Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
09-09-2014, 07:39:05

Mam do Was pytanie, czy ktoś może spotkał się orientuje czy z problemami kr. szyjnego (mój opis stronę wcześniej) można ćwiczyć kalistenike? (podciągania na drążkach, pompki itp?) wydaje mi się że powinno pomagać z racji tego że wisząc kręgi się wydłużają nie jak w przypadku siłowni gdzie ciężar nam je ściska ?
pzdr
Forumowiczka
09-09-2014, 11:49:12

Hari podciąganie sie na drążku, czy po prostu zwisanie - to są metody na odcinek lędźwiowy.
W przypadku szyjnego mogą nawet zaszkodzić, bo obręcz barkowa "wisi" na odcinku szyjnym. U nas wysiłek rekami jest przeciwwskazany i często nam szkodzi.
Odmianą tego wiszenia w przypadku szyjnego jest cos co się nazywa trakcje, ale nawet w tym opinie są podzielone - nie każdy je pochwala
Asia
Forumowiczka
09-09-2014, 11:50:09

no, chyba, że będziesz wisiał jak nietoperz - głowa w dół :) :) :)
Początkujący
09-09-2014, 16:47:30

To dziwie sie ze moj znajomy z implantem w szyi dostal zalecenie robienia pompek. Na joge.ludzie z szyjnym chodzą. Jak obrecz barkowa wisi na szyi? obrecz wisi na rekach a szyja sobie jest jak przy staniu do tego miesnie karku sie wyrabiaja. Wczoraj bylem na 1 treningu i czuje sie lepiej niz.po jodze. Asia skąd masz te info?
Forumowiczka
09-09-2014, 20:58:28

Hari takiego ogólnego hasła użył mój lekarz jak mi tłumaczył, że mam unikać wysiłku wykonywanego rękami. (zresztą po operacji też mamy wszyscy zalecane, żeby nie dźwigać, nie podnosić rąk itp.) A czy chodziło mu o połączenia między mięśniami, powięziami, czy cos innego – nie pytałam.
Przyjęłam, ze skoro tak mi zalecał, to będę się tego trzymać. Natomiast chodzimy wszyscy do różnych specjalistów i zdarza się nam słyszeć na podobne tematy różne zdania. Nie chcę dyskutować kto ma rację, to jest bez sensu, decyzje i tak ostatecznie podejmują pacjenci. Ja ci tylko zwracam uwagę, że to może ci zaszkodzić.
Ale oczywiście to nie znaczy, że musi.
Ta zasada przenoszenia skutków wysiłku z rąk na kręgosłup szyjny dosyć często się u nas na forum potwierdza, szczególnie kobiety (z dyskopatią szyjną) się wypowiadają, ze np. nagrzeszyły bo umyły okna i teraz leżą połamane, objawy dyskopatii się wtedy mocno nasilają.
Ja też kiedyś miałam taką wpadkę. Byłam na spływie kajakiem, bo nie znając tego sportu myślałam, że będę sobie siedzieć, a woda mnie będzie sama popychać i tylko czasem poprawię kierunek. A machać łapkami musiałam cały czas. Miałam potem tak makabryczne bóle, ze myślałam, że odlecę.
Tak więc to jest tylko wskazówka dla ciebie – sam zadecyduj, czy ją weźmiesz pod uwagę, czy nie. Nie jesteśmy tacy sami, nawet jak mamy podobne choroby. Piotr macha w pracy łapkami i jakoś z tym sobie radzi, ja niestety - i wiele innych osób nie.
może to też zależy od tego tak duże są przepukliny?
Ostatnio rozmawiam z neurologiem o lędźwiowym i tez mi powiedziała, że są pacjenci, którym jazda na rowerze sprzyja, a są tacy, którym się po niej nasila rwa.
to bądź tu mądry.... :)
Asia
Początkujący
09-09-2014, 21:06:13

Piszesz o sobie i pewnie o innych którzy mieli operację, to jasne ze po operacji trzeba na siebie mocniej uwazać, ja tak jak mi radziłaś kilka stron wcześniej chyba nie mam najogrszego tego MRI, zwlaszcza ze mnie rzadko kiedy boli szyja. Zapytałem znajomego ortopede sportowego też o to samo i wkeliłem mu Twoja odpowiedź, jego odpowiedź była następująca, mam nadzieję że nie będziesz miałą do mnie żalu :P
zamieszczam to tylko po to żeby pokazać inny pkt widzenia:
"...Obrecz barkowa wisi na kręgosłupie szyjnym tylko w przypadku wiszenia za głowe. Oczywiście ze jakakolwiek aktywność zwiększa obciążenia KR szyjnego ale tak to ujmując to pozostaje brydż sportowy i szachy ..."
Powiem Ci Asiu ze tak wisząc sobie na tym drążku nie rózni to się wiele od wielu wielu ćwiczeń na Jodze która jest zalecana. Będę sobie uważnie spokojnie ćwiczył bez jakiś znaczych ewolucji i mam nadziję że będzie dobrze, Dziękuję za wszelkie porady.
Początkująca
10-09-2014, 09:03:52

Witam.
Jestem tu nowa,szukam pomocy ,wiedzy ,porad .
Od ponad trzech lat ,nie licząc pobolewania karku sporadycznie ,borykam się z okropnym bólem szyi jej sztywnością, bólem głowy ramion,drętwienia rąk .Na początku tego roku trafiłam do lekarza rodzinnego który dał skierowanie na prześwietlenie,na rehabilitacje i do ortopedy.Oczywiście leki Melobax 15,Mydokalm****** 150mg.Trochę pomogło bo ostrego bólu nie miałam ponad dwa miesiące.O ortopedzie nie wspomnę ,to po prostu farsa:(patrząc na zdjęcie nie zalecił dalszego leczenia,(chcę zaznaczyć że w ciągu dwudziestu minut przyjął dwadzieścia dwie osoby ) RTG ODCINKA KRĘGOSŁUPA C (AP+BOK)
Wyrównanie lordozy szyjnej.Zmiany zwyrodnieniowe C4_C6.Teraz jestem w takim stanie że boli mnie cały kręgosłup,nigdy nie miałam prześwietlenia odcinka lędźwiowego,ale myślę że tam też nie jest za wesoło ,choć z tym bólem nauczyłam się żyć ,ale w żaden sposób nie daję sobie rady z szyją .Boli głowa to i boli żołądek i bierze na wymioty .Jestem z okolic Mławy ,Płocka ,Ciechanowa.Może znacie jakiegoś dobrego ortopedę,neurologa, który potraktuje pacjenta z należytym szacunkiem i pomoże w cierpieniu.Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Forumowiczka
10-09-2014, 14:31:18

Hari jeżeli znajdziesz chwilkę czasu, polecam ci tę stronkę:
https://www.pswbp.pl/files/emilia_pawlowicz/Choroby_zwyrodnieniowe_kregoslupa.pdf
Muszę jeszcze sprawdzić, czy link wkleił się w całości.
Problem niezrozumienia wynikł chyba ze zbyt dosłownego traktowania hasła "wisi". Użyte było przez mojego lekarza pewnie w sensie "jest mocno powiązany". Ja intuicyjnie wyczułam o co lekarzowi chodzi, dlatego nie dopytywałam już o nic więcej.
Walka z dyskopatią, to nie jest walka za pomocą siłowni.
Bardziej chodzi o właściwe zachowania w ciągu dnia. Ćwiczenia też - ale nie poleca się nam wysiłkowych.
Dyskopatom polecany jest basen i pływanie na grzbiecie - próbowałeś tego?
Teraz modne jest bieganie (znów nie zalecane dyskopatom), za to dyskopatom jak najbardziej zalecane są spacery (szybkie spacery). Mąż zachęcił mnie do chodzenia i teraz tak już mnie to wciągnęło, że jak nie zrobię swojej dziennej porcji 7 km to czuje się, jakby mi coś z dnia zabrano. A dzień coraz krótszy i coraz mniej czasu na te spacery.
Tak więc nie tylko brydż i szachy :) nie jest z nami aż tak źle :)
Asia
Forumowiczka
10-09-2014, 14:45:52

no i masz - sama dopiero teraz doczytałam: wklejam ci ze strony 23 z linku powyżej:
"Zdecydowanie przeciwwskazane są ćwiczenia zawierające:
•gwałtowne przeprosty szyi,
•ruchy zamachowe głową,
•zataczanie głową wokół osi szyi.
Nie zaleca się również:
•ćwiczeń z rękami powyżej poziomu głowy,
•ćwiczeń z dużym obciążaniem głowy i przeciwdziałaniem głową przeciwko znacznym siłom zewnętrznym,
•naciskania częścią potyliczną głowy przeciw oporowi,
•zwisów i podciągania na rękach"
fajna jest ta stronka, polecam wszystkim szyjkom
Asia
Początkujący
10-09-2014, 18:28:16

Widziałem wiele osób które akurat siłownia pomogła w dyskopatii, tylko mądrze prowadzona siłownia. Pamiętaj że zwiększając mięśnie chronimy kręgosłup. Chodzeniem to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić jak można zbudować mięśnie, zwłaszcza w szyi. Biegałem 4 lata przed MRi i wiem ze juz biegac nie moge. mam 30 lat i nie chciał bym ograniczać się do spacerów, chciałbym jakoś wyglądać i lubię cwiczenia z ciężarem własnego ciała jest dużo bezpieczniejszy niż siłownia. Basen niby zalecany a tak jak pisałem 10 min żabki i 2 dni mnie bolał a szyja.
Zachowań w ciągu dnia staram się pilnować 2 x w tygodniu chciałbym jednak trening pompi, drazki zobacze jak będę się czuł jak na razie super. co do pływania na plecach to nie lubię tego ale chodze na basen i pływam na tych plecach

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: