Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
18-01-2014, 19:48:08

Ludzie!od humoru orzecznika zalezy stopien niepelnosprawnosci ,a ja od rodzinnej slyszalam i nie tylko ze to funkcjonuje tak ze jest lista schorzen od do na ktore jai stopien daja.a co dofinasowan to awsze moiwa ze brak na ten rok kasy itp.i nie daja bo w kasie brak .ale mam stpoein znaczny na schorzenie psych. i mam prace dlatego ze pracodawca ma na mnie najwyzsza dotacje na utowrzenie stanowiska pracy wiec jestem zyskowna dla niego.tak mozna miec dwa orzeczenia na dwie rozne chorby tak jak ja mam,znaczny na schorzenie psych na stale i lekki na narzad ruchu teraz lekarz mowi ze nalezy sie stpoien umairkowany.pozdrawaim i kazdemu to mi napisal dziekuje za zyciowe rady,wy to przeszliscie to wiecie lepiej!
gość
18-01-2014, 20:02:35

chce jeszcze wyjasnic jak to sie stalo ze mam dwa orzeczenia wiec mam rente dwoje z ZUS na stale z dotatkiem pilegnacyjnym a jak bylo ze PFRON dawal na komputer musialam miec rownoznaczne orzeczenie z PCPR potem zebralam dokumenty od ortopedy lecze sie od dziecka i dostalam lekki na stale teraz po MR lekarze mowia ze umiarkowany sie nalezy i zbieram dokumenty.co do dofnasowan to moje zdanie i nie tylko moje jest takie ze oplaca sie urzedasom je przynawac a pieniadze do ostatniej chwili miec na prywatnych kontach zeby procenty im roslly ,zawsze mowia ze pieniedzy w asie bra i na koniec koncow placa.
Początkująca
18-01-2014, 20:09:23

Elle - dobrze, że byłaś tak uprzejma i napisałaś o tym czym już dysponujesz - to wiele wyjaśniło...w zasadzie wszystko.
Pozdrawiam.
Bogna
Początkująca
18-01-2014, 21:59:47

Witam Was wszystkich:) jestem początkująca. We wszystkim. Tydzień temu dowiedziałam się że mam dyskopatię, dzisiaj dowiedziałam się że będę miała operację, za tydzień. Implant stały, na ruchomy już się nie kwalifikuję.
Mam pytanie jeśli wiecie czy jest jeszcze sens szczepić się przeciw żółtaczce, prawdę mówiąc kompletnie zapomniałam o to spytać. Zostałam zaskoczona tą pilną operacją, przewidywałam, że tak to się skończy jak przeczytałam opis rezonansu ale nie spodziewałam się że tak szybko.
Początkująca
18-01-2014, 22:29:13

Grazik L. grazik1312@wp.pl 6.09.2013 mikrodiscektomia C5/C6 C6/C7 stabilizacja międzytrzonowa peek. operator-dr.Jagielski
Początkująca
18-01-2014, 22:30:29

bognaj 2014-01-18 21:09:23 Elle - dobrze, że byłaś tak uprzejma i napisałaś o tym czym już dysponujesz - to wiele wyjaśniło...w zasadzie wszystko.
Pozdrawiam.
Bogna
Brawo Bogna...
Grazik L. grazik1312@wp.pl 6.09.2013 mikrodiscektomia C5/C6 C6/C7 stabilizacja międzytrzonowa peek. operator-dr.Jagielski
Wtajemniczona
18-01-2014, 22:46:08

agula,
ja się nie szczepiłam. doktor nic nie mówił. przy tych szczepianiach to chyba jest zalecany jakis czas, zanim szczepiona zacznie działać. i to nie jest jedna dawka.
musisz mieć tę operację? jakie masz objawy i opis MRI?
rehabilitowałaś się?
Dino, u mnie nie ma za bardzo o czym pisac. czekam na pierwszy zrost i kontrolne RTG, jeśli będzie potrzeba MRI.chodze do P. A.jeszcze ten tydzień. nie mamy pola manewru. czas czasowi trza dac i tyle. wszystkie czynności wywołują pieczenie rąk, drętwienie. robi mi sie często tak, ze mnie "łapie"skurcz w kark i nie moge głową ruszyć. prawa ręka znów często robi sie biała i zimna:(
Bogna, Ty Mistrzyni w komunikacji jesteś :) dla mnie bomba :)
a swoją drogą ciekawe to, co powiedział lekarz elle. że operacja całkowicie leczy dyskopatie. naprawdę ciekawe...
Wiesiu, czytałam Twoje posty jak zapoznawałąm się z forum. jesteś z Legnicy? pisz jak z mężem. relacje weteranów są bezcenne.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
19-01-2014, 04:10:57

Wszytkim wam,ktorzy dyskutowali ze mna w odpowiedzi na moj post serdecznie dziekuje za dzielenie sie ze mna wszymi uwagami i zyciowym doswiadczeniem u mnie dopiero czas pokaze co dalej wyniknie mimo to jestem nieoprawna optymistka a wszystim zdrówka zyczę!
Forumowiczka
19-01-2014, 06:51:00

agula6 2014-01-18 22:59:47 Witam Was wszystkich:) jestem początkująca. We wszystkim. Tydzień temu dowiedziałam się że mam dyskopatię, dzisiaj dowiedziałam się że będę miała operację, za tydzień. Implant stały, na ruchomy już się nie kwalifikuję.
Szybko idzie. U mnie było podobnie przed pierwszą operacją. Byłam w strasznym stanie i odliczałam każdą sekundę pragnąc żeby już być po.
Mam pytanie jeśli wiecie czy jest jeszcze sens szczepić się przeciw żółtaczce, prawdę mówiąc kompletnie zapomniałam o to spytać. Zostałam zaskoczona tą pilną operacją, przewidywałam, że tak to się skończy jak przeczytałam opis rezonansu ale nie spodziewałam się że tak szybko.
Mnie nie mieli czasu zaszczepić.
Przed drugą operacją zaszczepiłam się ale zdążyłam tylko raz.
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Początkująca
19-01-2014, 07:10:12

Szyjko, dziękuję bardzo. Opis zamieściłam w osobnym wątku. Objawy zaczęły się nagle. Jeszcze miesiąc temu myślałam, że jestem niezniszczalna.
Zaczęło się od bólu ręki, ale takiego że schodziłam prawie. Myślałam że jakbym ją ucięła to mniej by bolało to ucięcie niż sam ból. To było jakoś przed świętami.. Myślałam, że ją przeciążyłam bo kilka razy zdarzyło mi się taszczyć na rękach mojego trzyletniego synka. Bo tyle się mówi, że dzieci nie należy zostawiać samych w samochodzie.
Najpierw próbowałam dostać się do ortopedy ale pani w przychodni stwierdziła że to nie jest stan zagrażający życiu i muszę się zapisać a zapisów nie ma bo to końcówka roku jest. To próbowałam prywatnie też nie miałam szczęścia bo ten ortopeda jest oblężony. W tedy jakoś na forum przeczytałam o neurochirurgu.
Udało się poszłam no i tu taka niespodziana na początek roku.
Mój neurochirurg stwierdził że mam rozwalony kręgosłup praktycznie od C3 do C7. Tak naprawdę to powinien mi go ustabilizować na całości. Najgorsze jest C5-C6 bo tam jest potężny ucisk na nerw. Tak naprawdę chciał mnie zabierać na stół od razu ja tylko wynegocjowałam ten tydzień.
Nie wiem czy "muszę" mieć tą operację, jedyne co mogę zrobić to zaufać lekarzowi.
Pytałam czy nie da się tego spróbować rehabilitować, na co mi odpowiedział, że w tym stanie to on się pod tym nie podpisze. Czasem udaje się coś w zdziałać ale w moim przypadku jest podobno katastrofalnie. Widziałam mój kręgosłup jest wygięty w literkę c i to że on mi go ustabilizuje na C5 to wcale nie znaczy że na tym się zakończy moja przygoda z dyskopatią ona się dopiero zaczyna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: