Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
15-03-2013, 21:00:49

nie dopisałam - to co będziesz mieć jako a'la bluzę, to musi być po operacji po prostu rozpinane. Po operacji (jak juz ktoś z rodziny zmieni ci zielony operacyjny kubraczek na jakiś ciuszek) będziesz mieć 24h dren od szyi do butelki.
W Opolu szybko wypisują do domu, ja byłam w Bytomiu - tam wypisują dopiero tydzień po operacji, więc użyłam więcej ubrań.
Asia
Początkująca
15-03-2013, 21:11:45

Dziękuję buraczku:)
Właśnie :D ja nie byłam w szpitalu od 2003 roku dlatego moje może i głupie pytanie ;) Będę musiała się zaopatrzyć w dresik bo mój stary już schodzony :D
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
Wtajemniczona
15-03-2013, 21:14:35

Co szpital, to chyba inne zwyczaje. Po operacji ciuszek operacyjny przebierałam razem z pielęgniarkami w tzw śluzie (gdzie mnie wwieziono po pobycie na sali pooperacyjnej). Dopiero po przebraniu przewieziono mnie na moją salę.
Drenu wogóle nie miałam i nie widziałam aby inne szyjki miały dreny. Co do mody szpitalnej, to gdy byłam na operacji strojem szpitalnym były głównie piżamki w różnym wydaniu. Jedynie mężczyźni byli bardziej na sportowo. Miałam szlafrok, ale prawie go nie używałam, bo na oddziale było bardzo ciepło. Jedynie, gdy szłam na zdjęcie RTG, bo to było poza oddziałem.
Wtajemniczona
15-03-2013, 21:20:08

Po operacji człowiek spędza czas głównie w łóżku i według mnie wygodniej jest leżeć i spać w piżamie. Czasu na chodzenie po oddziale za dużo nie ma, bo np. Opolu (jak pisałą Asia-buraczek) wypisują najczęściej na drugi dzień po operacji, więc nie ma czasu śmigać za dużo po korytarzach. Jeśli się leży dłużej, to można ze sobą coś więcej zabrać.
Wtajemniczona
15-03-2013, 21:34:31

Jeszcze co do stroju szpitalnego. Nieważne co wybierzecie, ważne aby było to z krótkim rękawem lub z rękawem na tyle szerokim, aby można go było swobodnie podwinąć. Chodzi o dostęp do wenflonu i możliwość podłączanie kroplówek. Wenflon miałam najpierw nad zgięciem łokciowym a potem na wierzchu dłoni.
Życzę dobrej nocki
Forumowicz
15-03-2013, 21:34:58

Irek pomylilem M50 to choroba kregów szyjnych.to na tyle.A skąd wiem zapytasz? Milego wieczoru WSZYSTKIM.Cyt znaczy powrót do domu,A teraz mam 3 zestaw zabiegów.Pozdrawiam piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
15-03-2013, 21:38:29

agachrab 2013-03-15 22:20:08 Po operacji człowiek spędza czas głównie w łóżku i według mnie wygodniej jest leżeć i spać w piżamie. Czasu na chodzenie po oddziale za dużo nie ma, bo np. Opolu (jak pisałą Asia-buraczek) wypisują najczęściej na drugi dzień po operacji, więc nie ma czasu śmigać za dużo po korytarzach. Jeśli się leży dłużej, to można ze sobą coś więcej zabrać.
aga właśnie... jak mam operacje we wtorek to w czwartek do domu jak wsio oki bedzie ? dobrze policzyłam ?
ja pizame biore na wymiane spodnie jakies jeszcze w razie awarji z basenem ;p jak byłam w styczniu na neurologii to faktycznie dresy w modzie ale to dla dreptajacych raczej:)
Forumowicz
15-03-2013, 21:44:55

Dziewczyny piszecie co do szpitala to miałem szlafrok i pizamę z dlugim rekawem weflon miałem na dłoni drugi na stopie i po kłopocie. Zalezy od szpitala zapewne a moze od mody tam panujacej.Dobrego wieczoru -piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
15-03-2013, 21:51:31

Tak, Kasiu. Jeśli będziesz miała operację we wtorek i nie będzie problemów, to wypiszą cię w środę lub w czwartek. Tak z reguły robią ( z tego co wiem).
Początkująca
15-03-2013, 22:01:44

We Wrocławiu w Wojskowym ponoć ok 5 dni, w dresik się zaopatrzę jak nie przyda się w szpitalu to nowy pewnie potem też się przyda:)
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: