Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-05-2013, 16:25:05

Hamer jak bys mogla zerknij na moj opis MR bo widze ze juz jestes weteranka w temacie ......z gory dziekuje
Początkująca
25-05-2013, 16:33:01

Szyjki kochane z tego coja leżąc w szpitalu 3 tygodnie to z niższymi dyskami jak C4 C5 I C6 to wychodziły juz na trzeci dzien do domu pacjetki, jedna taka to szła po oeracji z samego rana zapalic papieroska
Wszystko sąnczyło sie pomyslnie , juz wszystko dobrze teraz tylko czekam na rehabilitację , kiedy mnie wezwą , ale nie wczesniej jak w Sierpniu pewnie , bo tak mam zlecone od Neurologa ...
acha , wstawiłam zdjecie po operacji swojej szyki , ale to juz jak wróciłam do domu ...
Pozdrawiam serdecznie szyki !
Ela
Forumowiczka
25-05-2013, 18:27:45

Monika, nie jestem kompetentna by oceniać wynik.
Mogę Ci tylko wytłumaczyć na czym polega patologia. Masz zniesiona lordozę z pogłębieniem kifozy-to zniesienie prawidłowej krzywizny w odcinku szyjnym.
Zachowanie krzywizn: szyja- lordoza(wygięcie ku przodowi), piersiowy- kyfoza wygięcie ku tyłowi-garbienie), lędźwiowy- lordoza daje prawidłowe ustawienie, znosi przeciążenia, amortyzuje.
Zachyłki boczne to miejsca przez które wychodzą korzenie nerwowe
Najistotniejsze u Ciebie jest modelowanie korzeni rdzeniowych i z tego powodu jest neurologia.
Ucisk worka oponowego przy zachowanej rezerwie płynowej nie jest zagrożeniem choć może dawać dolegliwości bólowe.
Niewykluczone ,że neurochirurg zobaczył coś jeszcze. Dobry specjalista nie opiera się na opisie.
Skoro są ubytki neurologiczne to nie ma dyskusji o słuszności decyzji.
Pozdrawiam Zosia.
Początkująca
25-05-2013, 18:33:11

Dzieki Zosia .....pocieszyles mnie bo to znaczy ze nie jest tak zle ze mna ......ciekawe jaka proteze mi zaserwuja .....bo wygiety jest nieprawidlowo i kregi sie obnizaja .....pozdrawiam wszystkie szyjki napisze jak bede po operacji.
Początkująca
25-05-2013, 18:59:58

A wie ktos co oznacza obnizenie wysokosci tarczy mk z cechami odwodnienia?
Początkująca
25-05-2013, 19:30:28

Monika, to jeden z podstawowych objawów dyskopatii, tzw. wysuszone krążki międzykręgowe. Widać to nawet na zdjęciu rtg.
Krążki międzykręgowe składają się z tzw. pierścienia włóknistego- w środku jest jądro galaretowate. Proces dehydratacji (odwodnienia) polega na pozbawieniu pierścienia włóknistego właśnie wody- czyli stają się one bardzo mało sprężyste.
Z grubsza to wygląda tak jakbyś położyła mokrą gąbkę na gąbce i przyciskała z góry. Woda wycieka. Gąbka jednak wraca do pierwotnego kształtu, krążki w kręgosłupie są zdeformowane trwale. Jest to proces nieodwracalny. Wynika to z przeciążenia kręgosłupa.
Pozdrawiam anTosia
ps. Trzymaj się i nie martw się na zapas. Powodzenia
Początkująca
25-05-2013, 19:34:59

Dziekuje bardzo za odpowiedz ....to cos czuje ze w poniedzialek jeden poziom zrobia ale za jakis czas pewnie walna nastepne .....
Wtajemniczona
25-05-2013, 22:17:06

witajcie, fajnie ze się pojawiłaś ela/elcia, ostatnio o tobie myślałąm i wypatrywałam twojego avatara, dobrze ze już po, teraz to juz z górki, uważaj na siebie, chuchaj i dmuchaj...
mchomo witaj, weź sobie jeszcze do szpitala słomki do picia, mnie bardzo się przydały bo głowy długo nie odchylisz do tyłu, a tuz po operacji na leżąco lepiej pic przez slomke bo praktycznie butelka z niekapkiem moze leżeć
pogoda paskudna, niestety ma wpływ na samopoczucie pooperacyjne, tydzien temu tryskałam humorem i zdrowiem a teraz już trzeci dzień czuje się jakby mnie ktoś kijem obił, boli mnie pół pleców, kark i barki, oby do środy, od czwartku ma się pogoda poprawic
kochane szyjki doświadczone doradźcie jaki fotel jest dobry do pracy przy komputerze, bo aby patrzeć jak wrócę do pracy, a mam dużo siedzenia przy kompie
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Początkująca
26-05-2013, 07:27:03

Dzieki ....wezme slomki.....a fotel musi byc z duzym prostym oparciem wzmacniany po bokach i w miejcu gdzie trzymamy glowe tez musi byc profilowany .....
Forumowicz
26-05-2013, 07:36:48

MATKA
Jedna jest taka dla nas Kochana
Biegnę z kwiatkami do niej z rana
by złożyć jej życzenia
Chociaż moja spogląda z nieba
lecz w oczach mam dzień wczorajszy
gdy swym wzrokiem mnie ogarnia
tym pełnym miłości i troski.
Mimo ze teraz po latach rozstania
tęsknoty i rozpamiętywania
czekam z nią spotkania
By wypowiedzieć te słowa
Witaj MAMO KOCHANA
Więc Pamiętajcie o Niej Mili
o swojej Mamie jedynej
Która to was w ramionach Tuliła.
Witajcie wszystkie Mamy Najlepszego w dniu waszego święta
Pozdrawiam
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: