Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
09-04-2014, 09:08:12

Małgosiu - ja miałam podobnie u mnie ta nitka pojawiła się 15 dni po operacji - najpierw czekałam -naiwnie licząc, że może sama zniknie. Potem skontaktowałam się z moim lekarzem czy mam iść z tym do jakiegoś chirurga (do operatora nie chciałam jechać z taką "błahostką", a druga spawa, że to jednak kawał drogi) czy może samemu obciąć. Dostałam informację, żeby nic z tym samemu nie robić - tylko przemywać octaniceptem i jeśli problem nie zniknie to przypomnieć się mojemu doktorkowi za tydzień. Od ręki nie mógł mi pomóc ponieważ był poza granicami Polski. Jak wrócił to umówił mnie na wizytę i osobiście zajął się problemem. Od wyjścia nitki do jej usunięcia u mnie upłynęło ponad 2 tygodnie. Tak więc sprawa nie jest jakoś strasznie pilna - pamiętaj tylko o dbaniu i przemywaniu tego miejsca i nieciągnięciu za nitkę!!!!!
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Forumowicz
09-04-2014, 09:10:22

Tomwro zapomniałbym mam .... trwały uszczerbek z PZU na sumę 9000pln z ty ,że wpisali mi 4% a uznali 2% na kwotę 720pln.Mój przykład to nie wypadek w pracy a składke miesięczna płace 54,10 pln....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
09-04-2014, 09:26:09

Dzień dobry :)
Tomwro - ja wróciłam do pracy 4 miesiące po operacji. Do dnia dzisiejszego pracuję bez L-4 :) Również jestem sterem i żeglarzem (koordynator ds. szpitalnictwa). Bez większego problemu godzę pracę z rehabilitacją. Byłam 2 razy w Krojantach oraz w Firmowym Ośrodku Rehabilitacyjnym również na 2 turnusach. Oczywiście lepiej zadziałał pobyt w Krojantach :) Fakt, że po pobycie czułam się jak po zderzeniu z pociągiem :) (taki jest wycisk :)) ale zdecydowanie dłużej działa zwłaszcza jak zalecone ćwiczenia wykonujesz w domu. Nie mam dolegliwości bólowych a ubytki neurologiczne - niedowłady - wycofały się. Rower, narty - spoko :)Nie ukrywam, że w związku z pracą często wyjeżdżam służbowo samochodem i również nie odczuwam dolegliwości. Oczywiście podczas podróży zdecydowanie częściej robię odpoczynki po to żeby poćwiczyć i rozluźnić mięśnie.
Pozdrawiam Was serdecznie.
Bogna
Początkujący
09-04-2014, 09:33:03

No własnie :) Ja mam ubezpieczenie grupowe w PZU na 50 000 zł :) Więc 1% uszczerbku - to 500 zł :D
Zatem dla mnie każdy procent jest na wagę rehabilitacji :)
i właśnie się upewniłem u koleżanki w firmie - będzie to ubezpieczeniem objęte.
Ale fakt - mamy bardzo dobre warunki, bo w korporacji pracuje nawet z 2000 osób, więc PZU opłaca się takie coś :)
gość
09-04-2014, 11:01:05

Mam pytanie, ile czasu czekaliście na odpowiedż z NFZ odnosnie sanatorium ? Pierwszy raz składałam więc jestem świeża ;) chętnie poczytam Wasze doświadczenia i podpowiedzi : gdzie ? kiedy? Czy mamy na to jakiś wpływ ? można też na priv, dziękuję :)
Początkująca
09-04-2014, 11:41:39

lidiabe 2014-04-09 13:01:05 Mam pytanie, ile czasu czekaliście na odpowiedż z NFZ odnosnie sanatorium ? Pierwszy raz składałam więc jestem świeża ;) chętnie poczytam Wasze doświadczenia i podpowiedzi : gdzie ? kiedy? Czy mamy na to jakiś wpływ ? można też na priv, dziękuję :)
Zatrudniony w NFZ lekarz specjalista balneologii (od leczenia uzdrowiskowego) lub rehabilitacji medycznej, sprawdza zasadność skierowania i ma na to teoretycznie 30 dni (ale zdarza się, że trwa to 6 tygodni)- licząc od dnia wpływu skierowania.
Możesz zawsze też zadzwonić do NFZ (wojewódzkiego -zgodnego z miejscem zamieszkania) i zapytać na jakim etapie jest rozpatrywanie twojego skierowania.
Jeśli lekarz Cię zakwalifikuje(tj. uzna, że należy Ci się leczenie, jesteś wpisywana na listę oczekujących. Informację NFZ przysyła listem - masz tam podane, która jesteś na liście i na jakie leczenie zostałaś zakwalifikowana (czasami zdarza się, że lekarz w NFZ zmienia np. rehabilitację na leczenie czy szpital na sanatorium) oraz nr skierowania na podstawie którego możesz na stronie internetowej sprawdzić jak zmienia się kolejka: https://skierowania.nfz.gov.pl/.
Potem czas czekania na wyjazd zależy od miejsca (nie mylić z miejscowością) leczenia/rehabilitacji:
- jeśli jest to skierowanie do szpitala - czas oczekiwania jest krótszy max do 6 miesięcy,
- w przypadku skierowania do sanatorium czeka się średnio 1,5 roku.
Najpóźniej na 14 dni przed terminem wyjazdu NFZ informuje Cię na piśmie gdzie konkretnie cię wysyła.
Od rodzaju i miejsca pobytu zależny również:
- ilość dni (21 leczenie, 28 rehabilitacja)
- ilość zabiegów (min 3 leczenie, min 5 rehabilitacja)
- odpłatność (szpital -koszty w całości pokrywa NFZ, sanatorium - dopłacasz określoną kwotę za dobę pobytu ; stawki zależą od rodzaju pokoju),
oraz chyba b. istotna kwestia - w szpitalu (niezależnie czy leczenie czy rehabilitacja) przebywasz w ramach L4,
w sanatorium w ramach urlopu.
1 luty 2014 - operacja C5/6 i C6/7 Implanty Peek Rabea
Forumowicz
09-04-2014, 12:28:25

Kasia Tak z rehabilitacja mam szczęście aczkolwiek chciał bym już jej unikać bo przez tyle lat człowiek może być tym zmęczony , No ale dzięki Bogu i Tym ludziom którzy tam pracują i maja cierpliwość do stałego znoszenia mojego oblicza (ewenement-kosmita) funkcjonuje na tyle dobrze i miarę normalnie, co do innych rzeczy tego szczęścia nie posiadam Niem mam na myśli rodziny ale o Tym na razie nie chce pisać by nie zapeszyć.
ks Janusz
gość
09-04-2014, 12:41:55

Wiekos74, bardzo dziękuję, jedyne co mi się nie podoba w Twojej wypowiedzi to te 1,5 roku
;)
Wtajemniczona
09-04-2014, 17:09:15

lidiabe u nas niestety czeka się 2 lata!
wiesia
gość
09-04-2014, 18:14:35

Super, zamiast intensywnej rehabilitacji zaleconej przez lekarza w celu poprawy prędzej może się doczekam skierowania na operację po kontrolnej wizycie w listopadzie Jakim cudem niektórzy korzystają dwa razy w roku ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: