Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
13-09-2014, 18:51:04

Januszku a co słychać u Zosi?
a co u Ciebie?
Ja pracuję, czasem mi dyskopatia dokucza (mniej lub więcej), czasem jest w miarę dobrze, czasem bardzo dobrze :).
Czyli taki standard dla przeciętnego dyskopaty.
Teraz martwią mnie inne problemy zdrowotne. Mam nadzieje że i te inne opanuję na tyle, że przestanę o nich tak często myśleć, jak na początku - kilka lat temu - o moim kręgosłupie.
Asia
Wtajemniczona
13-09-2014, 23:37:48

Witam,
Trochę sie zapuściłam na forum przez te wakacje, ale już nadrobiłam zaległości w czytaniu i jestem na bierząco
Dudek113
Miałam tak jak Ty, ból barku i słabnięcie prawej ręki. Ja rehabilitajcę zaczynałąm 4 tygodnie po operacji. Operator i rehabilitant stwierdzili że to od wzmożonego napięcia mięśni przykręgosłupowych i obręczy barkowej. Troche pracy rehabilitanta i ręka wróciła do normy. Zwróć uwagę, czy nie unosisz odruchowo ramienia do góry i do przodu, bo ten ruch (często nieświadomy) u mnie wyzwalał najsilniejszy ból. Ramię w dół, a łopatkę jakbyś chciał schować do tylnej kieszeni w spodniach (nie ściąganie łopatek, tylko w dół i do tyłu. Ja jestem pół roku po zabiegu, ale czasem jak się zapomnę, albo coś niosę i unoszę ramię to ból wraca. Od czasu do czasu odwiedzam rehabilitanta, bo jak zbyt długo posiedzę przy kompie, to mięśnie szyi i barków sztywnieją. A on zawsze pomoże. Twoja rehabilitacja pewnie będzie inna, bo ja kołnierza nie nosiłam, ale problemy z bólem barku są częste. W zasadzie to już zaraz po operacji prawy bark bolał bardziej (dr ostrzykiwał mi mięsień nadgrzebieniowy jakimiś lekami na drugi dzień po operacji, ale efekt był krótkotrwały), ręka osłabła tak dopiero po miesiącu.
Poza tym pływam w tym żabką (ale krytą) kraulem i na plecach, jeżdzę na rowerze (ale zamieniałam MTB na miejski z amrtyzatorami w sztycy, siodełku, i na przednim kole) chodzę z kijkami. Bieganie jeszcze sobie darowałam Okna już myłam i nic się nie działo. Generalnie najgorzej jak długo siedzę przy kompie.
Musimy pamiętać, że nasze szyjki wymagają większej uwagi, ale jeśli sie tylko da to wzmacniać mięśnie i kondycję.
W listopadzie czeka mnie 14-godzinna podróż samolotem i mam nadzieję, że wysiedzę tyle. A do tej pory planuję ćwiczenia wzmacniające oczywiście pod okiem fizjo
Pozdrawiam wszystkich.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowicz
14-09-2014, 09:14:03

buraczek 2014-09-13 20:51:04
Januszku a co słychać u Zosi?
a co u Ciebie?
Ja pracuję, czasem mi dyskopatia dokucza (mniej lub więcej), czasem jest w miarę dobrze, czasem bardzo dobrze :).
Czyli taki standard dla przeciętnego dyskopaty.
Teraz martwią mnie inne problemy zdrowotne. Mam nadzieje że i te inne opanuję na tyle, że przestanę o nich tak często myśleć, jak na początku - kilka lat temu - o moim kręgosłupie.
Asia
Asiu u mnie tez bywa różnie są lepsze i gorsze dni są też i złe ale te zawsze odsuwam na bok czyli tor który gdzieś biegnie obok mnie tak jak by mnie nie dotyczył . Pewnie jak większość z nas dysko patów wspomagam się rehabilitacją chociaż dla mnie najlepsza terapią jest wnuko terapia a mam ich trójkę więc terapia potrójna . jestem w trakcie oczekiwania na ósmą operację kręgosłupa tym razem znów L-s chociaż ostatnio i szyja nie pozwala o sobie zapomnieć . OT jak mawiają starzy górale życie
ks Janusz
Forumowicz
14-09-2014, 09:18:40

Asiu co do Zosi pewnie jak będzie miała możliwość sama napisze co u niej słychać , ja nie chciał bym naruszyć jej prywatności bo jesteśmy w stałym kontakcie telef . zapewniam że jak sytuacja na to pozwoli sama napisze .
Pozdrawiam wszystkich oraz w imieniu Zosi wszystkich forumowiczów
ks Janusz
Początkujący
16-09-2014, 13:13:09

Ludki powiedzcie mi czy od czasu do czasu uczucie pieczenia na połączeniu barku z szyją to objaw że coś postępuje źle w moim szyjnym :D? czy raczej jakieś napięcie ściegien, mięsni?
Od czasu do czasu przy szybkim skręcie głowy mam takie sekundowe mocne uczucie gorąca które powoli mija?
to normalne objawy przy wypuklinach szyjnych?
Wtajemniczona
16-09-2014, 13:29:12

Harii,
Zaburzenia czucia w okolicy karku, barków, szyi, pleców są charakterystyczne dla dyskopatii szyjnej. Może to być wrażenie dotyku, ciepła, zimna. Mi minęło po zabiegu, ale też nie tak odrazu. Związane jest to z tym że od rdzenia na każdym poziomie odchodzą korzenie czuciowe i ruchowe, ucisk czuciowych wywołuje takie objawy.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkujący
16-09-2014, 13:53:51

no teoretycznie to wiem ze to objawy, pytanie czy jak je odczuwam to znaczy ze dysko postępuje? czy może to być spowodowane naciągnięciem mięsni/ściegien w okolicy wypuklin?
Forumowicz
16-09-2014, 15:45:45

Pozdrawiam wszystkich bolesnych.Umnie bez zmian jak się zapomnę to jak teraz ponizej szyi boli ale po lezakowaniu przejdzie.Poza tym wiecej czasu poświecam żonie.Nad morzem słonecznie ,wczoraj tez z tym że wiało no i 5 na morzu,a ludzie sie opalali i dzis tez.Za miesiac kontrola.Trzymajcie sie ciepło PERYSKOPKI....piotr m.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
16-09-2014, 19:33:11

Harii,
Pojawianie się takiego objawu nie świadczy jednoznacznie o tym że dysk głębiej się wsunął w kanał, bo może też być efektem tego że w niektórych pozycjach dochodzi do większego ucisku na korzenie czuciowe. Może też być efektem wzmożonego napięcia mięśniowego uciskającego korzenie, a my przy dyskopatii mamy najczęściej to napięcie wzmożone zwłaszcza w obręczy barkowej. Dlatego mięśnie głębokie szyi mamy wzmacniać, ale obręcz barkową relaksować. Przed zabiegiem miałam takie stałe uczucie jakbym coś miała położone na karku, teraz przy przeciążeniu szyi pojawia się czasem pieczenie, takie uczucie gorąca, które mija po odpoczynku.
Pozdrawiam.
Bety
Pozdrawiam.
Wtajemniczona
16-09-2014, 19:34:51

Piotr
jak ja Ci zazdroszczę tego morza, wiatru (innego niż halny ) szkoda że wakacje minęły

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: