Agula, napiszę Ci tak-masz szczęście, że nie musisz oczekiwać w wielomiesięcznej kolejce na operację.
Neurochirurdzy mają kogo operować i z pewnością Twój również nie namawiał by Cię na siłę gdyby bezwzględnych wskazań do operacji nie było.
Zaburzenia równowagi jak najbardziej mogą mieć związek z dyskopatią.
Żeby troszkę łagodzić Twój strach
- Standardowo do operacji odcinka szyjnego nie jest zakładany cewnik Foleya. Uruchamianie jest wczesne , w kilka, kilkanaście godzin po operacji więc korzystanie z basenu krótkie.
-Ból pooperacyjny jest łagodzony na bieżąco. Nie zwlekaj z informowaniem personelu, zgłaszaj przy pierwszych oznakach żeby nie zdążył się rozwinąć. Często leki podawane są według schematu, który w ogóle nie pozwala na pojawienie się bólu.
-Pewne niedogodności są krótkotrwałe
-Znieczulenie, jest bezpieczne. Podczas operacji a w niektórych oddziałach również po jesteś pod ciągłym monitorowaniem i stałą opieką personelu. Anestetyki to środki odwracalne i przy zachowaniu ogólnego zdrowia ryzyko zbliżone do wyjścia na ulicę(sytuacje nie do przewidzenia)
-Ulga pooperacyjna warta tygodnia strachu który jest przed Tobą ale spróbuj niwelować go przebywaniem w towarzystwie, zajęciami odrywającymi myśli. Wiem ,że łatwo pisać ale niech przykładem dla Ciebie nasze grono, które ma te przejścia za sobą.
Ja przed pierwszą operacją mówiłam sobie, że ta operacja to jak podróż samolotem- podjęłam decyzję i już nie nacisnę guzika z napisem przystanek na żądanie.
Z rad praktycznych- weź ze sobą buteleczkę wody niegazowanej z korkiem niekapkiem-przydatna w okresie leżenia, mogą się przydać również chusteczki nawilżane dla niemowląt dla odświeżenia.
A z pracą, no cóż- w tym stanie pewnie i tak byś długo nie napracowała więc trzeba działać dla swojego dobra i bezpieczeństwa. Na start masz 182 dni zwolnienia i w razie potrzeby 12 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego i ten okres daje Ci pewne bezpieczeństwo finansowe, co nie oznacza, że cały tek okres musisz wykorzystać.
Los sam nieraz układa własny scenariusz na życie. Na razie masz priorytet, odzyskać zdrowie.
Agula pozdrawiam ciepło. Z