Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
22-02-2013, 15:56:45

Aga mi również robiło się słabo. Budziłam się w nocy, bo nie mogłam złapać powietrza. Noce były najgorsze. Przebiegające prądy z tyłu głowy i szyi, drżenia nie pozwalały mi spać. Teraz jest znacznie lepiej. Kiedy mam dolegliwości szukam pozycji, w której ustępują. Przesuwam delikatnie głową, chrupie, przestawia się i ustępuje. Zrobiłam mnóstwo badań. Neurolog, kardiolog, gastroenterolog, laryngolog, MRI głowy, borelioza..... itd. itd. Na początku był szok. To był i nadal jest ( choć jest już trochę lepiej) najgorszy okres w moim życiu.Dzisiaj podjęłam już decyzję o operacji, ale jeszcze zastanawiam się czy pozwolę się pokroić w Warszawie, czy w Bydgoszczy...
Pozdrawiam wszystkie szyjki te przed i po. Szczególnie ciepło naszą rekonwalescentkę Stokrotkę
Wtajemniczona
22-02-2013, 16:11:34

Beti7, a czy masz samą niestabilnosc, czy przepukline i jakiś ucisk lub modelowanie rdzenia też?
Wtajemniczona
22-02-2013, 16:53:21

Witam
A czy macie dziewczyny ból głowy i szum w uszach ? Mi w lewym uchu szumi ciągle, wlaściwie szumiało mi zanim zaczęła mnie boleć ręka ?
Bywają też takie dni że mrowieje mi wszystko od czubka głowy do czubków palców , mam też mrowienie w piersiach .
Od osłabiania siły rąk się bronię ćwiczeniami. Kupiłam sobie piłeczki tenisowe i ściskam je w dłoniach najmocniej jak mogę leżąc na wznak z głową podpartą poduszką i rękami opartymi o podłoże wyciągniętymi wzdłuż ciała (10 ściśnięć raz dziennie ). To chyba nie szkodzi bo napinam mięśnie w pozycji leżącej.
Mam też od rehabilitanta ćwiczenia napinające mięśnie nóg i brzucha.
Mam nadzieję że sobie nie szkodzę .
Napiszcie co nam wolno robić bez szkody dla bo niedługo oszaleję z bezczynności .
Zawsze nastrój poprawiały mi generalne porządki albo jakaś lektura czy robótka ręczna w pozycji siedzącej a teraz co ? Tylko leżenie ?
Pozdrawiam
Karolina
Początkująca
22-02-2013, 17:55:22

Elu centralno-dwuboczna przepuklina wystająca dokanałowo na 2-3 mm ze zwężeniem kanału kręgowego w wymiarze do 10 mm i modelowaniem przedniej powierzchni worka oponowego. Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z kyfotycznym wygięciem osi kręgosłupa szyjnego na C5C6. Neurochirurg stwierdził również niestabilność na C5C6.
Karolinko objawy mojej przepukliny zaczęły się latem 2012 r., ale wtedy jeszcze o tym nie wiedziałam. Szum w lewym uchu, ból szyi, dławienie w gardle, ból w klatce piersiowej i pod lewym żebrem. Kilka razy zrobiłam USG szyi i jamy brzusznej, gastroskopię, kolonoskopię., ekg, echo serca. Wszystkie wyniki prawidłowe. Dolegliwości nasiliły się w październiku. Nigdy tego nie zapomnę. Byłam z rodzinką w centrum handlowym na zakupach. Wzięłam do ręki torebkę i nagle zaczęłam cała drżeć,zdrętwiała mi noga, ręka, zrobiło mi się słabo, pojawiła się niepewność przestrzeni.
Nie wiedziałam co się ze mną dzieje... Byłam przerażona. Mąż skontaktował się ze znajomym lekarzem, który kazał zrobić MRI całego kręgosłupa.
I tak dowiedziałam się o dyskopatii...
Forumowiczka
22-02-2013, 18:15:10

a ja z pytaniem - wiem jakie są powody i objawy dyskopatii ale o niestabilności mało słyszałam.
Co to jest ta niestabilność kręgów? Z czego wynika?
to jest problem na poziomie stawów kręgowych?
Asia
Wtajemniczona
22-02-2013, 18:25:12

Witaj Beti
No to wzięło nas w tym samym czasie.
Masz o niebo lepiej bo w Warszawie masz dobrych neurochirurgów. Ja nie mam ani rezonansu ani neurochirurga .Na rezonas w trybie pilnym zapisano mnie na maj .Nie wiem ile jeszcze bedę czekać na operację , pewnie długo .
Może kiedyś wyląduję w trybie pilnym na stole u przypadkowego neurochirurga na dyżurze ...
Agachrab miala mieć operację w październiku a jest już prawie marzec.
Zazdroszczę wszystkim PO . Ich ból oznacza zdrowienie , mój nie ma sensu , ale po rezonansie coś się wyjaśni .
Karolina
Wtajemniczona
22-02-2013, 18:46:03

Asiu, też mnie zaintrygowało co to jest dokładnie niestabilność, więc poszperałam.
cyt.
Niestabilność kręgosłupa jest to nadmierna ruchomość kręgosłupa wykraczająca poza fizjologiczne zakresy ruchu, wywołująca dolegliwości bólowe lub objawy neurologiczne, również stanowiąca potencjalne zagrożenie dla ich wystąpienia przy niewspółmiernie małej sile działającej na kręgosłup. Niestabilność może być ostra lub przewlekła.
Niestabilność ostra powstaje wskutek urazu - złamania lub zwichnięcia.
Przewlekła niestabilność kręgosłupa może być wywołana:
➔wadą wrodzoną
➔zmianami pourazowymi
➔zmianami zwyrodnieniowymi
➔chorobami niszczącymi elementy stabilizujące kręgu
➔szkodami pooperacyjnymi
Leczenie niestabilności powodujących zaburzenia neurologiczne polega na stabilizacji kręgosłupa i ewentualnym poszerzeniu kanału kręgowego (o ile sytuacja tego wymaga). Dolegliwości bólowe związane z niestabilnością mogą być leczone rehabilitacyjnie (fizykoterapia bólów kręgosłupa, wzmocnienie gorsetu mięśniowego jako profilaktyka bólów). W fazie zaostrzenia bólów pewną ulgę może przynieść zastosowanie ortez unieruchamiających (kołnierz szyjny, sznurówka lędźwiowo-krzyżowa). Jeśli leczenie zachowawcze nie pomaga - wtedy pozostaje operacyjna stabilizacja kręgosłupa.
Wtajemniczona
22-02-2013, 18:46:13

Asiu, też mnie zaintrygowało co to jest dokładnie niestabilność, więc poszperałam.
cyt.
Niestabilność kręgosłupa jest to nadmierna ruchomość kręgosłupa wykraczająca poza fizjologiczne zakresy ruchu, wywołująca dolegliwości bólowe lub objawy neurologiczne, również stanowiąca potencjalne zagrożenie dla ich wystąpienia przy niewspółmiernie małej sile działającej na kręgosłup. Niestabilność może być ostra lub przewlekła.
Niestabilność ostra powstaje wskutek urazu - złamania lub zwichnięcia.
Przewlekła niestabilność kręgosłupa może być wywołana:
➔wadą wrodzoną
➔zmianami pourazowymi
➔zmianami zwyrodnieniowymi
➔chorobami niszczącymi elementy stabilizujące kręgu
➔szkodami pooperacyjnymi
Leczenie niestabilności powodujących zaburzenia neurologiczne polega na stabilizacji kręgosłupa i ewentualnym poszerzeniu kanału kręgowego (o ile sytuacja tego wymaga). Dolegliwości bólowe związane z niestabilnością mogą być leczone rehabilitacyjnie (fizykoterapia bólów kręgosłupa, wzmocnienie gorsetu mięśniowego jako profilaktyka bólów). W fazie zaostrzenia bólów pewną ulgę może przynieść zastosowanie ortez unieruchamiających (kołnierz szyjny, sznurówka lędźwiowo-krzyżowa). Jeśli leczenie zachowawcze nie pomaga - wtedy pozostaje operacyjna stabilizacja kręgosłupa.
Wtajemniczona
22-02-2013, 19:13:13

mnie właśnie ostatni z neurochir. u kórych byłam - powiedział, że mam niestabilnosc kręgu po urazie (obniżenie kręgu) i to urazie , który jak szukalismy w czasie i mojej pamięci wydarzył się wiele lat temu, jak przewróciłam się na plecy na płytki będąc w ciąży z synem, a lekarze w szpitalu badali tylko dziecko, mi nie mogli zrobic żadnego przeswietlenia...
neuroch. tak nie przejął się tą przepuklina (wypadnięty dysk obrósł przez lata osteofitami) - co własnie tą niestabilnością - twierdząc, ze to może później pociągnąc za soba obniżanie kolejnych kręgów
Początkująca
22-02-2013, 20:07:55

Elu mnie też neurochirurg chce operować głównie z powodu niestabilności. Czy Ty też miałaś robiony RTG czynnościowy? Ja miałam 2 kolizje(uderzenie w tył samochodu), kilka razy upadłam na stoku. Nie wiem co spowodowało u mnie niestabilność i już się tego nie dowiem...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: