Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
15-03-2013, 15:36:53

Renata - czyli to nie Twój dzien. Swoją drogą to mogliby zadzwonić i odwołać planowych pacjentów. Widać co innego jest ci pisane:)
Basia coś zamilkła, pisałam do niej smsa ale sie nie odzywa. Miałam wpasc do niej dzisiaj i na duchu ja podtrzymac. Jakby tak ona jechala te 360km i by jej powiedzieli "nie ma miejsc" to by sie pewnie wkurzyła. Jak sie czegos dowiem od niej to wam przekaze.
Zastanawiam sie co ZUS ode mnie chce i co im mówić w poniedziałek. Zwolnienie mam jeszcze na 2 tyg i sie zastanawiałam nad powrotem do pracy, ale tą decyzję miał poprzedzić rezonans kontrolny. Niestety termin rezonansu w dalszym ciagu nieznany. A magiczne 182 dni minie za 37 dni.
Do sanatorium mnie wysłali, 4,5 miesiaca od operacji minal wiec pewnie twierdzą że jestem zdrowa i ze sie obijam w domu.
A ja.. ćwiczę zawzięcie kupiłam sobie nawet piłkę 65cm i przełamałam lęk (fikając z podobnej do tyłu uderzyłam głową, barkiem o podłoge i prawdopodobnie od tego sie zaczeło) a do tego zamówiłam taśmy - dzisiaj mają być. Spodobał mi sie ten zestaw w sanatorium, bo siedząc na piłce pilnuje prawidłowej pozycji kregosłupa i odciąząm go a tasma nadaje sie do ćwiczeń miesni - mam opór.
Pozdrawiam
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Forumowicz
15-03-2013, 16:43:03

No tak irek lubisz zagadki no to tak M47-zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa,M50-zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa, chodzi o G54-zaburzenia korzeni rdzeniowych i splotów nerwowych-----i tak bitka jest moja.piotrDobrze ,że nie pytasz o MG40...strach by pomysleć o definitywnym rozwiazaniu.....
Kasiek to puść farbe po wizycie oco chodzilo to sie przygotuje choć mam świad. rech. a nie zwolnienie.
Renata wydaje mi się ,że trzeba było iść na całość-kolejne odwlekanie i tak w koło Macieju.Przerabiałem-nic ciekawego-dużo siły i samozaparcia życzę.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
15-03-2013, 17:14:50

wróciłam dzisiaj z sanatorium gdzie wygonił mnie ZUZ a wioska to Pustkowo [prawdziwe pustkowie] 24 dni po 6 zabiegów dziennie żadnej poprawy ,pani doktor prowadząca lekarz chorób wewnętrznych stwierdziła tak po naszemu trochę lepiej trochę gorzej,ciekawe co na to ZUS.Pozdrawiam
Wtajemniczona
15-03-2013, 17:38:50

Cyt - Ciebie tez ZUS juz sciga?
Kasia 2010-10-11 - nieszczęśliwy wypadek 2012-03-07 - MRI z potwierdzeniem dyskopatii 2012-10-23 - Operacja C5-C6 - implant stały Cervios PEEK
Początkująca
15-03-2013, 18:00:38

margotkaw- napisz mi jakie masz objawy przy mielopatii.
U mnie lekarz neurolog w Zusie podczas badania stwierdziła także mielopatię w oparciu o moje EMG, MR no i badanie neurologiczne.
Ja mam niedoczulicę całej lewej strony, drętwienie rąk,palców u rąk i nóg, osłabienie siły mięśniowej we wszystkich 4 kończynach, mrowienie całego ciała, zawroty głowy no i zaburzenia widzenia. Objawy neuro są tak silne, że lekarz podejrzewał SM, na szczęście wszystkie klepki mam na miejscu i wynik rezonansu głowy jest ok. Jak pisałam wcześniej mam dziwne uczucie nad kolanami, czy ktoś z Was tak miał to jest tak.. jakbym nie czuła nad kolanami do połowy uda... takie jakby odrętwienie, utrudnia mi to chodzenie....
krak62- dziękuję Ci za Twoje rady, masz duże doświadczenie jeżeli chodzi o rehabilitację, podziwiam Cię za Twoją silę walki i za wytrwałość, żeby nie powiedzieć że zazdroszczę....każdy z nas ma inną tolerancję na ból, dla jednego ból daje kopa i ma on jeszcze wiekszą siłę walczyć a inny ma gorszą tolerancję.. ja wiem że nie dam rady dłużej i pewnie stąd ta desperacka decyzja.... u mnie problem jest trochę bardziej skomplikowany bo mam jeszcze zespół złego wchłaniania i z powodu braku minerałów moja tkanka łączna z których zbudowane są dyski jest złej jakości...nie mam siły znosić tych wszystkich objawów neuro... ale też nie wiem na ile mi sie poprawi po operacji.... mam nadzieję że choć troszkę... czasem mam wątpliwości ale chyba się nie wycofam.... na operację czeka się długo.... operacja może nie zmniejszyć objawów ale przynajmniej zabezpiesze rdzeń przed jego dalszym uszkadzaniem ...a i nie mam gwarancji, że sama rehabilitacja pomoże skoro do tej pory nic się nie zmieniło :(
Piotr19 - dziękuję za ciepłe słowa :)
Wtajemniczona
15-03-2013, 18:27:22

tysiu, czy robiłaś może badanie na poziom witaminy B12? Piszesz, że masz problemy z wchłanianiem, to może masz również niedobory tej witaminy.
Niedobór B12 daje m.in.niefajne objawy neurologiczne:
parestezje(mrowienie/drętwienie) palców dłoni i stóp
osłabienie
niepewność chodu
zaburzenia czucia wibracji, czucia dotyku, czucia głębokiego, czucia temperatury i bólu
osłabienie siły mięśniowej kończyn
wzrost napięcia mięśniowego o typie spastycznym(sztywność,zwiększone napięcie, przykurcze)
objawy zespołu piramidowego
zanik nerwu wzrokowego
nadmierne odruchy
zaniki pamięci
Początkująca
15-03-2013, 18:51:06

Tak, poziom wit B12 mam w normie ale mój lekarz twierdzi że jest w szarej strefie twierdzi że żebym dobrze się czuła powinnam mieć około 500( wynik 330 przy normach 148-600)i dostaję duże dawki podjęzykowo, uzupełniam też potas, magnez, wapń wit D3, B1 ,calcium pantotenikum i wit C
no i martwią mnie te nogi. Wizytę u neurologa ma 20 marca więc jeszcze przed operacją. Zobaczymy co powie :(
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
gość
15-03-2013, 18:58:09

agachrab 2013-03-15 19:27:22 tysiu, czy robiłaś może badanie na poziom witaminy B12? Piszesz, że masz problemy z wchłanianiem, to może masz również niedobory tej witaminy.
Niedobór B12 daje m.in.niefajne objawy neurologiczne:
parestezje(mrowienie/drętwienie) palców dłoni i stóp
osłabienie
niepewność chodu
zaburzenia czucia wibracji, czucia dotyku, czucia głębokiego, czucia temperatury i bólu
osłabienie siły mięśniowej kończyn
wzrost napięcia mięśniowego o typie spastycznym(sztywność,zwiększone napięcie, przykurcze)
objawy zespołu piramidowego
zanik nerwu wzrokowego
nadmierne odruchy
zaniki pamięci
witam szyjki
masz racje Agnieszko. u mnie właśnie taki brak B12 rozłożył cały układ nerwowy a badanie na tą witaminę robi mało kto. średni poziom w moim wieku ( 36 lat ) to około 500... ja miałam 92 - min to 280
od tego braku np. moje palce zachowują sie jak bym na pianinie grała - zapięcie guzika to wyższa szkoła jazdy :D
elcia122... my jednakowo idziemy :D j tez w poniedziałek do szpitala operacja we wtorek
aaaale mam stracha :D
agachrab, dana, bardzo dziekuję za całe wsparcie i informacje jak również innym szyjkom... teraz tylko do przodu :)
tysia ty zrób to badanie B12 bo ja również miałam podobne podejzenia o SM i objawy jak ty.
pozdrawiam
Początkująca
15-03-2013, 19:05:40

Kasiufo, badanie mialam robione w zeszłym tygodniu tak jak wyżej pisałam wynik 330(148-600), dostaję od 4 dni podjęzykowo 5000mcg, ale nic się nie zmienia :( pozatym wynik nie jest też aż tak strasznie niski.... już nic nie wiem które objawy to kręgosłup a które niedobory a jeszcze które niedoczynność tarczycy.... za dużo jak na mnie :(:(:(
Wczo­raj do ciebie nie na­leży. Jut­ro niepew­ne... Tyl­ko dziś jest twoje. Jan Paweł II
gość
15-03-2013, 19:09:22

u mnie doustnie B12 nie skutkuje...organizm nie wchłania, czekaja mnie zastrzyki do końca zycia. jak narazie bezbolesne bo moje czucie jest na marnym poziomie ;p
posty pisałysmy chyba jednakowo :D bo jak mój wpadł to twój zobaczyałm :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: