Dzięki za kciuki Dziewczyny:) przyda mi się wsparcie. niby wiem, co mnie czeka, ale stresik nie odpuszcza.
metoda wyparcia i do przodu:) po nowe, mam nadzieję lepsze życie.
czytam te dyskusję rehabilitować vs operować i widzę, ze temat aktualny wciąż. nie ma złotego środka.
wiemy, ze bezwzględne wskazanie do operacji nie daje wyboru. jeśli jest względne - warto powalczyć do końca. po pierwsze, żeby uciec spod noża na bliżej nieokreślona chwilę, po drugie, żeby mieć absolutne przekonanie, ze się zrobiło wszystko, aby tego uniknąć. jak widać wielu z nas to się udaje.
ja długo się łudziłam, ze zabieg przywróci mi pełną sprawność. tak się niestety nie stało i chyba zaczyna do mnie docierać okrutna prawda, ze nigdy już nie będzie idealnie. więc nie pozostaje nic innego jak tylko odpracować błyskawiczną deprechę, uruchomić zasoby pozytywów i ruszyć do boju o lepsze życie :)
Pawik ma rację. po operacji tez trzeba sie rehabilitowac, żeby skutecznie to przeważnie prywatnie. i nie ma gwarancji, ze ktoś Was zechce ruszyć. więc Dino działaj.
Emirkaya, tak, kołnierz przynosi ulgę. wszystko zależy, czy jest rozsądnie noszony, dobrze dopasowany, ile czasu w ciągu dnia w nim spedzasz. ogranicza ruchy głową, przez to mniej lub wcale drażni i jest efekt przeciwbólowy. ale bardzo często jest tak, ze po ściagnięciu go objawy wracają ze wzmożoną siła. przy niektórych dysfunkcjach (np. przy nadruchomosci, braku zrostu po zabiegu, wtedy, gdy wszczepiono za duży implant i doszły do tego inne niedyspozycje,np. mega bóle przy ruchach głową lub np chorobach tkanki łącznej) jest wręcz zalecany przez rehabilitantów tak, jak inne ortezy i wielu światłych fizjo mówi, ze to nie do końca prawda, że osłabiają się mięśnie. więc znajdź złoty środek dla siebie. co do poduszki to zdania są podzielone. ja przed zabiegiem świetnie się na niej wysypiałam, teraz powoduje większe dolegliwości. mi wystarcza wałek z np. ręcznika. to sprawa bardzo indywidualna.
spróbuj w miarę możliwości "przeryć" forum. znajdziesz tu prawdopodobnie odpowiedzi na dręczące Cię pytania.
dobre opinie krążą o Opolu. poczytaj.