Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
25-05-2013, 08:53:16

Witaj Monika(mchomo)
Ze spraw istotnych dla Ciebie na tym etapie.
- W szpitalu przebywa się ok 4-7 dni zależnie od lokalnych zwyczajów i potrzeb zdrowotnych. Pisząca tu dziś Elcia jest rzadkim wyjątkiem ale i zakres operacji inny niż w naczęstszych przypadkach dyskopatii.
-Na rodzaj implantu nie masz wpływu. Zdaj się na decyzję neurochirurga , z pewnością wybierze najbardziej właściwy dla Twojego przypadku więc tym głowy sobie nie zaprzątaj. Jeżeli masz obawy o zakres ruchu to sztywna stabiliacja nawet wielopoziomowa daje prawie pełne możliwości.
-Dostęp operacyjny z przednio-bocznej powierzchni szyi. Często na jedną dobę pozostaje dren do odsysania gromadzącej się krwi- usuwanie drenu bezbolesne:)
-Wersja kołnierzowa-budzisz się w kołnierzu usztywniającym lub bezkołnierzowa wymagająca we wczesnym okresie troszkę więcej ostrożności w zakresie ruchu szyją.
-Piżama rozpinana pod szyją lub z dużym dekoldem żeby był latwy dostęp przy zmianie opatrunków. Na operację dostaniesz strój firmowy.
- Na pierwszą dobę kiedy leżysz, praktyczna jest buteleczka wody mineralnej niegazowanej z suwanym koreczkiem.
-W pierwszej dobie możesz odczuwać lekkie podrażnienie gardła po intubacji i dyskomfort w szyi z powodu dojścia operacyjnego. Objawy zwykle szybko przemijające .
-Jeżeli będziesz odczuwała dokuczliwy ból nie broń się przed środkami p. bólowymi i nie czekaj z prośbą o nie do znacznego nasilenia-potrzeba wtedy więcej czasu na ich zadziałanie.
-Uruchamienie(wstawanie) zwykle w dobę po operacji ale bywają rekordziści ,którzy wstają już tego samego dnia. Zależne od decyzji neurochirurga i ewentualnej samowolki.
-Od momentu wstania nie ma ograniczeń spacerowych jeżeli nie ma zawrotów głowy a grunt pod nogami równy(unikać na spacerach potknięć, które dają nieprzyjemne szarpnięcia)
-W domu do spania trzeba wybrać swój sposób z dobrym podparciem szyi. Najwłaściwsza poduszka ortopedyczna dobrej jakości. W kołnierzu jest pewien dyskomfort i trzeba się nieraz wspierać jaśkiem. Tu juz indywidualny wybór. Najważniejsze żeby była zachowana równa płaszczyzna głowa/szyja.
-Rehabilitacja to dosyć odległa sprawa i tu uzyskasz rady po wyjściu ze szpitala. Decyzja w tej kwestii zależy TYLKO do neurochirurga, my możemy doradzić miejsca,specjalistów.
- Po powrocie do domu wskazana pomoc bliskich. Moniko,Ty ćwiczysz tylko palec wskazujący do prac domowych, zakupów, bardziej wyrafonowanych posiłków(tłuczek,mikser,dźwiganie garnków)
Daj sobie czas pełnego luzu z dużą dawką polegiwania żeby odbarczyć napięte mięśnie,wietrzyć szyję.
Możesz spokojnie sama robić sobie herbatę, kanapki, podgrzewać posiłki.
W miarę poprawy samopoczucia i wzrostu kondycji zakres domowych czynności sam będzie się poszerzał.
We wczesnym okresie pooperacyjnym trzeba pamiętać o tym iż każda operacja jest dużą traumą dla całego organizmu zarówno w zakresie fizycznym jak i psychicznym.
Trzeba dać sobie czas na odreagowanie, wyrównanie zaburzonych poziomów psycho... co nie jest równoznaczne z roztkliwianiem się nad sobą.
Najczęściej bezpośrednio po operacji uzyskuje się odczuwalną poprawę stanu neurologicznego.
Z bólem jest różnie. Przez jakiś czas mogą występować dolegliwości z powodów adapatacyjnych(przestrzeń rozszerzona implantem,inna praca mięśni itp.)
Resztkowe objawy spowodowane ubytkami neurologicznymi i czas potrzebny na regenerację. Nie przerażaj się takim stanem gdyby sie utrzymywał. Czas, rehabilitacja bywaja sprzymieżeńcami a duże wątpliwości rozwiąże neurochirurg podczas kontroli.
Jutro po przyjęciu do szpitala będziesz prawdopodobnie badana przez neurochirurga i anestezjologa. Będzie przeprowadzany wywiad. Jest to również czas dla Ciebie żebyś zadawała pytania.
Monika, wszyscy przechodzimy przez stres, obawy przed nieznaną przyszłością.
Nie wiem jak dalece udało Ci się poznać nasze grono ale jak widać mamy się całkiem nieźle, tryskamy humorem i wracamy do życia w standardzie BARDZO SPRAWNI lub SPRAWNI
Elcia, najważniejsze że jest sukces i czujesz się dobrze. A to jak Cię neurochirurdzy gwontowali pozostało w senności
Pozdrawiam Z.
gość
25-05-2013, 09:13:37

Hej.
Witaj kochana Zosieńko:):):)
Pamiętacie mnie jeszcze?? :)
Jestem pooperacyjno-lędźwiowa.We wtorek minie 6tyg od operacji i pierwsza wizyta kontrolna u mojego wspaniałego operatora(zresztą tego samego co i u Zosi).Trochę zaczynam się stresować tą wizytą...czy wszystko dobrze,nie wiem czego się spodziewać,co może mnie tam czekać.Czy tylko wywiad? czy jakiś RM,rtg itp.Wiecie może jak to jest z lędźwiówkami??
Czuje się oczywiście wspaniale,choć przez tą wstrętną pogodę jakby ciut bolą mnie plecy.Tak sobie tłumaczę to pogodą,bo do póki było ciepełko nic nie odczuwałam.Czy pogoda może mieć na to wpływ,jak myślicie???
Oczywiście podczytuje Was i gorąco wszystkich pozdrawiam
ps. nigdy nie żałowałam decyzji o operacji a mam 33lata i 16-sto miesięcznego synka.Jedna z najlepszych decyzji w moim życiu.
Forumowiczka
25-05-2013, 10:05:02

elcia122
Operacja : Laminektomia C1, stabilizacjaC1, C2 z dostępu tylnego- zmodyfikowany Harms, kośc autogenna z talerza biodrowego ( Vertex,Medtronic)
Zespolenie kręgów C1-C2 z dojscia przedniego, tylnego lub przez jame ustną , wprowadzenie gwintowanych bolcow kostnych .
ojej, zatkało mnie.....
to my tu prawie wszyscy z okolic C4-C7 :)
C1-C2? obłęd, tak wysoko....
dobrze że już po wszystkim.
--------------------------------------------------------------------
Cyska - pogoda zdecydowanie wpływa na nasze bóle, o czym bardzo często wspominam. jak juz przesadzam, to Raf mnie przywołuje do porządku .... :)
Asia
Początkująca
25-05-2013, 10:06:42

Dziekuje slicznie za obszerna wypowiedz juz mi lepiej . .....najgorsze ze mialam incydenty lekowe jeszcze doraznie biore tabletki przeciwlekowe i uspokajajace mam nadzieje ze tam w razie potrzeby tez dostane .....psychicznie niby oki ale somatyczne objawy typu kolatanie i bol serca napedzaja strachu ......
Forumowiczka
25-05-2013, 12:07:01

Monika przedstaw swoją sytuację psychosomatyczną podczas wywiadu przedoperacyjnego. Jest to istotna informacja dla anestezjologa. Będziesz operowana w znieczuleniu ogólnym więc nie przyjmuj żadnych leków na własną rękę-ewentualna interakcja z anestetykami.
Zwykle pacjenci przedoperacyjni otrzymują tzw. sedację (tabletkę uspokajającą)wieczorem w przeddzień operacji i rano w dniu operacji. 6 godzin przed operacją należy pozostać na czczo więc poranną tabletkę popija się jednym łykiem.
Jeżeli masz obawy o psychikę w dalszych dobach to również zgłoś ten fakt , będziesz odpowiednio ,,obstawiona"
Własne leki możesz ze sobą wziąć i stosować ewentualnie w uzgodnieniu z lekarzami.
Napisz gdzie będziesz operowana. Może ktoś doradzi konkretnie jak wygląda przygotowanie w danym oddziale. Jesteśmy tu jak kraj długi i szeroki
Trzymaj się dzielnie, na pewno będziesz dobrze zaopiekowana.Z.
Początkująca
25-05-2013, 12:18:29

Bede operowana w Grudziadzu .....oczywiscie zglosze ten fakt lekarzowi od trzech dni nie bralam zadnych tabletek zeby organizm sie oczyscil . ....wiadomo nie biore ich dzien w dzien tylko doraznie , ale wiadomo ze taka sytuacja wywola sstres i tymbardziej po operacji jak trzeba lezec ....
Początkująca
25-05-2013, 12:35:52

Moj wynik MR to .....zniesienie fizjologicznej lordozy z wytworzeniem patologicznej kifozy na poziomach C4-C6, na poziomach C4-C7 obnizenie wysokosci tarczy mk ,z cechami odwodnienia . Na tych poziomach widoczne centralne wypukliny krazkow mk splycajace zachylki boczne , oraz nieznacznie modelujace worek oponowy ....zmiany najbardziej nasilone na poziomie C5-C6 po stronie lewej - widoczne lewoboczne uwypuklenie krazka mk 4 mm z modelowaniem korzeni nerwowych .............. jak ktos wie czy przy takich zmianach mozliwy inplant ruchomy?
gość
25-05-2013, 13:07:31

mchomo a w jakim szpitalu będziesz operowana? Implanty ruchome wstawia się w kręgi, które są w dobrym stanie, bez osteofitów, itp. Wiek też ma znaczenie....Mam wszczepiony implant ruchomy, w Toruniu wstawiany...Szpital Biegańskiego w Grudziądzu nie wstawia ruchomych implantów...Byłam u nich na konsultacjach, tak mi powiedziano...
A kto Cię będzie operował?
Jeśli nie chcesz pisać na forum to podaję mój @ bogunka@wp.pl
pozdrawiam
Początkująca
25-05-2013, 14:34:24

Nie wiem ale z tego co wiem to juz niby wstawia ruchome ......a z tego opisu to myslisz ze nie wstawia ruchomego ?
Początkująca
25-05-2013, 14:51:01

Pawik a kiedy bylas na tej konsultacji u nich?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: