeś rehabilitacji czynnościowej/terapii manualnej?
Co dziś mówi dr Łatka? Czy obecnie korzystasz z wizyt u fizjoterapeuty?
Dla mnie od tych pytań należy zacząć.
Posiadam prawie identyczny implant :)
Początkujący
06-10-2014, 07:59:52

pawik 2014-10-06 08:51:17
donvito, to jest MRI sprzed operacji?
Przed zabiegiem nie miałeś rehabilitacji czynnościowej/terapii manualnej?
Co dziś mówi dr Łatka? Czy obecnie korzystasz z wizyt u fizjoterapeuty?
Dla mnie od tych pytań należy zacząć.
Posiadam prawie identyczny implant :)
Witam Pawik
Tak to jest MRI z przed operacji.
Miałem mckenziego masaże ale to nie pomagało , gorzej się po tym czułem ręce mi drętwiały i na potylicy czułem ból, więc zaprzestałem. Czekam na rezonans/tomograf
Nie rozmawiałem z dr. Łatka.Nie korzystam z wizyty u fizjoterapeuty , nie chcę tego ruszać puki nie wiem co tam się dzieje ,żeby tego nie pogorszyć.Chciałbym jak najszybciej wrócić do sprawnosci sprzed wypadku tylko nie wiem czy to jest możliwe?
Pozdrawiam
Wtajemniczona
06-10-2014, 08:18:17

Piotruś,
jak dobrze Cię wciąz czytać. jestes naszym Pozytywem Forumowym :) fotka piękna:)
Donvito,
rozumiem, że MRI to sprzed zabiegu?
to, co zaznaczyłeś poniżej, to malutka wypuklinka. jak nie masz objawów nie warto sobie nią zaprzatać głowy.
dziwi mnie bardzo, że tak szybko Cie zoperowano. nie piszesz nic o promieniowaniu do rąk,niedowładach. nie miałes ucisku rdzenia itp. ale cóż, decyzja lekarza. ja mam bardzo mieszane uczucia co do zasadności przeprowadzanych zabiegów na kręgosłupach szyjnych w większości przypadków - chodzi mi o właściwa kwalifikację do zabiegu. dziwi mnie, ze nie byłeś (przynajmniej nic o tym nie piszesz) u terapeuty manualnego. ja bym od tego zaczęła. nie możemy tu podawac linków do stron, bo Mod nas banuje, ale poszukaj sobie dobrego terapeuty manualnego (nie mówię o kręgarzu, tylko o wykwalifikowanym fizjo) i od niego zacznij.
sam doświadcasz tego, ze operacja niekoniecznie przynosi rozwiązanie. co nie znaczy, że nie ma sytuacji, w których jest ona konieczna.
mówi się, że 6 miesięcy to taki czas, w którym kręgosłup się regeneruje po zabiegu. poobserwuj, jakie pozycje/ czynności powodują ból i postaraj się ich unikać. sprawdź, na jakiej poduszce śpisz. ja przed zabiegiem spałam na dobrej profilowanej, teraz śpię prawie na płaską, z malutkim Jaśkiem.
ból przy ruszaniu szyją mam do dzisiaj (zależy, w którą stronę). chrupanie tez. już nie zwracam na to uwagi ;)
Kręgosłup to bardzo wymagający przyjaciel ;) nie martw się! głowa do góry. pisz, czytaj. ruszaj sie dużo, bo siedzenie, szczególnie przy kompie, to zabójstwo dla naszego kręgowego słupa :(
powodzenia!
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Wtajemniczona
06-10-2014, 10:42:40

Donvito,
Po operacji portrzebna jest jednak rehabilitacja, nawet jeśli ma się implanty ruchome. Choć niektórzy lekarze uważają, że przy ruchomych to już nic nie potrzeba. Ja też mam ruchome, na dwóch poziomach. Rehabilitację zaczęłam po 4 tygodniach od zabiegu i po 3 miesiącach od zabiegu wciąż na nią chodziłam. Jak piszą inni, dobry terapeuta manualny jest potrzebny. Po zabiegu mięśnie są sztywne i przez to ruchy głową utrudnione mimo, że kołnierza nie nosiliśmy. Mnie rehabilitacja bardzo pomogła i teraz jak przesadzę to też korzystam z pomocy rehabilitanta.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: