Bo trzeba być ostrożnym i nie wierzyć we wszystko rehabilitantom w sanatoriach... tam jeżdżą rózne przypadki, wiele chojractwa, często taśma i podejście rytyniarskie. Jak się z nimi trochę poobcuje to można rozpoznać prawdziwego fachowca. Ale podstawa to samemu wiedzieć jak najwięcej o swoich dolegliwościach i chorobie - jak będziesz ostrożna i uważna nic się złego stać nie powinno.
Niestety po operacji nie ma już takiej sprawności jak przed - i nigdy nie będzie - choć niektórym ozdrowieńcom trudno w to uwierzyć i zaakceptować.
grazik w sprawie orzeczenia o niepełnosprawności powinnaś zapoznać się z tym:
http://www.scon.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=33
Tu Ci fragment skopiowałam:
Aby otrzymać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności należy złożyć:
- wypełniony dwustronnie i czytelnie podpisany wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności,
- zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia wydane dla potrzeb zespołu ds. orzekania o niepełnosprawności, wydane nie wcześniej niż na 30 dni przed dniem złożenie wniosku,
- dokumentację medyczną, poświadczoną za zgodność z oryginałem bądź jej odpis bądź wyciąg z powyższej dokumentacji lub kserokopie dokumentacji wraz z oryginałami do wglądu, zwracanymi Wnioskodawcy po stwierdzeniu zgodności z oryginałem przez pracownika Miejskiego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności,
- inne dokumenty mogące mieć wpływ na ustalenie niepełnosprawności.
Czas oczekiwania na posiedzenie składu orzekającego - ok. miesiąca
Kontakt też na tej stronie znajdziesz (jesteś z Warszawy, tak? ) :
Warszawskie Centrum Pomocy Rodzinie
Stołeczne Centrum Osób Niepełnosprawnych
Godziny Pracy:
Poniedzialek - Piątek 8:00 - 16:00
NUMERKI wydawane są:
Poniedziałek - Piątek 8:00 - 15:00
Ul. Gen. Andersa 5
00-147 Warszawa
Spinka
e-mail: myspine@gazeta.pl