lidiabe 2014-04-09 13:01:05 Mam pytanie, ile czasu czekaliście na odpowiedż z NFZ odnosnie sanatorium ? Pierwszy raz składałam więc jestem świeża ;) chętnie poczytam Wasze doświadczenia i podpowiedzi : gdzie ? kiedy? Czy mamy na to jakiś wpływ ? można też na priv, dziękuję :)
Zatrudniony w NFZ lekarz specjalista balneologii (od leczenia uzdrowiskowego) lub rehabilitacji medycznej, sprawdza zasadność skierowania i ma na to teoretycznie 30 dni (ale zdarza się, że trwa to 6 tygodni)- licząc od dnia wpływu skierowania.
Możesz zawsze też zadzwonić do NFZ (wojewódzkiego -zgodnego z miejscem zamieszkania) i zapytać na jakim etapie jest rozpatrywanie twojego skierowania.
Jeśli lekarz Cię zakwalifikuje(tj. uzna, że należy Ci się leczenie, jesteś wpisywana na listę oczekujących. Informację NFZ przysyła listem - masz tam podane, która jesteś na liście i na jakie leczenie zostałaś zakwalifikowana (czasami zdarza się, że lekarz w NFZ zmienia np. rehabilitację na leczenie czy szpital na sanatorium) oraz nr skierowania na podstawie którego możesz na stronie internetowej sprawdzić jak zmienia się kolejka: https://skierowania.nfz.gov.pl/.
Potem czas czekania na wyjazd zależy od miejsca (nie mylić z miejscowością) leczenia/rehabilitacji:
- jeśli jest to skierowanie do szpitala - czas oczekiwania jest krótszy max do 6 miesięcy,
- w przypadku skierowania do sanatorium czeka się średnio 1,5 roku.
Najpóźniej na 14 dni przed terminem wyjazdu NFZ informuje Cię na piśmie gdzie konkretnie cię wysyła.
Od rodzaju i miejsca pobytu zależny również:
- ilość dni (21 leczenie, 28 rehabilitacja)
- ilość zabiegów (min 3 leczenie, min 5 rehabilitacja)
- odpłatność (szpital -koszty w całości pokrywa NFZ, sanatorium - dopłacasz określoną kwotę za dobę pobytu ; stawki zależą od rodzaju pokoju),
oraz chyba b. istotna kwestia - w szpitalu (niezależnie czy leczenie czy rehabilitacja) przebywasz w ramach L4,
w sanatorium w ramach urlopu.