Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
10-04-2014, 07:30:43

Witam w ten pochmurny dzien WSZYSTKICH WALCZĄCYCH, Megan z kołnierzem to trzeba tak bardziej
rozsadnie.Mój neurochirurg zalecił po operacji dla ochrony bo bylo to zimą na spacer do samochodu.W domu to tylko na 1 godzine.Zastrzegł bym nieprzesadzal bo oslabie mięśnie.W twoim przypadku skoro zalecaja to mozna wypośrodkować ich zalecenia.Milego dnia bez bólu.........
no i WYTRWAŁOŚCI.........piotr....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
10-04-2014, 07:32:11

Zapomnial bym moze czyta WILKIEN-co u CIEBIE?..piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
10-04-2014, 08:07:32

Witajcie
Mi też na prywatnej wizycie neurolog zlecił na badania w kierunku boleriozy, choć mówiłam mu, że nigdy nie miałam kleszcza. Kazał iść do rodzinnej i podał, na co mam robić wyniki. Rodzinna na to, że te badania co on wypisał, są drogie, płatne, i że to bez sensu. Dała mi na morfologie,ob, mocz i kwas moczowy, oczywiście to na kasę chorych...
Bo powiedziała, że już w tych badaniach by coś wyszło.
Wyniki z krwi bardzo dobre, z moczu także, najpierw zaczyna się od takich badań, ewentualnie dalej, jak coś nie tak, to wtedy te drogie badania.... pozdrawiam, aga
Początkująca
10-04-2014, 08:16:02

Zapomniałam dodać, że podejrzewał jeszcze reumatoidalne zapalenie stawów, stąd te wyniki... aga
gość
10-04-2014, 08:18:00

Witam wszystkich :)
wiekos74, bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia. Ja z prewencji ZUs nie mogę skorzystać z wyjazdu bo rok temu ze względu na kręgosłup skorzystałam z możliwości odejścia z pracy i jestem na świadczeniu przedemerytalnym. A ZUs jest chyba (?) tylko dla ludzi pracy. Nie wiem czy moja doktor POZ dobrze mi ten wniosek załatwiła. Nie wzięła żadnych dokumentów dotyczących innych przebytych operacji, ani płytek z MR, tylko podstawowe wyniki i dwie napisane konsultacje od neurochirurga.I wypis ze szpitala, po krótkim leczeniu rahabilitacyjnym na oddz. neurologii.Ech, mam uczucie niedopilnowania ;) No ale poczekam zobaczę, już miesiąc jak wysłane, i chyba zawsze można się odwołać jakby co ? Cały czas ćwiczę w domu, ale to jest kropelka w morzu, a czuję że taka dłuższa,systematyczna gimnastyka i zabiegi zrobiłaby mi "dobrze"
Ból barku +ręki bardzo utrudnia mi życie ;)
Mimo wszystko, miłego dnia :)
gość
10-04-2014, 08:25:44

Aga40, jeśli chodzi o boreliozę to żadne podstawowe wyniki nic nie wykarzą, przeszłam tę chorobę z moją wtedy 15-letnią córką. Nie każdy ma rumień, moja akurat miała a i tak rodzinny się nie poznał.Jeśli Twój lekarz tak podejrzewa to się upieraj o te badanie. To jest baaaardzo paskudna choroba, jednak nigdzie nie czytałam o łączeniu jej z dyskopatią. Raczej stany zapalne mózgu, serca, stawów. Brrr, nikomu jej nie życzę ;)
Początkująca
10-04-2014, 08:36:17

NO może...
Ale pierwszy neurochirurg nic nie wspomniał o boleriozie, drugi neurolog- badania na boleriozę-a rodzinna, że bez sensu i następna pani neurolog również nic nie wspomniała o boleriozie. To ja już nie wiem...
Wtajemniczona
10-04-2014, 09:04:15

Aga faktycznie można skołowacieć. :( bolerioza to okropna choroba, u mojej koleżanki zaatakowała stawy brrr
Ja już skołowana jestem tą rehabilitacją. Dorota podziwiam, że Ty po dwóch tygodniach taka na chodzie jesteś łącznie z prowadzeniem auta. Dzisiaj zapytałam znajomego policjanta czy można prowadzić w miękkim kołnierzu ortopedycznym. Powiedział, že można, nie ma zakazu ;) ale i tak jeszcze poczekam.
Pozdrawiam nowych i starych forumowiczów
Kasia
Początkująca
10-04-2014, 09:35:33

Bardzo dziękuję Wam za miłe przyjęcie mnie do Waszego grona. Myslałam, że weźmiecie jakies wpisowe. Jednak nie uff.
Basiax, chetnie skorzystam z Twojej pomocy, na razie poruszam się po omacku, w wplnej chwili mam nadzieję, że się do Ciebie dokopię.
Jesli chodzi o tą moją wypuklinę/przepuklinę - sama juz nie wiem czy mam ucisk czy nie. Podobnie jak Ty błądziłam z fizjoterapeutami i nie wiem czy mnie jeden nie popsuł bardziej. Po drodze popełniłam wiele grzechów, chodzi o czynności, których nie powinnam wykonywać. W każdym bądź razie w lipcu zrobie powtórne MR i bedzie wszystko jasne.....
Dino 73
Tych objawów mam trochę, ale lekarzowi chyba chodziło o ból i pieczenie stawów skokowych oraz pieczenie podudzi. Takie objawy miałam przed wypadkiem, tuz po wakacjach. Mnie też ugryzł kleszcz dwa razy, a o ilu nie wiem? Rumienia nie widziałam, ale jestem zapaloną grzybiarą i nawet kiedy grzybów nie ma to tez jeżdżę do lasu na grzyby.
Wracając do boleriozy, widzę, że zasiałam mały zamet. Co ma bolerioza do dyskopatii kiedy bolerioza atakuje stawy? Nie znam sie na tym, jedno wiem, że kręgosłup to masa stawów......
Przykład- mój znajomy, starszy pan, ma chory kregosłup lędźwiowy oraz kolana. Sam powiedział, że kiedy był w wojsku ugryzł go kleszcz i tam był pies pogrzebany.
Moja lekarz rodzinna powiedziała, że teraz to takie modne.... Może i modne ale kiedy zerkneła jaki lekarz zaleca badania, powiedziała "aaaa". W każdym bądź razie skierowanie do zakaźnego mogę otrzymać od mojego neurologa, jesli będzie miał humor. A jak nie to go postrasze neurochirurgiem. O!Wizyta i tak szybko bo w maju.
Piotr,
też się zastanawiałam, czy zakładać kołnierz w czasie jazdy, nawet krótkiej... Lepiej dla nas byłoby, gdyby w tej kwestii neurochirurdzy i fizjoterapeuci spotkali sie na forum i się dogadali by nam w głowach nie mieszac...
Początkująca
10-04-2014, 09:46:35

Lidiabe,
jakie testy w kierunku boleriozy miała Twoja córka?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: