Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
21-10-2013, 17:19:21

szyjka74 2013-10-20 19:28:09
mam pytanie do szyjek po. jak to jest z narkozą? budzicie się bez rurki w gardle? zaczynam sie wkręcać. wiem, że lęk nie jest dobrym doradcą.ale jakos tak sa działa. staram sie zajmować myśli i wychodzic do ludzi.
Opowiem o sobie ku pocieszeniu :)
Narkoza za pierwszym razem - na Szaserów - super - ciach! - i czarna dziura. A po chwili dosłownie słyszę jak wołają mnie po imieniu i mówią, że wszystko w porządku :) Pełna przytomność.
Za drugim razem - w IMiD na Kasprzaka - wolniejsze, stopniowe zasypianie - najpierw zwiotczenie, później reszta - to podobało mi się mniej. Ale w końcu otchłań :) I też zaraz budzenie i pytanie: Jak się Pani nazywa? Hehehe... powiedziałem nie tylko jak ja się nazywam ale także jak anestezjolog
Co najważniejsze - absolutnie żadnych rurek! W dodatku ja nie miałam żadnych objawów w gardle czy przełyku ani za pierwszym, ani za drugim razem. Poza lekkim wysuszeniem w pierwszych godzinach po operacji na co doskonale działały soki Karotka.
Może i Tobie tak się zdarzyć, czego życzę :)
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Wtajemniczona
21-10-2013, 18:56:33

Dziękuję Dziewczyny za odpowiedz. a wiecie może, co to jest antelisteza? wujek gogle nie chce ze mną na ten temat rozmawiać. w opisie mam jakąś na c2/c3.
ogólnie do kitu ten mój MRI. na c5/c6 wszystko zapchane, i przepuklina szeroka, środkowa,dwuboczna, i otwory uciśnięte przez osteofity (oba), i stenoza 9mm. i piętro i dwa wyżej też się worek uciska i modeluje. i ogólnie niedobrze.
Doktor tydzień temu po obejrzeniu MRI namawiał mnie na operację.że nie ma na c czekać, bo osteofity dokanałowe same nie znikną i nie daja sie rehabilitować. i że on też jest zwolennikiem rehabilitacji dopóki się da. niby wszystko wiem,ale sie boję.walczyłam prawie 5 lat. może, gdybym troche bardziej się oszczędzała, byłoby dzis lepiej.nie wiem.
rozmyślam jeszcze nad jogą, taką ostrożną.dziś wystawiłam auto na sprzedaż:( od jutra chodzę na piechotę.dr mówi,ze to taka rehabilitacja na teraz :) w środę ide jeszcze do rehabilitanta, jakiś nowy. zobaczymy,co on na to.
lidiabe, ciekawa jestem,co u Ciebie wyjdzie. ja waham się nad telefonem do dra i umówieniem terminu.
ale zwolniłam życie. na maksa.nigdy tyle nie odpoczywałam ;)
czy też macie/miałyście tak,ze chodzenie po płaskim powyżej 0,5h nasila rwę? i robi zawroty w głowie? odkrywam nowe. że pod górkę nie mogę to wiedziałam,ale że po prostym nie ?
pozdrawiam i nocy bez bólu wszystkim życzę :)
wypadek samochodowy 14.02.2009r.; długa rehabilitacja; przed operacją;
Wtajemniczona
22-10-2013, 08:17:39

szyjka myślę ze powinna umówić terimin, twoje objawy osiągnęły apogeum, im dłużej teraz uciski tym dłużej będzie trwała twoja rekonwalescencja, nie kombinuj z rehabilitacją bo możesz sobie więcej zaszkodzić niż pomóc, pisałam o tym ze taka zadowolona wróciłam z sanatorium przed operacją a dr mi powiedział -"noi pewnie sobie pani bardziej zaszkodziła niż pomogła" ja też walczyłam, przechodziło, żyłam normalnie, znowu ból wyłączał z życia, potem przechodziło i tak 20 lat...a potem w ciągu 2 miesięcy lawinowo już objawy sie nasilały, teraz 8 miesięcy po, a też całkiem wszystko jeszcze nie ustąpiło, lędźwiowy znowu dokucza, karczycho spięty i jak tylko normalnie popracuje to wieczorem cała ręka mnie boli jak po ciężkim treningu, a nie bolała kiedyś, niby wszystko jest dobrze ale nie tak żebym mogla powiedzieć - dzisiaj mnie nic nie boli, tylko że da się rade bez tabsów, to też już coś, noi bóle głowy zniknęły, także ja cię namawiam - polepsz sobie życie, ale decyzja nalezy do ciebie
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
22-10-2013, 08:56:19

szyjka74 2013-10-21 20:56:33
rozmyślam jeszcze nad jogą, taką ostrożną.
szyjka74 - z jogą to trzeba bardzo uważać, szczególnie jeśli nie masz doświadczenia. Kiedyś regularnie praktykowałam hatha jogę, ostatnio mniej. Zaobserwowałam, że nauczyciele mają trochę za małą wiedzę dopóki nie skończą studiów z rehabilitacji, a często i to za mało. Moje ostatnie doświadczenia - znalazłam szkołę joga medica, w której zajęcia prowadzą rehabilitanci z wykształceniem wyższym. Niestety zajęcia są wg ogólnego schematu raczej dla ludzi zdrowych lub z niewielkimi dolegliwościami typu napięcia od siedzenia przy biurku. Mimo, ze przed zajęciami poszłam na dodatkową konsultację z moimi wynikami badań, na każdych zajęciach musiałam przypominać, że tej pozycji nie zrobię, albo mogę jedynie w inny sposób. Ale to ja musiałam wiedzieć, że dana pozycja czy wariant jest dla mnie niewskazany jeśli nie szkodliwy.
pozdrawiam, Basia
gość
22-10-2013, 10:20:27

szyjka74
lidiabe, ciekawa jestem,co u Ciebie wyjdzie. ja waham się nad telefonem do dra i umówieniem terminu.
ale zwolniłam życie. na maksa.nigdy tyle nie odpoczywałam ;)
Witam wszystkich, szyjka74- rezonans 14. 10. dzisiaj dzwoniłam z zapytaniem o wynik, pani bardzo nieprzychylna odpowiedziała że do trzech tygodni.na moją prosbę czy nie da się nic wcześniej zrobić bo mam wizytę u neurochirurga ;) odpowiedziała że wszyscy tak czekają. I po rozmowie. Za własne pieniądze a i tak trzeba czekać.Tym bardziej że mam przykład córki która w zeszłym tygodniu robiła też prywatnie MR głowy w Radomiu, zapisała się w piątek i miała robione w poniedziałek !!! A opis odebrała we wtorek!!! I to rozumię za co płaciła pieniądze! Nie polecam StarMedici :( I jeszce jedno, czy ktoś z was czuł się gorzej po rozpoczęciu fizjo ? Po dwóch dniach bardziej zaczęło mnie boleć niż przed.Wcześniej tak nie miałam. Pozdrawiam !
gość
22-10-2013, 10:27:03

No tak, nie uda się uniknąć nieuniknionego :) ja też próbowałam, wszystkiego co uważałam że może mi pomóc, jednak doszłam do wniosku że wszystko jest na krotko, dlatego decyduję się na operacje, puki jeszcze jestem młoda ;) i organizm łatwiej zniesie zabieg.A i implant może trafi mi się jeszcze z wyższej półki Pozdrawiam.
Wtajemniczona
22-10-2013, 21:17:11

Dziękuje Dziewczyny za odzew :) Kochane jesteście :)
tak sobie myślę,że to juz czas. łapki słabe są okrutnie i takie dziwne. jakoś szybko mi to w ostatnio pogarsza. ręce żyją swoim życiem, drgają różnych miejscach, drętwieją jakoś inaczej. no i nawet leżenie nie pomaga. ale też pracuje ostatnio dużo. potem leżę, potem pracuję.
Lidiabe, z moich doświadczeń wynika, że rehabilitacja ma pomagać a nie szkodzić. więc może coś Ci zle robią albo zabiegi masz nieodpowiednie. z szyją trzeba dużo pokory od rehabilitanta. i doświadczenia. co do implantów to ja się kompletnie nie znam.zapytam następnym razem.
basiax,
na joge chodziłam i przynosiła mi ulgę. ale masz rację, nauczyciele jogi nie mają pojęcia o dyskopatiach. mi mój zalecał stanie na głowie. że to niby w głowie siedzi blokada, a nie w wypadniętym krążku.ja nie stawałam. ale zalecał.
dobrej nocy nam życzę, Szyjki :)
Wtajemniczona
23-10-2013, 09:33:31

Lidiabe, szyjka74 ma rację - rehabilitacja powinna pomagać, jeśli bardziej Ciebie boli, to albo ćwiczenia są nieodpowiednie albo za intensywne na danym etapie.
A dobrych rehabilitantów poznaję po ich pokorze, jeśli ktoś mi mówi, że wie wszystko i zaraz mnie wyleczy, to znak, że powinnam uciekać. W ciągu ostatniego roku spotkałam 2 takich i po ich działaniach czułam się gorzej.
pozdrawiam i wszystkim przed i po życzę spotykania tylko dobrych rehabilitantów, Basia
Początkująca
23-10-2013, 12:29:33

puk puk... jestem nową szyjką chyba :) .
Może ktoś mógłby mnie wspomóc odpowiedzią na pytanie co to znaczy: zniesienie rezerwy płynowej rdzenia i światła otworu mk oraz modelowanie rdzenia kręgowego? Miałam MRI , poprosiłam o interpretację wyniku badania http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,764090,0,mri-kregoslup-szyjny-prosba-o-interpretacje ale zdaję sobie sprawę, że forumowicze nie zajmują się li tylko forum ;). Niepokoi mnie cały wynik, ale to zniesienie rezerwy płynowej to jakieś cudo nie do odgadnięcia...
Co o tym sądzicie?
gość
23-10-2013, 13:04:19

puk, puk, Witaj :) nie będę interpretować Twojego wyniku, bo nie mam takich kwalifikacji ;) ale na moje oko to powinnaś jak najszybciej udać się do dobrego neurochirurga, bez jego porady nic nie będziesz wiedziała NAPEWNO pozdrawiam- lidiabe

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: