Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
16-09-2014, 19:44:32

Harii,
Coś mi zaświtało, że na poprzednich stronach pytałeś o ćwiczenia obręczy barkowej . Niech dobry rehabilitant zerknie jak te ćwiczenia wykonujesz, czy angażujesz dobre grupy mięśni. Mój fizjo nazywa to stereotypem ruchu np łopatki i dostawałam ćwiczenia które nazywał "depresją łopatki" wiem, że brzmi to dziwnie, ale jeśli podnoszę coś zgodnie z tym jak mi mówił to ból się nie pojawia, a jak zrobię to po staremu to jest gorzej.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
16-09-2014, 20:19:33

Witaj Januszku :)
nie od razu piszę, bo ciężko u mnie z wolnym czasem.
Trzymam kciuki za zdrowie Twoje i naszej kochanej Zosieńki - jak nas czyta to Zosieńko ściskam Cie gorąco, a jak nie czyta to Ty Janusz przekaż jej nasze pozdrowienia.
Dużo nowych osób pisze na forum ale wiadomo, że najbardziej gorąco wspominam tych, którzy razem ze mną przechodzili najtrudniejsze moje chwile.
Tak więc pozdrawiam wszystkie szyjki - nowe i "stare" (stażem oczywiście), z łezką w oku myśląc o tych "starszych" :)
Asia
Początkujący
16-09-2014, 21:37:46

ja nie chodzę jeszcze do żadnego fizjoterapeuty, miałem iść na prywatną rehabilitację do dr, Niesłiuchowskiego, ale mi pomagają jego ćwiczenia które wykonuję w domu + rozciagające ćwiczenia jogi. Stwiedził ostatnio że jak nie boli to żeby mu nie zawracać głowy
Za miesiąc idę na rehabilitację NFZ Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej
CENTRUM REHABILITACJI LECZNICZEJ może ktoś się spotkał?
tam będę chciał dodatkowo podpytać co i jak dokładnie.
Ja prócz napięcia z lewej strony szyi, i czasem pieczenia, nie czuje raczej bólu, nic mnie tam nie boli, czasem po basenie (żabka) pobolewała mnie ta szyja przy skęcie w lewo ale to leciutki "ból" jeśłi można go tak nazwać.
Barki to ja jedynie ćwiczę na poręczach i na razie będę musiał je chyba odpuścić, zając się tylko prostym podciąganiem i pompkami, ale to wszysystko jeszcze do usystematyzowania.
Rupafin czyli z takimi wypuklinami to nie jest tak że z miesiąca na miesiąc mogą się mocno pogłębić? mówię tu o sytuacji bez jakiegoś urazu mechanicznego, mnie przeraża w tej dyskopatii szyjnej że nie wiem czy nie pogłębiam sobie jej z dnia na dzień ; że coś robię źle, tak jak 5 lat temu sięgając po bieganie myślałem że sięgam po zdrowie a jak widać na pewno tym dołożyłem dużo do szyi
Wtajemniczona
17-09-2014, 07:58:43

Harii,
Ja jestem z małopolski, stąd nie znam dr-a o którym wspominasz . Żeby nie pogłębiać samemu zmian musisz zmienić nawyki codziennego życia (odpowiednia pozycja przy siedzeniu-zwłaszcza komputer, chodzeniu, staniu i leżeniu Przy właściwie prowadzonej rehabilitacji wpukliny nawet do 3 mm mogą się cofać, ale to raczej nie dotyczy rehabilitacji NFZ ja po takich kilku seriach nie czułam żadnej poprawy. Dopiero osteopata i terapeuta manualny mi pomógł. Ponieważ moje zmiany były bardzo masywne (duży ucisk rdzenia na dwóch poziomach i ucisk tętnicy kręgowej) operacja okazała się niezbędna) ale idąc na zabieg objawów większych (np bólowych) nie miałam po rehabilitacji. Nawet jeśli wpukliny się cofną to zawsze trzeba pamiętać że nasz kręgosłup nie do wszystkich zajęć się kwalifikuje
Ja bardzo lubię biegać, ale dr i fizjo mówią, że jeszcze nie teraz, więc znalazłam sobie narazie inne ćwiczenia.
Co do dyskopatii to jest to proces postępujący z wiekiem, ale nie cofający się samoistnie. Wpuklają się dyski, tworzą się osteofity na tylnych krawędziach trzonów (czyli takie narośla kostne) i wtedy już nie tylko dysk uciska rdzeń ale też osteofity. Dyski ulegają odwodnieniu i stają się sztywne, co sprawia, że tracą swoje właściwości. W związku z tym tracimy ruchomość na tych poziomach. To naturalny proces, ale złe nawyki a najbardziej już urazy zwłaszcza komunikacyjne przyspieszają ten proces. Trochę chaotycznie to opisałam W przychodni rehabilitacyjnej, do której chodziłam po zabiegu chodzi też wiele osób które z powodzeniem uciekają przed zabiegiem. Dużą uwagę zwraca się tam właśnie na właściwą pozycję. Najpierw jest terapia indywidualna z rehabilitantem (1h)a potem ćwiczenia na sali gimnastycznej (ok 1.5h) też pod okiem rehabilitantów. Bez terapii i zmiany stylu życia stan się pogorszy.
Pozdrawiam i Trzymam kciuki za Ciebie i innych walczących
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkujący
17-09-2014, 08:16:45

Slicznie Ci dziękuję za ten szczegółowy opis zrozumiałem wszystko.
czyli teoretycznie moje wypukliny mają szanse się cofnąć, bo maja ok 3-4 mm z tego co sprawdzałem na MRI
oczywiście zmieniam swoje nawyki, staram się siedzeć prosto i jak najmniej się pochylać, u mnie to problem po przebytym scheuermannie bo sylwetka leci mi do przodu.
Dr o ktorym piszę to taka trochę legenda w wwie zajmuje się kręgosłupami ponad 40 lat nie jednemu pomógł.
Myślę że pójdę do niego na rehabilitację w celu zdobycia jak największej ilości informacji i może uda mi się cofnąć to cholerstwo :)
tym czasem ćwiczę podciągania, pompki (tak jak wspomniałem zalecenie pompek dostał znajomy po operacji jednego segmentu) chcę wzmocnić plecy żeby móc łatwiej i dłużej utrzymywać pozycję w pionie
p.s. Ma ktoś może namiar do POLECANEJ/ZAUFANEJ osoby w sensie fizjo z umiejętnościami cofania wypuklin :D zainteresowała mnie ta tematyka ;D
gość
18-09-2014, 10:50:15

Harii jak jesteś w Warszawy to masz taki wybór świetnych fizjo że tylko zazdrościć...Możesz ewentualnie wybierać w cenach usług :)
Poczytaj o fizjoklinice ;)
Na forum usuwają wpisy kiedy wkleja się link do danego specjalisty, więc...szukaj albo napisz na priv. :) masz dobre podejście do sprawy, potrzeba Ci mocno wygadanego fizjo, który jasno, konkretnie Cię poprowadzi i będziesz długo się cieszyć swoimi dyskami :)
Pozdrowienia dla Wszystkich :)
Wtajemniczona
19-09-2014, 16:11:48

Pozdrawiam Wszystkie Szyjki
Powrót do pracy spowodował, że ciągle czasu brak...
Przeżyłam komisję PZU, ustalającą uszczrebek na zdrowiu po urazie w pracy i po przebytej w wyniku tego urazu operacji.
I okazuje się, że to 15%, ale w sumie to
nic mi się nie należy, bo
primo odjęto mi 6% za wcześniejszy uraz barku?
secundo odjęto mi 9 %, za istnienie choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa
Komentarz chyba zbędny.
Piszę odwołanie. A i jeszcze jedno. Nazwisko lekarki Ciołek, prawda,że
pasuje do całości.
Wkrótce zus, ciekawe co tutaj mnie czeka?
Pa pa
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowicz
19-09-2014, 19:00:07

Chory ten świat-nic dodać nic ująć.pozdrawiam Cie dyskobolka...........piotr m
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
20-09-2014, 06:24:55

Witam dziękuję Rupafin za sugestie na pewno wykorzystam-czekam również na kontrolną wizytę .......
Jeżeli chodzi o Dyskobolkę -TO BRAK SŁÓW!!!!
Wtajemniczony
22-09-2014, 10:44:47

Witam serdecznie dawno mnie tu nie było acz uznałem że byłoby nie uprzejmie i niegrzecznie nic nie napisać co u mnie.Kochani pracuje jeżdżę ciężarówką już ponad trzy miesiące,kończę kurs na przyczepy.Nie wiem czy to cud modlitwy moje i żony działają ale u mnie już prawie normalnie, bóle łagodne są, nie raz trochę sztywna szyja były okresy że leki brałem może ze trzy dni.Nic nie ćwiczę staram się nie dźwigać gdy mam wolne nie leże łażę jak kiedyś za skarbami po górach,z operacji w sierpniu zrezygnowałem i Opole na grudzień też chyba odwołam.Tak jak jest teraz to chyba nie jedna osoba po operacji ma a może gorzej?Wiem że muszę bardzo uważać aby ten stan jak najdłużej utrzymać .Póki łapki są sprawne i nie sikamy pod siebie trzeba wierzyć że się uda dziękuje tu wszystkim którzy odpowiadali i wspierali w ciężkich chwilach a że boli no cóż będzie nie raz boleć ja na razie znalazłem swój złoty środek w głowie.Polecam tez gorąco świetnego rehabilitanta od szyjek z Wrocławia Pana Aleksandra Kosendiaka .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: