Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
26-05-2014, 17:18:59

Rupafin przyznam ci się do czegoś - ja to niby powinnam byc mądrzejsza, bo juz tyle czasu Po i tyle postów i rad poczytałam, ale czasami to głupia jestem jak but z lewej nogi.
W czasie wakacji byliśmy w jednym z europejskich parków rozrywki i tak jakoś na fali wariactwa weszłam do wagonika obłędnej szalonej kolejki rollercoaster. Jakoś nie doczytałam ostrzeżenia, że zabrania się nią jeździć m.in osobom z problemami w kręgosłupie szyjnym. Zjazd trwał 3 minuty, juz po pierwszym "spadaniu" wiedziałam ze to nie dla mojej szyi, ale ...... z tego sie po prostu nie da wysiąść :) :).
Bolało przez tydzień, panikowałam chyba z miesiąc czy sobie czegoś nie uszkodziłam.... za głupotę się płaci.
Na szczęście wszystko jest ok, ale nauczkę mam potężną.
a niby przestrzegałam kodeksu szyjek, tylko że w nim........ nie było napisane, ze nie wolno szaleć w parkach rozrywki.

mea culpa, mea culpa.....
Asia
Początkująca
26-05-2014, 20:10:51

Elu, dziekuję. Ja już wcześniej czytałam z zainteresowaniem Twoje posty, ponieważ ciekawiło mnie jak "walczysz" z dolegliwościami nieoperacyjnie. Nawet myślałam, aby się z Tobą skontaktować, jednak Krojanty czy prywatne zabiegi nie wchodzą w grę, więc już nie zawracałam Ci głowy.
Czy sądzisz jednak, że 1-2 wizyty mogą coś zdziałać? Poleciłabyś kogoś sprawdzonego?
Jeszcze przed operacją, gdy pracowałam, byłam u 3 różnych fizjoterapeutów ( Mc Kenzie, fizjo z Wojskowego, manualny) Najmniej pożytku miałam z manualnego. Fizjo z Wojskowego nauczyła ćwiczeń. To tyle.
Jednak teraz jest znacznie gorzej, Neurolog po obejrzeniu rezonansu dał skierowanie do neurochirurga. A ja nie chcę się dać "pokroić".
Do kogo iść?
Czy ktoś z forum był w Poradni Walki z Bólem? Czy to ma sens w naszych dolegliwościach?
pozdrawiam ciepło
Basia
Wtajemniczona
26-05-2014, 20:12:00

Rupafin, dałaś czadu. już wiesz, czego nie możesz ;) trza dopisac do kodeksu szyjek. a swoją droga to chyba każdy musi kierować się tym, co czuje i co mu służy.zdroworozsądkowo.
Szyjki Nowe i Stare, trzymajcie za mnie kciuki w piątek. mam niestety drugi zabieg :( i nadzieję, że tym razem pomoże.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Wtajemniczona
26-05-2014, 21:01:36

Witajcie,
No i fizjo mnie ochrzanilł tak jak się spodziewałam, ale już jest lepiej
No i dziś dostałam wezwanie na kontrole ZUS. Mam sie stawić 4 czerwca. Czy powinnam wziąć jakieś zaświadczenie od rehabilitanta, że sie rehabilituję i MR sprzed opieracji? Czy wystraczy tylko karta informacyjna ze szpitala. Mam też takie karty "historii choroby" z kazdej wizyty u operatopra, wieć może je też? W sumie na zwolnieniu jestem trzeci miesiąc więc chyba nie powinni nic zarzucić.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Wtajemniczona
27-05-2014, 06:46:18

procentowa, zaniki pamięci możesz mieć od tramalu, owsem jest to lek który uśnieża ból, ale robi straszne spustoszenie w naszym mózgu, w dodatku uzależnia. Wiem co piszę, mój tata bieże go z 10 lat, czasami jak weźmie za dużo nie można z nim rozmawiać, potem w ogole nie pamięta,że u niego byłam, jest jak na haju....Tata powinien być 10 lat temu operowany na szyjny, ale lekarze poszli na łatwizne, dali silny znieczulający i tyle, a chłopina się męczy, rehabilituje a teaz nikt mu nie zrobi operacji bo wg medycyny - po co emerytowi, przecież już jest stary...jak ja dostałam po operacji tramal spałam dobę....byłam cały czas nieprzytomna, więc wiem że jestem na tramal uczulona
a neurochirurgowi trzeba mówić wszystko, bo wszysto jest ważne, nawet jak się zdarzy nie trzymać nagle moczu czy co innego to też jest informacja bardzo ważna....w rodzinie miałam taki przypadek, że osoba bezwiedznie się załatwiła, a po miesiącu okazało się że jest guz w pniu mózgu, a po 6 tyg ta osoba już nie żyła...lekarzowi trzeba mówić wszystko jak na spowiedzi.
Rypafin. to lekarz ci nie mówił że podróze ograniczyć na maksa, każdy mikrowstrząs..a ty piszesz 150 km...oj bata, i batem. Ja po operacji na 9 dobę wracałam ze szpitala, w kołnierzu, na poduszce podróżniczej też z pamięcią, miałam do przejechania 400 km, a mąż robił co 2 godziny przerwy, żeby wyszła, pospacerowała, jechałam na pół leżąco, a i tak po przyjechaniu leżałam jak kłoda 2 dni, i wszystko mnie bolało, miałam zawroty głowy i spięty cały kark. Musisz nauczyć się kochać
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Forumowicz
27-05-2014, 07:01:01

Witam z wietrznej wyspy i pochmurnej.Asia świetnie to ujełaś w poście. Nie było napisane by nie szaleć........w kodeksie.Ubawiłem sie .........bo tez mi sie czasem udaje poszaleć no i póżniej..........leżę na obie łopatki.....bo zapomnialem o kodeksie.A z tymi lekami to mialem kilka akcji ,że były wyrwy w pamieci takie 2-3 godziny niebytu.Nie pamiętalem co robilem........farmakologia.....i basta.........pozdrawiam....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
27-05-2014, 11:14:19

Witam i proszę o pomoc głównie w interpretacji opisu MR, go umieszczę...
jestem po RTG oraz MR. Praca przy komputerze 3-4h/dobę lub więcej, dużo się ruszam, czasem coś dźwignę=teraz to już nie..jestem na L4=39 lat...a było tak fajnie...
1. Rok i dwa lata wstecz masakrycznie bolał mnie prawy łokieć przez 2-3 m-ce w czasie letnim i przechodziło...cała rewia maści szła w ruch i przeciwbólowych a teraz kolejny atak z poszerzonymi objawami=przestraszyłem się
2. Teraz był chirurg, neurolog i zdaniem ostatniego powinienem jeszcze się udać do neurochirurga w ramach konsultacji
- biorę Metypred 4 dzień i jest minimalna poprawa/kolosalna wręcz, bo mogę już pisać ale poniżej łopatki jakbym miał coś wbitego i to mrowienie paluchów...
- na razie robię rozeznanie do kogo z neurochirurgów uderzyć na Śląsku z wynikami MR/RTG
3. MR....:
- spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej
- C5-C6 niewielka tylna centralna wypuklina materiału tarczy międzykregowej, która łącznie z osteofitozą na lewobocznych krawędziach trzonów kręgów zawęża zachyłki boczne kanału kręgowego i kanały nerwów rdzeniowych, powodując umiarkowaną stenozę po stronie lewej
- C6-C7 lewoboczna płaska, przylegająca do trzonów kręgów, przepuklina materiału tarczy międzykręgowej skierowana w przewadze ku dołowi, która łącznie z osteofitozą na krawędziach trzonów kręgów nieco bardziej nieco bardziej zaawansowaną po stronie lewej powoduje znaczne zwężenie zachyłków bocznych kanału kręgowego oraz stenozę otworów międzykręgowych, całkowitą po stronie prawej.
- zmiany modelują worek oponowy w niewielkim stopniu
- płynowa rezerwa objętościowa kanału kręgowego zmniejszona do około 9,7 mm na wymienionych poziomach, maksymalnie do około 9,7mm
- osteofitoza na przednich krawędziach trzonów kręgów C5-C7
- sygnał i wysokość trzonów prawidłowa
- sygnał rdzenia kręgowego bez zmian
==============================
uff..., gdyby ktoś miał serce "przełożyć" to na ludzki język....oczywiście neurochirurg mi pewnie przełoży....albo dalej będę "w próżni"
Początkująca
27-05-2014, 12:05:11

Witam Państwa. Jako, że są Państwo już pewnie ekspertami w dziedzinie dyskopatii szyjnej chciałabym poznać Państwa opinię i zasięgnąć rady. Moja mama od wielu już lat zmaga się z bólem nie do zniesienia. Ostatecznie doczekała się normalnego lekarza, który skierował ją na odpowiednie badania. Wynik jednak, choć spodziewałyśmy się, że nie będzie dobry - przestraszył nas. Rezonans wykazał:
Artefakty
Zniesienie lordozy szyjnej z kifotycznym ustawieniem na poziomie C5-C7
Na poziomie C5/C6 tylna środkowa szerokopodstawna wypuklina krążka m-k oraz zaostrzenia tylnobocznych
krawędzi trzonowych modelują worek oponowy redukując przednią rezerwę płynową
Na poziomie C6/C7 tylno-lewoboczna szerokopodstawna wypuklina krążka m-k oraz osteofity tylnych i
tylno-bocznych lewych krawędzi trzonowych uciskają na brzuszno-lewą powierzchnię rdzenia i zwężają
lewy otwór m-k z uciskiem na wychodzący w nim lewy korzeń. Osteofity tylno-prawobocznych krawędzi
zwężają w mniejszym stopniu prawy otwór m-k
Osteofity przednich krawędzi trzonowych
Rdzeń szyjny i pogranicze czaszkowo-szyjne bez zmian.
Moje pytanie jest takie-jak zapatrywać się na operację? Neurochirurg powiedział, że w zasadzie można ją już zrobić, ale jeśli rehabilitacja mogłaby być przeprowadzona, to należy spróbować. Niemniej zastrzegł, że może być tak, że rehabilitacja nawet może pogorszyć aktualny stan o tyle że ból się "rozszaleje". I teraz nie wiemy kompletnie co robić.
Konsultacja neurochirurgiczna była w szpitalu na Banacha w Warszawie.
Początkująca
27-05-2014, 13:27:08

Basiu, pamiętaj że masz wielu przyjaciół którym możesz powiedzieć wszystko, którzy znajdą dla Ciebie czas i będą się starali pomóc jak tylko potrafią. Rzecz jasna mam na myśli Forumowiczów. Ja też jestem bez pracy, ze stażem trzydziestoletnim, z powodu chorego kręgosłupa zostałam zwolniona zgodnie z kodeksem pracy. Oczekując na operacje wykorzystałam okres zasiłku chorobowego. Byłam wzywana na kontrole do zusu, ani razu nie kwestionowali zwolnienia. Orzecznicy uznali, że nie jestem niezdolna do pracy. Sprawa musiała trafić do Sądu. Jestem bez środków ale się nie poddaję. Teraz już wiem że zus traktuje nas bardzo przedmiotowo i sprawa będzie się ciągnęła długo, mam jednak nadzieję bo ta umiera ostatnia. W sierpniu rezonans i nie wykluczona trzecia operacja kręgosłupa. Postaraj się znajdować siłę i wiarę w drugiego człowieka Pozdrowionka
Początkująca
27-05-2014, 13:39:16

Piotrze tak to z nami jest, jak nie dokucza niemoc, zaczynamy nadrabiać wszelkie zaległości. Co jakiś czas trzeba posprzątać ,umyć okna bo jak wieje i pada deszcz to zwłaszcza wtedy widać, że są brudne .W sobotę lało i dlatego już się przymierzam do mycia okien. Może to dobrze że dzisiaj tak wieje, to dałam spokój ale na pewno będą myte. Potem zadowolona" padnę na łopatki" i tak co jakiś czas .Już się oswoiłam że tak będzie zawsze. Wiesz może, kiedy przestanie wiać?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: