Witam Forumowiczów
Od ponad 4 miesięcy czytam wasze forum , od tego czasu zaczęły się moje problemy szyjne.
W skrócie : podczas pracy podniosłem ciężkie skrzynki około 80-100 kg i przeniosłem na wózek około 0.5 metra podczas przenoszenia poczułem ból w szyj - karku tak jakby coś - trzask, chrupniecie po jakimś czasie ból minął , sytuacja się znowu powtórzyła po jakiś 2 tyg.znowu skrzynki (po prostu zapomniałem o tamtej sytuacji i znowu ból , wtedy to już pomyślałem że to już nie żarty , ból się pojawiał przy zgięciach głowy w dół jak przy prostowaniu (strzykało w karku jakby coś przeskakiwało) i tak samo jak głowę odchylę do tyłu. Szybka reakcja i po 3 dniach rezonans i opis.
Wynik rezonansu , Opis
Badanie MR kr.szyjnego wykonano w sekwencji SE/T1 i T2 , STIR w płaszczyznach strzałkowych w sekwencji 2D MERGE w płaszczyznach poprzecznych.Grubość warstwy 4 mm
Zniesienie fizjologicznej
lordozy szyjnej.
Wrodzona anomalia układu kostnego pod postacią niepełnego bloku kostnego kręgów C6 i C7 w zakresie kolumny środkowej i tylnej , z obecnością szczątkowego krążka międzykręgowego.Zmiany degeneracyjne w trzonach kręgów szyjnych o typie zwyrodnienia tłuszczowego a także początkowe , zwyrodnieniowo-wytwórcze na ich krawędziach przednich.Krążki międzykręgowe odcinka szyjnego kr.wykazują niewielkie obniżenie intensywności sygnałów w sekwencji SE/T2 jak w przypadku rozpoczynających się zaburzeń uwodnienia.
Na poziomie C5/C6 widoczne jest niewielkie, obwodowe uwypuklenie krążka międzykręgowego typu BULGING, bez cech uszkodzenia pierścienia włóknistego w części tylnej ,
powodujące niewielkie zwężenie przestrzeni płynowej przed rdzeniowej , ucisk worka oponowego bez cech ucisku rdzenia kręgowego.
Rozpoczynające się zaburzenia dehydratacyjne krążka międzykręgowego odcinka szyjnego.
Objawy brachialgii obustronnej.
Przepuchlina tylna krążka międzykręgowegoC5/C6 bulging.
Po 2 tyg. wizyta u doktora D.Łątki w Opolu i decyzja operacji.
Data operacji 03.07.2014
Zastosowanie leczenia : Mikrodyscektomia i artroplastyka -C5/C6 NuNec 5M (PIONIER) - IMPLANT RUCHOMY
Po operacji minął ból z prawej strony szyj , ale doszły inne bóle, cały kark boli w dół boli w odcinku piersiowym boli w lędzwiowym , ból przy zgięciu szyji w dół i ból przy prostowaniu.
przy obrocie szyją słychać :
trzask, chrupniecie, scieranie podczas wykonywania ruchów szyja , bez tabletek się nie obejdzie,
Doradzcie co mam robić 3 miesiące już po operacji a mnie nadal boli
Załączam zdjecia